Káros baktériumok és vírusok mindig vannak körülöttünk, de van ellenük egy hatékonyan védekező immunrendszerünk. Különleges sejtek találhatók szerte a testünkben, és mikor a kórokozók megtámadnak minket, a sejtek figyelmeztető jelet küldenek szervezetünk többi részére, hogy vigyázzon és gátolja meg a betegség terjedését. Az immunrendszer tehát egyfajta hálózatként működik és fantasztikus munkát végez, hogy megóvjon minket a betegségektől. Ezért nekünk is oda kell figyelnünk rá és magunkra is.
1. Méz és fokhagyma
A mézben sokféle vitamin, ásványi anyag, antioxidáns és enzim található. Antioxidánsként harcol a szabadgyökök ellen is.
A fokhagymában olyan összetevők vannak, melyek fokozzák a fehérvérsejtek hatékonyságát a vírusok legyőzésében. Fontos, hogy a fokhagymát ne darabold, hanem zúzd össze, mert így fő összetevője, az alliin aktiválódik.
Amire szükséged lesz:
- 1 bögre méz,
- 8-10 gerezd fokhagyma.
Tedd a fokhagyma gerezdeket egy befőttesüvegbe és öntsd rá a mézet. Szobahőmérsékleten hagyd állni 3-5 napig, majd tedd be a hűtőbe. 1 teáskanál mézet és 1 gerezd fokhagymát egyél belőle mindennap.
2. Kurkuma és gyömbértea
A kurkuma aktív összetevői a kurkuminoidok, melyeknek sokféle egészséges hatásuk van, köztük vírusellenes és immunerősítő is.
A gyömbér nagyon erős antibakteriális és antivirális hatással rendelkezik, ezáltal támogatja az immunrendszert.
Amire szükséged lesz:
- 3 bögre forró víz,
- 1 cm kurkuma gyökér meghámozva, lereszelve vagy 2 teáskanál őrölt kurkuma,
- 1 cm gyömbér meghámozva, lereszelve.
Forralj vizet, tedd bele a kurkumát és a gyömbért. Hagyd állni 5-10 percig. Mézzel és citrommal ízesítheted.
3. Citromos víz
A citrom kiemelkedően sok C-vitamint tartalmaz, ezért nagyon jó immunerősítő.
Amire szükséged lesz:
- 1 bögre meleg víz,
- fél citrom leve.
Facsard ki fél citrom levét, tedd bele egy bögre vízbe és idd meg. Mivel a C-vitamin nem stabil, jobb, ha rögtön elkészítés után elfogyasztod.
4. Gyömbéres-citromos-cayenne-borsos ital
A gyömbér hatékony a vírusok és baktériumok ellen, a citrom pedig magas C-vitamin tartalmával erősíti az immunrendszert.
A cayenne-bors szintén sok C-vitamint tartalmaz, ezenkívül vannak benne antioxidánsok és béta-karotin, melyek szintén segítik a baktériumok legyőzését. A cayenne-bors csípős, ezért megemeli a testhőmérsékletet, amivel aktiválja az immunrendszert.
Amire szükséged lesz:
- 2 cm gyömbér meghámozva, lereszelve,
- fél citrom leve,
- ¼ teáskanál cayenne-bors.
Keverd össze a hozzávalókat és idd meg. Adhatsz hozzá egy kevés mézet vagy egy kis darab összezúzott fokhagymát.
5. Echinaceás-mézes-gyömbéres szirup édesgyökérrel
Az echinacea az immunerősítés szuperhatékony gyógynövénye.
Az édesgyökér gyulladáscsökkentő, kórokozóellenes és antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Kiváló immunerősítő, de nem ajánlott folyamatosan alkalmazni, csak 4-6 hétig.
Amire szükséged lesz:
- 4 bögre víz,
- fél bögre édesgyökér gyökér hámozva, lereszelve,
- fél bögre echinacea gyökér hámozva, lereszelve,
- 1 bögre méz,
- 2 teáskanál vagy 5 cm gyömbér.
Forralj vizet, tedd bele az összes hozzávalót, kivéve a mézet. Főzd 45 percig, majd hagyd lehűlni. Ezután add hozzá a mézet.
6. Gombakivonat
A gombakivonatot a kínai orvoslásban évezredek óta alkalmazzák. A gombákat különleges immunerősítőnek tartják, mivel képesek megakadályozni, hogy az immunsejtek az erek falához tapadjanak. Csak néhány gomba rendelkezik ezzel a képességgel, például a siitake, a maitake (bokrosgomba), a cordyceps és a tremella (ezüst rezgőgomba). De minden gombának van immunerősítő hatása, a legjobban ez kivonat formájában érvényesül.
7. Zöld juice
Ez az ital tele van vitaminokkal, remek immunerősítő és még finom is.
A spenótot szuperélelmiszerként tartják számon, hiszen tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, sok benne a C-vitamin, a béta-karotin és az antioxidáns, melyek segítik a harcot a vírusok és a baktériumok ellen.
A narancs is sok C-vitamint tartalmaz, ami nélkülözhetetlen a megfázás és az influenza ellen.
A zellerben szintén sok a C-vitamin és az antioxidáns, melyek aktiválják az immunrendszert.
A gyömbér pedig kiváló kórokozóellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
Amire szükséged lesz:
- 2 bögre spenót,
- 2 narancs,
- 2 szár zeller,
- 2 cm gyömbér hámozva, lereszelve.
Tedd gyümölcscentrifugába az összetevőket és idd meg a levet.
8. Echinacea tinktúra
Az echinacea az egyik legismertebb immunerősítő gyógynövény. Sok fajtája van, de csak 3 rendelkezik bizonyítottan immunerősítő hatásokkal: Echinacea Angustifolia, Echinacea Pallida és az Echinacea Purpurea.
A tinktúrához a következőkre lesz szükséged:
- szárított echinacea,
- vodka.
Egy befőttesüveget félig töltsd meg a szárított echinaceával, majd öntsd majdnem tele vodkával. Egy kis helyet hagyj, mert az echinacea meg fog duzzadni. Zárd le szorosan és hagyd 4-6 hétig szobahőmérsékleten. Néhány naponta rázd össze. 4-6 hét után szűrd le és tárold a tinktúrát sötét színű üvegben. Ha a megfázás első jeleit tapasztalod, fél teáskanállal vegyél be belőle napi 3-4 alkalommal.
9. Andrographis paniculata
Ezt a növényt az indiai és a kínai orvoslásban hagyományosan használják megelőzéshez és megfázás kezeléséhez. Kapszula és tabletta formájában is megvásárolható. Megelőzés céljából alacsony vagy közepes dózisban szedd.
BÓNUSZ: Túrd az orrod.
Jól olvastad! Néhány évvel ezelőtt egy kanadai professzor állt elő azzal, hogy az orrváladékot megenni jót tesz az immunrendszernek, mert vele kis mennyiségben kerülnek vissza a baktériumok a szervezetbe, tehát olyan, mintha védőoltást kapnál.
A professzor később beismerte, hogy tudományosan nem tudja alátámasztani a feltevését, és a célja ezzel csak az volt, hogy a diákjait gondolkodásra bírja. “Inkább dolgozzon az agyuk, mintsem csak üljenek és hallgassanak.” – mondta. Az érdeklődést felkeltette ezzel, annyi biztos!