A dió- és magfélék mindig is igen nagy népszerűségnek örvendtek a különböző kultúrákban, akár rágcsálnivalóként, akár az ételek hozzávalójaként. Tudományos kutatások kimutatták, hogy ezek a termékek rendkívül fontos részét képezik az egészséges étrendnek. Ha rendszeresen fogyasztod legalább néhány fajtáját, a tested sokkal jobban fogja érezni magát.
Összegyűjtöttük a legnépszerűbb és leghasznosabb dió- és magféléket, melyek bizonyítottan hatékonyak a különböző betegségek leküzdésében és megelőzésében.

1. Lenmag

Kutatások szerint a lenmag igazán jótékony hatással van az egészségünkre, mivel a kémiai összetétele számos irányba dolgozik egyszerre.

  • A lenmag természetes hormonokat, fitoösztrogéneket tartalmaz. Hatékonyan harcolnak a rákos megbetegedésekkel, főként a mell- és prosztatarákkal.
  • A lenmagban található rost befedi a gyomrot, és megakadályozza a gyulladások kialakulását.
  • Egy kanálnyi összezúzott lenmag csaknem 2 gramm omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami pedig a szív- és érrendszerre van jó hatással.

2. Szezámmag

  • A szezámmag összetételének köszönhetően csökkenti a vérnyomást, ezáltal segít megakadályozni a stroke, a szívinfarktus és a veseelégtelenség kialakulását.
  • A szezámmagban található antioxidánsok szinte semmi másban nem fedezhetőek fel. Ezek az anyagok csökkentik a vér koleszterinszintjét.
  • A magvak nagy mennyiségű olajat is tartalmaznak, melyeknek köszönhetően javíthatjuk a bőrünk, hajunk és körmeink állapotát is.

3. Tökmag

  • A tökmag igen nagy mennyiségű arginint tartalmaz, ez az aminosav pedig segít kitágítani az ereket, így javítja a véráramlást, s megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását.
  • Annak ellenére, hogy a magvak rengetek kalóriát tartalmaznak, sok fehérje is van bennük, amit a testünk könnyedén magába szív, így normalizálja a vércukorszintünket is.
  • A tökmagnak magas az A- és E-vitamin tartalma, amik a bőr rugalmasságáért felelősek, ez megmagyarázza, miért alkalmazzák gyakran a tökmagot a kozmetikai iparban is.

4. Mandula

  • A mandula normalizálja a vér lipid szintjét, s csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát a cukorbetegeknél.
  • Rágcsálj mandulát snack-ként, vagy kapj be néhányat étkezések előtt, így csökkentheted a testzsír szintedet. Mivel alternatívája az állati fehérjéknek, így a fogyasztása telítettséget eredményez, s így kisebb az esélye, hogy túleszed magad.

5. Dió

A dió világszerte igen nagy népszerűségnek örvend, továbbá rengeteg hasznos ásványi anyagot tartalmaz.

  • Csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések, illetve a szívkoszorúér-betegség kialakulásának esélyét.
  • Hatékonyan minimalizálják a korral járó kellemetlen tüneteket.
  • A dió úgynevezett tokoferolt tartalmaz, ami védi a férfiakat a prosztatarák kialakulásától.

6. Napraforgómag

  • A napraforgómag kénben gazdag fehérjéket tartalmaz, ami jó az izmoknak és a csontszöveteknek.
  • Az antioxidáns-, antimikrobiális-, és gyulladáscsökkentő hatásai miatt is érdemes fogyasztani.
  • A napraforgómagot sikeresen alkalmazták hörgő- és tüdőgyulladásokra.

7. Pisztácia

  • A többi mogyorófélével összehasonlítva, a pisztácia jóval kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaz, ugyanakkor ennek van a legmagasabb sav-, kálium-, és karotinoidszintje. Előbbi anyagok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bírnak.
  • Rágcsálj pisztáciát, így kontrollálhatod a súlyodat, ugyanis nem érzed magad éhesnek tőle.

8. Kesudió

  • A kesudió gyulladáscsökkentő hatása segít megvédeni a szervezetedet az influenzától, továbbá megerősíti az immunrendszeredet is.
  • A szellemi munkát végzők számára is hasznos lehet, ugyanis a kesudió foszfort és tiamint tartalmaz, ami meggátol benne, hogy túl hamar elfáradj.
  • A kesudió vasban igen gazdag, ami szükséges a vérszegénység megelőzéséhez.
  • Hasznos továbbá a diabéteszben szenvedők számára is, hiszen normalizálja a vércukorszintet is.

9. Mogyoró

  • A mogyoró telis-tele van B-vitaminnal, ami segít megerősíteni a csontjaidat és az izmaidat, valamint javítja az immunrendszered működését is.
  • A szerves savak meggátolják a vér koleszterinszintjének megnövekedését, ezáltal megakadályozzák a vér-és érrendszeri megbetegedések kialakulását.

10. Földimogyoró

Ez a listánk egyik legnépszerűbb mogyoróféléje.

  • A polifenol segít megvédeni a sejteket a káros, szabadgyököktől, így fiatalon tartja testünket.
  • A linolsav csökkenti a vér koleszterinszintjét, s meggátolja az érelmeszesedés kialakulását.
  • A diétázók számára is tökéletes rágcsálnivaló, ugyanis rövid időre megszünteti az éhségérzetet, így helyettesíthetjük vele az egyik étkezésünket is.

11. Paradió

  • A paradióban található telítetlen zsírok elképesztő módon csökkentik a vércukorszintet, ezáltal megvédik szervezetünket a cukorbetegségtől és az érelmeszesedéstől.
  • A szelén segít a sejttermelésben, ami az immunrendszerünkért felelős.
  • A magas rosttartalmának és a tisztító hatásának köszönhetően a paradió javítja az emésztést.

12. Pekándió

  • Mivel a pekándió rengeteg kalóriát tartalmaz, így ellátja a szervezetünket energiával.
  • A pekándióban található, nagy mennyiségű B-vitamin javítja a körmök, a bőr és a haj állapotát.
  • Az E-vitamin segít megvédeni testünket a környezet és a napsugárzás káros hatásaitól.
  • Összetétele segíti a tesztoszteronszint szabályozását, valamint a szaporító szervrendszerre is jótékony hatással van.

13. Chiamag

Ezek az apró magvak nagyszerű hatással lehetnek az emberi szervezetre.

  • Az olyan zsírsavak, mint az omega-6 és az omega-3 – melyek a szív és az erek működéséhez elengedhetetlenek – csökkentik a koleszterinszintet, valamint meggátolják az erek elzáródását.
  • A chiamag fogyasztása a nők számára is ajánlott, főként klimax idején. A B-vitamin segít megóvni a testet a bőrbetegségektől.

Ha a listán látható magok és diófélék akármelyikét is fogyasztod, biztosan tapasztalni fogod a jótékony hatásait. Annyit kell csak tenned, hogy válaszd ki az ízlésednek megfelelőeket.

Ne feledd azonban, hogy a dió- és magfélék rengeteg kalóriát tartalmaznak, így fontos, hogy mértékkel fogyaszd őket, naponta maximum 30 grammot.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

  1. Szuper, ezeket őrölve teszem minden reggel a gluténmentes meleg vízben áztatott zabpehelybe.2 evőkanál zabpehely s a magokból 1-1 púpos teáskanál. Még kiegészítem brazil dióval, s egy villával péppé nyomott banánnal. Ebédig nem vagyok éhes, több folyadékot iszom.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét