Biztos te is hallottad már, hogy a legidősebb gyerekek általában felelősségteljesebbek, miközben azok, akiknek nincs testvérük, jóval önzőbbek és követelőzőbbek. Ezek csupán sztereotípiák vagy a születési sorrend valóban befolyásolja a személyiségünket?

A születési sorrend elmélet az 1920-as évekből származik, Alfred Adlertől, aki Sigmund Freud kollégája és barátja volt. Adler szerint a születési sorrend természetes módon befolyásolja az emberek személyiségét.

  • Az elsőszülött (legidősebb) gyerek: Adler szerint a legidősebb gyerekek általában konzervatívak, teljesítmény orientáltak és hajlamosak vezetővé válni. Mivel gyakran vigyáznak a kisebb testvéreikre, az elsőszülöttek úgy nőnek fel, hogy jóval gondoskodóbbak, jobban vágynak szülővé válni és kezdeményezőbbek lesznek.
  • A másodszülött (középső) gyerek: Mivel az idősebb testvér sokszor irányítja őket, a másodszülöttek gyakran vágynak arra, hogy túlnőjenek a bátyjukon vagy nővérükön. A fejlődés üteme náluk gyorsabb. A középső gyerekek általában ambiciózusak, de csak ritkán önzők, olyannyira, hogy sokszor valószerűtlenül magas célokat tűznek ki maguk elé. Emiatt több kudarcot élnek át, de tudják, hogyan birkózzanak meg a nehézségekkel, ez pedig erősebbé teszi őket.
  • A legfiatalabb gyerek: A legkisebb gyerek egy családban több figyelmet és törődést kap a szülőktől, gyakran pedig a testvéreitől is. Ezért érezhetik magukat kevésbé tapasztaltnak és önállónak. Általában nagyon motiváltak abban, hogy túltegyenek idősebb testvéreiken. Sokszor nagyon sikeresek és elismertek a szakmájukban. Ők a legjobb sportolók, a legjobb zenészek, a legtehetségesebb művészek. A legkisebb gyerekek társaságkedvelők, de felelőtlenebbek és könnyelműbbek is idősebb testvéreiknél.
  • Az egyke: Mivel nincs senki, akivel versenyeznie kellene, az egyke gyakran az apjával verseng. Mivel a szülei túlféltik és túlzottan gondoskodnak róla, mindenki mástól is elvárja ugyanezt a hozzáállást. Az ő életükben a függőség és az énközpontúság meghatározó. Gyakran nehezen jön ki a társaival, sokszor perfekcionista felnőtt válik belőle, aki mindenáron el akarja érni a célját.

Hogyan hat a születési sorrend az IQ-szintre?

A közelmúltban nagyon népszerű lett az az elmélet, mely szerint a születési sorrend a személyiséget és az intelligencia hányadost is befolyásolja. A kutatókat azonban nagyon megosztja ez az álláspont. Egyesek teljesen elvetik a valószínűségét, míg mások egyetértenek vele. Német egyetemi kutatók több mint 20.000 amerikai, angol és német felnőttet vizsgáltak. Összehasonlították őket a születési sorrendjük alapján.

Arra a következtetésre jutottak, hogy az idősebb gyerekek általában jobban teljesítettek az intelligencia teszteken. Ugyanakkor érzelmi intelligencia és képzelőerő tekintetében nem találták meghatározónak a születési sorrendet.

Hogyan hat a személyiségre?

Egy másik tanulmány újabb bizonyítékkal szolgált arra, hogy a személyiség és a születési sorrend között összefüggés van. A kutatók 377.000 amerikai főiskolás személyiségjegyeit vizsgálták.

Arra jöttek rá, hogy az elsőszülöttek általában őszintébbek és dominánsabbak. De kevésbé társaságkedvelők és kevésbé ellenállóak a stresszel szemben. A középső gyerekek kötelességtudóbbak és szorgalmasak. A legfiatalabb gyerekek pedig nyitottabbak és társaságkedvelőbbek. Akiknek nincs testvérük, azok gyakran idegesek, szeretnek eljárni és kedvelik a társaságot.

Tényleg annyira fontos a születési sorrend?

Figyelembe kell venni, hogy ezekben a kutatási eredményekben sok pontatlanság van. A kutatók ugyanis nem vették figyelembe az olyan fontos faktorokat, mint az etnikum, az iskolázottság, a szülők jóléte és a családon belüli kapcsolatok. Míg a születési sorrendnek lehetnek bizonyos hatásai a személyiségre vagy az intelligenciára, addig nem szabad megfeledkezni a szülő-gyerek kapcsolat és a nevelés módjának fontosságáról, melyek sokkal meghatározóbb tényezők.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here