Elméletben képesek vagyunk mindenféle étel megemésztésére. De a változások az ételek feldolgozásában és készítésében, nem beszélve az életmód megváltozásáról – mozgásszegény élet, stressz –, azt vonták maguk után, hogy gyomrunk már nem reagál mindenre egyformán jól. A legjobb, ha bizonyos ételeket elkerülünk. De szerencsére a természet megajándékozott minket olyan élelmiszerekkel, melyek megkönnyítik az emésztést.
1. Joghurt
Több milliárd baktérium van a bélben, melyek segítik az emésztést és a joghurtban nagyon sok megtalálható ezekből a hasznos baktériumokból. Ne dőlj be a feliratoknak, nem minden joghurt egyformán egészséges! Az ízesített, cukrozott változatokat kerüld és választ az aktív összetevőt tartalmazó fajtákat! A joghurt segítségével támogathatod bélflórád egészségét.
2. Sovány hús és hal
Ha húst ennél, válaszd a csirkét vagy a halat. Sokkal könnyebben meg fogod emészteni őket, mint egy vastag, zsíros sült hússzeletet. Márpedig a vörös húsok általában zsírosabbak. A szervezetünk ezért sokkal könnyebben kezeli a csirkét vagy a halat. Ha ezeket eszed, a vastagbélráknak is kevésbé vagy kitéve.
3. Teljes értékű gabonafélék
A teljes értékű gabonafélék és a belőlük készült ételek nagyon jó rostforrások, ezért jót tesznek az emésztésnek. A rostok nemcsak ezért jók, de azért is, mert csökkentik a koleszterinszintet, eltelítenek, azaz csökkentik az éhségérzetet.
4. Banán
A banán segíti helyreállítani a normál bélműködést, főként hasmenés esetén. Helyreállítja az elektroliteket és a káliumot, melyeknek mennyisége a hasmenés miatt csökken. Rosttartalma is magas, naponta egyet el kellene fogyasztanunk belőle.
5. Gyömbér
Ezt a fűszernövényt ősidők óta használják hányás, hányinger csillapítására, étvágytalanság, puffadás, hasfájás ellen. A legjobb mértékkel fogyasztani, ha túl sok gyömbért eszünk, visszaüthet. Napi 2-4 g-nál több gyomorégést okozhat.