Ha folyamatosan fáradtnak érzed magad, a szemeid rángatóznak, izomgörcseid vannak, feltehetően magnéziumhiány van a szervezetedben. Ez pedig komoly betegségeket okozhat, mivel a magnézium rengeteg folyamatban részt vesz a testünkben. Ezért kell figyelned rá, és időben tenni a magnéziumhiány ellen!
Összegyűjtöttük, melyek a magnéziumhiány leggyakoribb tünetei.

1. Sóvárgás a cukros ételek után

Ha égető szükségét érzed annak, hogy valami édeset egyél, az egyes ásványi anyagok hiányára utalhat, főként a magnéziuméra. A magnéziumhiány nőknél gyakran összefügg a menstruációval, sportolóknál pedig az intenzív edzéssel, mikor a szervezet a magnézium nagy részét az izommunkára használja el.

2. Izomláz és izomgörcs

Ezek nagyon fájdalmasak tudnak lenni. Ha rendszeresen tapasztalod őket, az utalhat magnéziumhiányra. A magnézium és a D-, E- és B-vitamin segítségével az izomgörcs megelőzhető. Keresd fel az orvost, és ellenőriztesd ezen tápanyagok szintjét, majd gondoskodj a pótlásukról.

A fájdalmat körkörös masszírozással is enyhítheted.

3. Álmatlanság

A magnéziumhiány álmatlanságot is okozhat. A magnézium létfontosságú az agy relaxációjához, ami segíti az ellazulást és a nyugodt alvást.

A magnéziumhiány izomgörcsöt is kiválthat, ami nyugtalan láb szindrómát, a láb éjszakai remegését okozza. Ennek eredményeként romlik az alvás minősége.

4. Csontbetegségek

A magnéziumhiány következtében csontproblémák is kialakulhatnak. Ez növeli a törés kockázatát. A magnéziumhiány miatt csökken a kalcium szintje a vérben, márpedig a kalcium létfontosságú a csontok épségéhez.

5. Savas reflux

Magnéziumhiány esetén az étel és a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ez égő érzést okoz, amit savas refluxnak nevezünk.

6. Stressz és apátia

A magnézium elengedhetetlen az erős idegrendszerhez. Ez az elem felelős a relaxációért. Ha túl kevés magnézium van a testben, ok nélkül idegesnek és stresszesnek érezzük magunkat. Ilyenkor a depresszió kialakulásának esélye drasztikusan megnő.

7. Székrekedés

A székrekedésnek nagyon sok oka lehet a stressztől kezdve a túl kevés rost fogyasztásáig. A magnéziumnak ellazító hatása van többek közt az emésztőrendszerre is. Magnéziumhiány esetén a belek nem működnek megfelelően, ez pedig székrekedéshez vezethet.

8. Fáradtság

Magnéziumra szükség van a sejtekben történő energiatermelődéshez. Sejtszinten fogy el az energiánk, ha nincs elég magnézium a szervezetünkben.

9. Erős fejfájás

Az A-, B-, C- és D-vitaminok hiánya okozhat súlyos fejfájást. A migrén általában a fej egyik részét érinti. A magnéziumhiány migrént és erős fejfájást is kiválthat. Ha nincs elég magnézium, az agyban a vérerek gyorsan összeszűkülnek, majd kitágulnak, ami migrént okoz. Ha megfelelő mennyiségben pótoljuk a magnéziumot, csökken a vérerek tágulásának és szűkülésének esélye, ezzel megszüntethetjük a fejfájást.

Melyik élelmiszerekben van a legtöbb magnézium?

A kiegyensúlyozott étrend elegendő mennyiségű magnéziumot tartalmaz. Aki egészségtelenül él, annak a szervezetében általában hiány van ebből a tápanyagból. A magnézium szintedet növelheted a következő élelmiszerekkel is:

  • Magvak és diófélék
  • Gabonafélék
  • Babfélék
  • Friss és szárított gyümölcsök
  • Zöldek
  • Hal
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét