“Annyira szükségem lenne egy tengerparti nyaralásra.” Hányszor hallod ezt a munkába belefáradt emberektől? Lehet, hogy éppen te vagy az egyik, aki ezt mondja vagy gondolja, és teljesen igazad van. Tanulmányokban bizonyították, hogy a tengernél tölteni az időt nemcsak a relaxációt segíti elő, de a testünk kémiáját is megváltoztatja.
Cikkünkből megtudhatod, mennyi előnnyel jár, ha a tengerpartra szervezed az utazást.

A tenger generációk tucatjainak nyújtott már eddig is feltöltődési lehetőséget.

A tengernek az egészségünkre gyakorolt hatásait évtizedek óta ismerjük. A 18. században orvosok javasolták a tengerben való fürdőzést, mivel úgy vélték, ennek gyógyászati előnyei vannak. Speciális tengerparti kórházakat építettek, hogy ezt a terápiát könnyebben elérhetővé tegyék. Ma már elmondhatjuk, hogy bizony jó úton jártak, hiszen tanulmányok bizonyítják, hogy mennyi jótékony hatása van az emberre nézve a tengernek.

Segít oxigénnel feltölteni a testünket, és nyugtatja az elménket.

Egy csapatnyi tudós kezdte el tanulmányozni az egészség és a tengerhez való közelség kapcsolatát. Rájöttek, hogy a tenger zúgása az agynak azt a területét stimulálja, amely az érzelmeinkért felelős. Megállapították, hogy képes fokozni az öntudatosságot, illetve javítani az érzelmi állapotot.

Az óceán hullámainak nagy szerepük van abban, hogy jól érezzük magunkat. Egy kutatás szerint, mikor a parton vagyunk, a testünk magába szívja az óceán hullámaiból felszabaduló negatív ionokat. Ez ösztönzi a testünket, hogy több oxigént vegyen fel, valamint szabályozza a szerotonin szintjét, ami a szorongást tartja kordában. Ennek következtében a béke érzését tapasztaljuk, hasonlóan, mint jógázás közben.

A tenger hangjai csökkentik a stresszt.

Szakértők szerint a tenger hangjai csökkentik a kortizol, a stresszhormon szintjét, és nyugalmat árasztanak. Azt állítják, ezek a hangok az anya szívverésére emlékeztetnek, amit a méhben hallottunk, ezért biztonságban érezzük magunkat.

A felszíne is biztonságot sugároz.

Mikor a tengerre nézünk vagy mikor egyedül sétálunk a parton, egy kiszámítható, stabil környezetben vagyunk. Biztonságosnak gondoljuk, hiszen ez egy olyan hely, ami távol van az olyan fenyegető tényezőktől, mint a vadállatok vagy a nagyvárosi bűnözés. A tenger felszíne egybeolvad a horizonttal és folyamatosan táplálja a stabilitás és a biztonság érzését.

Ha egy napsütéses napon mész a tengerpartra, a boldogság kémiai vegyületét kapod.

Egy tanulmány eredménye szerint, mikor a parton napozunk, a hőség hatással van az endokrin rendszerünkre, ami az endorfin kibocsátásáért is felelős. Ez ugyanaz a hormon, amitől örömet érzel, mikor csokit eszel. De légy óvatos, ne feledkezz meg a napsugarak elleni védekezésről.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

2 hozzászólás

 1. Nagyon okos dolgokat irtak a tenger “hatásairól”T
  Mi is ezt tapasztaltuk Görögországban-ezért is
  szertettünk oda menni nyaralni-Asprovolta helységbe.
  Mindenkinek ajánlom.sőt olcsóbb mint a Balaton.

  nyugdijasok kelljetek utra Fülöp házaspár

 2. Minden évben 2 x megyek , tavasszal és ősszel megyek . A tüdőmre is nagyon jó hatással van , nem kell egész évben az asztma spré ha 2 x kijutok . Aki egyszer látta , hallgatta a tenger zúgását az visszavágyik ! Imádom főképp Görögországot és az Égei tengert és Pará
  liát . Az az első leszálló hely a Grand buszról , tovább nem is megyek mert a nap , a tenger ,
  ami a legfontosabb ott is meg van ! Voltam már több helyen de nekem ez jött be !

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét