Szerezz be néhány kisebb méretű, mélyebb műanyag edényt, amiből többet is be tudsz egyszerre tenni a fagyasztóba. A finom leveseket előre is lefőzheted, de jó ötlet a maradékot is eltenni máskorra, mondjuk egy hideg téli napra, hogy felmelegítsen.
1. Hűtsd ki teljesen, mielőtt a fagyasztóba teszed
Nagyon fontos, hogy várjuk meg, míg a leves hidegre hűl és csak aztán tegyük be a fagyasztóba. Ha még kicsi is langyos, megemeli a fagyasztóban a hőmérsékletet és megnöveli a leolvadás veszélyét, nem beszélve arról, hogy a hirtelen hőmérséklet változás az étel eltarthatóságának sem tesz jót.
2. Se túl sokat, se túl keveset
Érthető, hogy a leves minden értékes cseppjét szeretnéd lefagyasztani, de azért figyelj, hogy ne töltsd túl az edényt! A folyadék térfogata ugyanis megnő, mikor megfagy és ha nem marad hely, könnyen szétnyomja az edény falát. Ha pedig túl kevés levest mersz, fennáll a fagyás veszélye, ami ehetetlenné teszi a levest. Az edény teteje és a leves között kb. 1-1,5 cm-es távolságot hagyj!
3. Tészta nélkül
Gyakori hiba, hogy tésztával együtt teszik a levest a fagyasztóba. Ez azért nem jó ötlet, mert felmelegítéskor a tészta nem viselkedik jól, pépessé, gusztustalanná válik. A tésztás leveseket tészta nélkül tegyük el és felmelegítéskor frissen főzzük bele a tésztát.
4. Tej és tejszín nélkül
A tejet vagy tejszínt tartalmazó leveseket nem érdemes lefagyasztani. Rossz lesz az állaguk, a tej zsíros és hígabb része pedig különválik, gyakorlatilag ehetetlen levest kapunk a felmelegítés után. Ha tejszínes levest készítünk, az alapot fagyasszuk le, a tejet és a tejszínt a fagyasztóból kivéve, a melegítés során keverjük hozzá.
5. Ne főzd túl a zöldséget a levesben, amit le akarsz fagyasztani
Általában a burgonyával fordul elő, de valójában minden zöldségnél megesik, hogy túlfőzzük a levesben. Mivel a fagyasztás után újra felmelegítjük, a benne lévő zöldségek akkor is főni fognak és egy eleve túlfőtt zöldség esetében ez szétesős, pépes állagot eredmények, ami nem túl étvágygerjesztő. Érdemes kissé nyersebbre hagyni a zöldségeket, mikor a levest készítjük, hogy a fagyasztóból kivéve és újramelegítve elérjék a tökéletes állagot.