Káros baktériumok és vírusok mindig vannak körülöttünk, de van ellenük egy hatékonyan védekező immunrendszerünk. Különleges sejtek találhatók szerte a testünkben, és mikor a kórokozók megtámadnak minket, a sejtek figyelmeztető jelet küldenek szervezetünk többi részére, hogy vigyázzon és gátolja meg a betegség terjedését. Az immunrendszer tehát egyfajta hálózatként működik és fantasztikus munkát végez, hogy megóvjon minket a betegségektől. Ezért nekünk is oda kell figyelnünk rá és magunkra is.

1. Méz és fokhagyma

A mézben sokféle vitamin, ásványi anyag, antioxidáns és enzim található. Antioxidánsként harcol a szabadgyökök ellen is.

A fokhagymában olyan összetevők vannak, melyek fokozzák a fehérvérsejtek hatékonyságát a vírusok legyőzésében. Fontos, hogy a fokhagymát ne darabold, hanem zúzd össze, mert így fő összetevője, az alliin aktiválódik.

Amire szükséged lesz:

  • 1 bögre méz,
  • 8-10 gerezd fokhagyma.

Tedd a fokhagyma gerezdeket egy befőttesüvegbe és öntsd rá a mézet. Szobahőmérsékleten hagyd állni 3-5 napig, majd tedd be a hűtőbe. 1 teáskanál mézet és 1 gerezd fokhagymát egyél belőle mindennap.

2. Kurkuma és gyömbértea

A kurkuma aktív összetevői a kurkuminoidok, melyeknek sokféle egészséges hatásuk van, köztük vírusellenes és immunerősítő is.

A gyömbér nagyon erős antibakteriális és antivirális hatással rendelkezik, ezáltal támogatja az immunrendszert.

Amire szükséged lesz:

  • 3 bögre forró víz,
  • 1 cm kurkuma gyökér meghámozva, lereszelve vagy 2 teáskanál őrölt kurkuma,
  • 1 cm gyömbér meghámozva, lereszelve.

Forralj vizet, tedd bele a kurkumát és a gyömbért. Hagyd állni 5-10 percig. Mézzel és citrommal ízesítheted.

3. Citromos víz

A citrom kiemelkedően sok C-vitamint tartalmaz, ezért nagyon jó immunerősítő.

Amire szükséged lesz:

  • 1 bögre meleg víz,
  • fél citrom leve.

Facsard ki fél citrom levét, tedd bele egy bögre vízbe és idd meg. Mivel a C-vitamin nem stabil, jobb, ha rögtön elkészítés után elfogyasztod.

4. Gyömbéres-citromos-cayenne-borsos ital

A gyömbér hatékony a vírusok és baktériumok ellen, a citrom pedig magas C-vitamin tartalmával erősíti az immunrendszert.

A cayenne-bors szintén sok C-vitamint tartalmaz, ezenkívül vannak benne antioxidánsok és béta-karotin, melyek szintén segítik a baktériumok legyőzését. A cayenne-bors csípős, ezért megemeli a testhőmérsékletet, amivel aktiválja az immunrendszert.

Amire szükséged lesz:

  • 2 cm gyömbér meghámozva, lereszelve,
  • fél citrom leve,
  • ¼ teáskanál cayenne-bors.

Keverd össze a hozzávalókat és idd meg. Adhatsz hozzá egy kevés mézet vagy egy kis darab összezúzott fokhagymát.

5. Echinaceás-mézes-gyömbéres szirup édesgyökérrel

Az echinacea az immunerősítés szuperhatékony gyógynövénye.

Az édesgyökér gyulladáscsökkentő, kórokozóellenes és antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Kiváló immunerősítő, de nem ajánlott folyamatosan alkalmazni, csak 4-6 hétig.

Amire szükséged lesz:

  • 4 bögre víz,
  • fél bögre édesgyökér gyökér hámozva, lereszelve,
  • fél bögre echinacea gyökér hámozva, lereszelve,
  • 1 bögre méz,
  • 2 teáskanál vagy 5 cm gyömbér.

Forralj vizet, tedd bele az összes hozzávalót, kivéve a mézet. Főzd 45 percig, majd hagyd lehűlni. Ezután add hozzá a mézet.

6. Gombakivonat

A gombakivonatot a kínai orvoslásban évezredek óta alkalmazzák. A gombákat különleges immunerősítőnek tartják, mivel képesek megakadályozni, hogy az immunsejtek az erek falához tapadjanak. Csak néhány gomba rendelkezik ezzel a képességgel, például a siitake, a maitake (bokrosgomba), a cordyceps és a tremella (ezüst rezgőgomba). De minden gombának van immunerősítő hatása, a legjobban ez kivonat formájában érvényesül.

7. Zöld juice

Ez az ital tele van vitaminokkal, remek immunerősítő és még finom is.

A spenótot szuperélelmiszerként tartják számon, hiszen tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, sok benne a C-vitamin, a béta-karotin és az antioxidáns, melyek segítik a harcot a vírusok és a baktériumok ellen.

A narancs is sok C-vitamint tartalmaz, ami nélkülözhetetlen a megfázás és az influenza ellen.

A zellerben szintén sok a C-vitamin és az antioxidáns, melyek aktiválják az immunrendszert.

A gyömbér pedig kiváló kórokozóellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

Amire szükséged lesz:

  • 2 bögre spenót,
  • 2 narancs,
  • 2 szár zeller,
  • 2 cm gyömbér hámozva, lereszelve.

Tedd gyümölcscentrifugába az összetevőket és idd meg a levet.

8. Echinacea tinktúra

Az echinacea az egyik legismertebb immunerősítő gyógynövény. Sok fajtája van, de csak 3 rendelkezik bizonyítottan immunerősítő hatásokkal: Echinacea Angustifolia, Echinacea Pallida és az Echinacea Purpurea.

A tinktúrához a következőkre lesz szükséged:

  • szárított echinacea,
  • vodka.

Egy befőttesüveget félig töltsd meg a szárított echinaceával, majd öntsd majdnem tele vodkával. Egy kis helyet hagyj, mert az echinacea meg fog duzzadni. Zárd le szorosan és hagyd 4-6 hétig szobahőmérsékleten. Néhány naponta rázd össze. 4-6 hét után szűrd le és tárold a tinktúrát sötét színű üvegben. Ha a megfázás első jeleit tapasztalod, fél teáskanállal vegyél be belőle napi 3-4 alkalommal.

9. Andrographis paniculata

Ezt a növényt az indiai és a kínai orvoslásban hagyományosan használják megelőzéshez és megfázás kezeléséhez. Kapszula és tabletta formájában is megvásárolható. Megelőzés céljából alacsony vagy közepes dózisban szedd.

BÓNUSZ: Túrd az orrod.

Jól olvastad! Néhány évvel ezelőtt egy kanadai professzor állt elő azzal, hogy az orrváladékot megenni jót tesz az immunrendszernek, mert vele kis mennyiségben kerülnek vissza a baktériumok a szervezetbe, tehát olyan, mintha védőoltást kapnál.

A professzor később beismerte, hogy tudományosan nem tudja alátámasztani a feltevését, és a célja ezzel csak az volt, hogy a diákjait gondolkodásra bírja. “Inkább dolgozzon az agyuk, mintsem csak üljenek és hallgassanak.” – mondta. Az érdeklődést felkeltette ezzel, annyi biztos!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét