Ha az életed olyan, mint a legtöbb emberé, akkor meglehetősen elfoglalt vagy. Valószínűleg ehhez idomultak az étkezési szokásaid is és nap mint nap ugyanazt a rutint követed. Táplálkozásod tehát nem túl izgalmas és változatos, pedig érdemes lenne belecsempészni néhány újdonságot.
1. Pitypang zöldje (kákics)
Ha kipróbálnál valami újat a szokványos saláta helyett, de nem vágysz semmi extrémre, nézz körbe a kiskertedben! Tavasszal tele van pitypanggal, melynek levele fantasztikus vitamin- és ásványi anyag forrás, emellett antioxidánsokat is jelentős mennyiségben tartalmaz. Ez máris megmagyarázza, miért használták évszázadokon keresztül gyógynövényként. Leveleinek íze enyhén kesernyés, ezért érdemes más salátákkal keverni, kicsit megfőzni vagy megfűszerezni. Sózzuk, borsozzuk, összesüthetjük fokhagymával is. Mindig olyan helyről szedj kákicsit, ahol nincs szennyezésnek kitéve!
2. Szardínia
Mostanság a tonhal tölti be a szardínia néhány évvel ezelőtti szerepét. Általában, ha konzerves halat veszünk, mást választunk helyette, pedig a szardínia sok tápanyagot tartalmaz, omega-3 zsírsav tartalma pedig magasabb, mint a tonhalé. B12-vitamin, szelén, kálcium és D-vitamin is nagy nagy mennyiségben van benne. Mivel apró halak és többnyire planktonokkal táplálkoznak, nehézfém tartalmuk jóval kisebb, mint a nagyobb halaké, pl. a tonhalé. A szardínia kifejezetten ízes hal és sokféle ételhez hozzáadható, de készíthetünk belőle egy gyors szószt is a tésztához.
3. Aszalt szilva
Legtöbbször a székrekedés jut róla eszünkbe, hiszen az aszalt szilva hagyományos orvosság szorulás ellen. Amellett, hogy valóban rendelkezik természetes hashajtó hatással, egyéb tulajdonságai miatt is figyelmet érdemel. Olyan betegségekkel szemben nyújthat védelmet, mint a csontritkulás, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas koleszterinszint, magas vércukorszint. Édes íze ellenére csupán 30 kalóriát tartalmaz darabonként, tehát tökéletes nassolnivaló. A kacsahús mellé nagyon jól passzol, akárcsak desszertekhez.
4. Nyúlhús
Európa sok országában tradícionális fogás, hazánkban azonban viszonylag alacsony a nyúlhús fogyasztás. Sovány húsként a nyúlhús beleillik az egészséges étkezésbe és a fogyókúrás étrendbe is. Főzésnél figyeljünk arra, hogy ne száradjon ki, mert erre igen hajlamos. Szószokkal vagy baconba göngyölve is nagyon finom.
5. Csontvelő
A legtöbben a csontokat félredobják főzésnél, pedig nem kellene. A belsejükben csodás ízek rejtőznek. Itt található a velő, a csontok puha, középső része, kenhető, tápanyagokban gazdag anyag. A legfinomabb azoknak az állatoknak a velője, melyek legelnek, friss fűvel táplálkoznak. Ha szeretnénk otthon velőt enni, kérjük meg a hentest, hogy vágja el hosszában a csontot. A kész velőt fűszerezhetjük, meglocsolhatjuk citromlével, rákenhetjük pirítósra.
6. Máj
A májat sokan mellőzik, ám az egyik legtáplálóbb belsőség. Nagyon ízes, ezért nemcsak más ételekhez hozzáadva, de önálló fogásként is megállja a helyét. A benne lévő tápanyagok között sok olyan is megtalálható, mely agyunk számára nélkülözhetetlen. A B12-vitamin egyik legjobb forrása, már csak ezért is legalább hetente egyszer enni kellene májat.