Nem választhatjuk meg, hogy milyen családba születünk, márpedig ez adja meg a jövendő életünk alapját, és ez formálja személyiségünket. Minden ember más, és ez alól az anyák sem kivételek. Egyesek nem jönnek ki jól a gyerekeikkel, míg mások tökéletes csapatot alkotnak velük. Ettől függetlenül az anyukánkat mindig szeretni fogjuk, hiszen ők is feltétel nélkül szeretnek minket.
A következő összeállításból megtudhatod, milyen különböző viszonyok állhatnak fenn anya és lánya között, és ezek milyen hatással vannak a lányok későbbi életére is.

1. Nővérek

Ebben az esetben anya és lánya teljesen egyenlő felek, úgy viselkednek, mintha testvérek lennének. Akár még versenyeznek is egymással, ez pedig az anyának is tetszik, hiszen így kikerülheti az anya szerepet. Lehet, hogy a szerepek is felcserélődnek köztük, és a lány veszi át a felnőtt szerepét, ő válik a saját anyja anyjává, felelősségteljesen viselkedik, gondoskodik és felvesz más szülői szerepeket.

Hatása a lányra: Az ilyen anyák mellett felnövő lányok többnyire felelősségtudóbbak és vezetővé válnak. Ugyanakkor sokszor úgy érzik, hogy őket nem szeretik, elhanyagolják, és félnek a visszautasítástól.

2. Legjobb barátok

Az ilyen kapcsolat alapja a bizalom. Az anya az, akihez a lánya elsőként fordul a gondolataival és a problémáival. Az ilyen anya maximálisan részt vesz lánya életében, támogatja, mindig tudja, mit mondjon neki, és mindig az, amire a lányának éppen a legnagyobb szüksége van: barátnő, szerelmi tanácsadó, vásárlópartner vagy bűntárs.

Hatása a lányra: Az ilyen anyák lányai nem félnek a kihívásoktól és a kockázattól. Mivel szeretettnek és megértettnek érzik magukat, kezdeményezők a kapcsolatokban, nem tartanak a visszautasítástól.

3. Idegenek

Ha jobban szereted az életedből kizárni az anyukádat, és ő az utolsó, aki értesül arról, hogy mi történik veled, a kapcsolatotok valószínűleg ebbe a kategóriába tartozik. Ebben az esetben anya és lánya nem vonják be egymást a saját életükbe, nem osztják meg egymással a gondolataikat és a gondjaikat, hacsak nem feltétlenül szükséges. Gyakorlatilag semmit nem tudnak egymásról.

Hatása a lányra: Akiknek ilyen kapcsolata van a szüleivel, azok hajlamosabbak a depresszióra, a szorongásra, és sokszor alacsony az önértékelésük. Későbbi életükben a párkapcsolatukban is komoly frusztrációt okozhat ez a viszony. Ugyanakkor, ezek a lányok felelősségteljesebbek és önállóbbak, hiszen mindig is magukra voltak utalva.

4. Lenéző

Ez a viszony hasonló az előzőhöz, csakhogy ez egyoldalú és a nárcizmus is szerepet kap benne. Mindkét fél csakis magával van elfoglalva, jobban érdekli, hogy hogyan néz ki és mások mit gondolnak róla, minthogy a másikkal milyen a kapcsolata. Kívülről próbál tökéletesnek látszódni, de a valóságban lenézi az anyját/lányát.

Hatása a lányra: Ahol az anya a nárcisztikus személyiség, ott a lánynak alapvető érzelmi szükségletei maradnak kielégítetlenül, és folyamatos visszaigazolásra lesz szüksége másoktól. Viszont nagyon jól tud támogatni másokat, nagyon lojális és éleslátású. Amennyiben a lány a nárcisztikus, önző és másokkal nem törődő felnőtt válik belőle.

5. Elutasító

Szintén egyoldalú és általában az anya az, aki elutasítja a lányát. Például nem vesz tudomást a lánya sikereiről, nem értékeli az erőfeszítéseit, bármit is tesz. Ebben az esetben, mikor az anyára nehéz bárhogyan is hatni és soha nem mondja, hogy büszke a lányára, a lány mind keményebben próbálkozik, hogy elérje az elérhetetlent.

Hatása a lányra: Az ilyen anyák lányai úgy nőnek fel, hogy folyamatosan kételkedni fognak önmagukban, értéktelennek érzik magukat. Mindennél jobban vágynak a szeretetre és az elismerésre.

6. A pomponlány

Az anya lánya legfőbb szurkolója, azt akarja, hogy lánya a legtöbbet hozza ki az életéből és mindent megtapasztaljon. Az ilyen anyák maximálisan részt vesznek lányuk életében, visszautasítják azt, hogy kettejük közt bármilyen határ legyen, és soha nem tágítanak lányuk mellől. Egyformán követelőzők és támogatók. Gyakran a saját álmukat szeretnék megvalósítani a lányukon keresztül és szeretnék, ha olyasmiket élne meg, ami nekik kimaradt.

Hatása a lányra: Egy ilyen anya mellett a lány elveszti az öntudatát, függővé válik másoktól, mindig szüksége lesz valakire, és képtelen lesz egyedül döntéseket hozni.

7. Parancsnok

Ilyenkor egy túlzottan irányító anyáról van szó, aki folyamatosan ellenőrzi és utasítja a lányát, mert biztos benne, hogy az ő parancsai nélkül a lánya elveszett lenne. Soha nem ad neki választási lehetőséget, nem veszi figyelembe a véleményét. Nagyon követelőző, de azt állítja, ezt csak a lánya érdekében teszi. A lány pedig csendben vagy nyíltan, de biztosan lázadni fog ellene.

Hatása a lányra: Az ilyen lányok elképesztően kritikusak önmagukkal szemben. Alacsony az önértékelésük, még a saját véleményüket is leértékelik, ennek a vége pedig könnyen lehet depresszió. A pozitív oldala viszont, hogy ezek a lányok felelősségtudók és elkötelezettek a kapcsolataikban.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét