A közösségi média korában rengeteg új jelenséggel találkozunk. Közülük az egyik, mikor a szülők folyamatosan teszik közzé a gyerekeikről készült fotókat, hogy megosszák azokat a nagyvilággal. Jó szándék vezérli őket, mégis nagy veszélynek tehetik ki ezzel a gyerekeiket.
A gyermekfotók következő 6 típusát soha nem szabadna közzétenni a közösségi oldalakon.

1. Iskolával kapcsolatos fotók, melyekből kiderül, hogy hol tanul a gyerek.

Az iskolai képek ártatlannak tűnhetnek, de nem azok. Azok a fotók, melyekből kiderül, hogy melyik iskolába jár a gyerek, nagy könnyebbséget jelentenek a bűnözőknek. Egy egyenruha, egy embléma, egy apró részlet a háttérben már elég ahhoz, hogy a gyerek napközbeni tartózkodási helyére fény derüljön.

2. Fotók, melyeken szerepel a gyerek neve.

Ha szeretnél a gyerekedről egy fotót posztolni, tüntesd el a képről a névtáblát vagy bármilyen részletet, amin a gyerek neve szerepel. Ha a fotón szerepel más gyerek is, az ő nevét is rejtsd el.

3. Fotók metaadatokkal és helymegjelöléssel.

Ha gyakran posztolsz fotókat a családi életedről, győződj meg róla, hogy ezek a képek nem tartalmaznak metaadatokat. Ilyen adat például az időpont és a hely, ahol a fotó készült. Ezeket az információkat rögzítő funkciókat a fotó készítésekor kapcsold ki.

A profilod láthatósági beállításait is ellenőrizd a közösségi oldalon, és csak azokkal ossz meg a gyermekedről készült fotókat, akikben megbízol.

4. Melyeken a gyerek fedetlen testtel látható.

Ha egy képet felteszel az internetre, onnantól már nem te rendelkezel fölötte. Nem tudhatod, hányan látják, mentik le, másolják és osztják tovább az adott fotót. Ha a gyerekedet ruha nélkül vagy nagyrészt fedetlen testtel fotózod, és a képét meg is osztod, azzal csak a rossz szándékú embereknek kedvezel. Nem beszélve arról, hogy ha a gyereked nagyobb lesz, lehet, hogy kellemetlenül fogja érezni magát az ilyen fotók miatt.

5. Melyeken a gyerek hisztizik vagy rosszul viselkedik.

Egy újabb olyan típusú fotó, amivel a későbbiekben csak zavarba és kellemetlen helyzetbe hozod a gyerekedet. Lehet, hogy neked nagyon vicces most megosztani róla egy hisztis fotót, de ő ezt a pillanatot traumaként éli át, és ebben semmi mókás nincs.

6. Melyeken más gyerekek is láthatók.

Miközben a saját gyermekedet próbálod megvédeni, a többiekről se feledkezz meg. Ne posztolj olyan fotókat, melyeken más gyerekek is láthatók. Ha ez elkerülhetetlen, akkor homályosítással takard ki az arcukat és minden olyan információt, melyből a személyazonosságuk vagy a tartózkodási helyük kiderülhet.

A gyermek szempontjából biztonságos az olyan fotó, melynél:

  • kitakarod az iskolaépületet és a játszóteret,
  • kitakarod a gyerekek neveit,
  • nem mutatod más gyerekek arcát.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here