Egy baba az élete első hónapjaiban még homályosan lát, ezért ahányszor csak lehet, próbáld meg felvenni vele a szemkontaktust. Így később sokkal ismerősebbek lesznek neki az arcok. A korai tanulást olyan egyszerű játékokkal segítheted elő, mint a bújócska vagy a kukucskálás. De vannak egyéb trükkök is, amelyekkel hozzájárulhatsz, hogy a különböző életkorokban a fejlődése minél dinamikusabb legyen.
Összeállítottunk egy listát fejlesztő trükkökről életkorok szerint.

0-3 hónapos kor

Ezt tedd: Fektesd a babát a hasára, és rázogass előtte egy csengőt vagy csörgőt. Egy nagyon kicsit emeld fel, és figyeld, hogy felemeli-e a vállait és a fejét. Ha nem, ösztönözd arra, hogy megtegye. Mikor a hátán fekszik, mutass neki valamit balra, majd jobbra is, de ne túl messze tőle. Így el tudja fordítani a fejét.

Ebben segít: Hasznos a baba számára, ha naponta 1-5 percig a hasára fordítod. Ez erősíti a nyakát, a fejét és a felsőtestét. Ezek az izmok nagyon fontosak ahhoz, hogy fel tudja emelni a fejét és tudjon mászni. Mikor a hasára fordítod, ne mozdulj mellőle, és csakis a hátán altasd.

3-6 hónapos kor

Ezt tedd: Tartsd magadhoz közel a babát, hogy a szemedbe tudjon nézni. Vedd fel vele a szemkontaktust, és kezdj el beszélni hozzá. A látása homályos még, ezért megpróbálja felfedezni az arcodat. Talán még a tőled hallott hangokat is megpróbálja utánozni. Mikor gügyög, ismételd el azt a szót, ami ezt kiváltotta belőle. A szavakat a mimikád is kövesse, és mindvégig nézz a szemébe.

Ebben segít: Segítesz neki a nyelv elsajátításában és a kommunikációban, miközben megmutatod neki a szavak és érzelmek közti összefüggéseket.

6-9 hónapos kor

Ezt tedd: Ebben a korszakban már bevezethetsz új tevékenységeket. Például játssz vele kukucskálósat vagy bújócskát. Eltakarhatod az arcod a tenyereiddel vagy egy párnával, de elbújhatsz a szék mögé is. Mikor előbukkansz, eleinte meg fog lepődni, mert nem érti, hogy igazából mindvégig ugyanott voltál. Amilyen gyakran csak teheted, játszd vele ezeket a játékokat.

Ebben segít: A babák számára nagyon fontos az ismétlés a tanuláshoz, így tanulják meg a következményeket. Az analitikus gondolkodását fejlesztheted ezzel, de a tárgyállandóság megértésében szintén segít.

9-12 hónapos kor

Ezt tedd: Játsszatok jóval komplexebb játékokat. Fogj egy hangot kiadó játékot, és rejtsd el valahova, ahol el tudja érni. Ösztönözd, hogy csupán a hang követésével bukkanjon rá a játékra. Ha megtalálta, dicsérd meg, akár meg is tapsolhatod.

Ebben segít: Ezzel megtanulhat gondolkodni a problémán, és megtanulhatja megoldani azt. A hallását ugyancsak fejleszti ez a játék, és bátoríthatod, hogy fedezze fel a világot.

12-15 hónapos kor

Ezt tedd: Fogj a kezedbe különböző tárgyakat, egyesével mutasd meg neki, és mindegyiknek mondd el a nevét. Mindegyikhez kapcsolj egy cselekvést is, hogy mire használod, mire való. Tegyél fel kérdéseket a tárgyakkal kapcsolatban. Használj dobozt, tároló edényt, olyasmiket, amikbe bele lehet tenni más tárgyakat. Hagyd, hogy játsszon velük.

Ebben segít: Fejleszti a verbális képességeit, amelyek most kezdenek kibontakozni. A benti és a kinti játékok egyaránt segítenek megérteni a gyereknek, hogy hogyan működnek a dolgok.

15-18 hónapos kor

Ezt tedd: Fogd a szennyeskosarat, és kezdj el különböző tárgyakat belepakolni. Olyasmiket válassz, amiket a gyerek könnyen meg tud fogni, és nem sebesíti meg magát velük. Valószínűleg ki akarja majd venni őket a kosárból, majd visszateszi. Talán maga is megpróbál bemászni. Mondd el neki, mely tárgyat hogyan kell helyesen kezelni.

Ebben segít: A motoros képességeit fejlesztheted ezzel, de a képzelőerejét is megmozgatod.

18 hónapos-2 éves kor

Ezt tedd: Kérd meg, hogy hozzon oda neked különböző tárgyakat, és adja őket a kezedbe. Közben beszélj hozzá, minden tárgyról mondj néhány mondatot. Nevezz meg különböző testrészeket és tárgyakat, és beszéd közben mutasd meg neki, mi hol található.

Ebben segít: Képes lesz összekötni a szavakat a tárgyakkal, és tud majd teljes mondatokat formálni. A kommunikációs képességeit ez a módszer nagyban fejleszti.

2-3 éves kor

Ezt tedd: Játssz felvonulásosat a gyerekkel. Kérd meg, hogy méret, szín, lábak száma stb. szerint csoportosítva sorakoztassa fel az autóit, a babáit vagy a plüssállatait. Még mielőtt nekiállnátok, kérdezd meg, hogyan szeretné csoportosítani őket, közben pedig tegyél fel neki kérdéseket a döntéseiről.

Ebben segít: Fejlődik a rendszerezési képessége, a hasonló tárgyakat bizonyos tulajdonságok alapján csoportokba tudja majd sorolni. Ez nagyon fontos matematikai készség.

3-5 éves kor

Ezt tedd: Egy magas pohárból vagy vázából önts vizet egy másik pohárba vagy tálba, de az alacsonyabb és szélesebb legyen, mint amiből öntesz. Óvatosan csináld, hogy a víz ne folyjon mellé. Kérdezd meg, szerinte melyikbe fér majd több víz.

Ebben segít: Még nem képes a logikus gondolkodásra, de ez a kísérlet segít neki a kognitív fejlődésben.

6-8 éves kor

Ezt tedd: Kérd meg, hogy segítsen a különböző házimunkákban, például megteríteni az asztalt. Ha megcsinálta, dicsérd meg: “Nagyon büszke vagyok rád, hogy ezt ilyen ügyesen megcsináltad!” Azt dicsérd, amit tesz, ne pedig a személyes tulajdonságait, amire nincsen hatása.

Ebben segít: Növelheted vele a magabiztosságát és az önbizalmát. Ebben a korban a felelősségérzete is sokat fejlődik, ezért meg kell tanítanod, hogy a tetteinek következményei vannak.

9-11 éves kor

Ezt tedd: Vond be jóval komplexebb házimunkákba, például takarítsatok és főzzetek együtt. Adhatsz neki zsebpénzt, hogy maga ossza be. Magyarázd el neki a pénz értékét.

Ebben segít: Megérti a spórolás és a megfontolt pénzköltés jelentőségét.

12-14 éves kor

Ezt tedd: Rögtön vacsora után szánj 10-15 percet a beszélgetésre. Kérdezheted a hobbijáról, az edzésről, a barátairól vagy hogy mit szeretne másnap enni. Lefekvés előtt egy ölelésre is szakíthatsz időt. Minden héten válassz egy napot, amikor valamit csak ketten csináltok. Nem kell nagy dologra gondolni, elég az is, ha együtt mentek el fagyit venni.

Ebben segít: Érezni fogja, hogy a gondolatait és az érzéseit tisztelik. Ráadásul többet megtudsz a tevékenységeiről és a barátairól.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here