Amerikai tudósok rájöttek, hogy a cukor nem feltétlenül káros az egészségünkre, hiszen valamennyi cukorra szüksége van a szervezetünknek. De ha túl sok jégkrémet, csokit, sütit vagy cukros üdítőt fogyasztasz, könnyen átesel a ló túloldalára. Ennek következtében meghízol, korábban fogsz ráncosodni, pattanásos lesz a bőröd és komoly egészségi problémáid is lehetnek.
Ha tényleg szeretnél visszavenni a cukorfogyasztásodból, most segítünk, hogyan csináld. Először viszont leszámolunk 3 olyan tévhittel, ami könnyen összezavarhat.

1. Tévhit: A cukor cukorbetegséget okoz.

A cukorfogyasztás valójában nem okoz cukorbetegséget. Ez a betegség lehet örökletes vagy kiválthatja hasnyálmirigy probléma is. Hogy önmagában a cukor veszélyes az egészségre, az nem igaz. Valójában napi 12 evőkanál cukrot is megehetünk anélkül, hogy bármi bajunk lenne.

2. Tévhit: A cukortól függővé lehet válni.

Gyakori tévhit, hogy a cukor sokkal inkább függőséget okoz, mint a kokain, de ez abszurd feltételezés. Tudósok is megvizsgálták, hogy ha valaki nem eszik több édességet, nem lesznek elvonási tünetei. Ráadásul senki nem élheti le az életét teljesen cukor nélkül, mert ez a szénhidrát szükséges az életben maradáshoz.

3. Tévhit: Abba kell hagynod a cukorfogyasztást, ha nem szeretnél idő előtt megöregedni.

Ha túl sok cukrot eszel, a bőrödben lévő kollagén molekulák sérülékennyé és merevvé válnak, így a bőr sokat veszít rugalmasságából. De ha teljesen lemondasz a cukorról, akkor a bőröd kiszárad.

Nézd meg a két fotót. A rajtuk látható színésznők életkora pontosan egyforma. Gwyneth Paltrow nagyon egészségesen táplálkozik és odafigyel a cukorfogyasztásra, míg Sofia Vergara számtalanszor elmondta, hogy egyenesen imádja az édességeket. Mindketten 46 évesek, ezek a fotók 2018-ban készültek róluk. Ránézésre meg tudnád mondani, melyikük néz ki idősebbnek? A legfontosabb, hogy figyelj a saját szervezeted jelzéseire, és annyi cukrot egyél, amennyire szükséged van.

Mikor kell csökkentened a cukorfogyasztásodat?

Vannak helyzetek, mikor érdemes odafigyelni arra, hogy kevesebb cukrot fogyasszunk. A cukorbetegségen és egyéb betegségeken kívül a következő esetekben kell mérsékelned magad az édességek terén:

1. Keress másik örömforrást.

Az édes ételek fokozzák az endorfin termelődést, amitől örömet érzünk. Ezt viszont máshonnan is megkaphatjuk, például a testmozgástól.

Ha a gyerek figyelmét el akarjuk terelni az édességekről, keressünk nekik valamilyen érdekes tevékenységet, például vigyük el őket horgászni. Minél fáradtabban érkezik haza, annál kisebb az esélye, hogy édességet akar enni.

2. Ne feledkezz meg a fehérjékről.

Egyél több fehérjét, hogy hosszabb időre jóllakottnak érezd magad. Fogyassz húst, halat és tengergyümölcseit. Szakértők szerint a hideg pulykahús különösen hatékony az édességek utáni sóvárgás csillapításában.

3. Helyettesítsd az édes ízt.

Váltsd fel az édes ízt intenzívebb ízekkel. Erre tökéletesen alkalmas például a fahéj. Ebben nagyon sok hasznos összetevő van és szabályozza a vércukorszintet is.

4. Ne idegeskedj.

A stressz gyakori oka annak, hogy az édességek felé fordulunk. A szerotonin, a magnézium és a B-vitamin azonban segít megbirkózni a stresszel. Ha észreveszed, hogy leginkább akkor eszel édességet, mikor ideges vagy, keress fel egy orvost, aki elmagyarázza, ilyenkor milyen tápanyagokra van szükséged.

A bab és a hüvelyesek sok magnéziumot tartalmaznak (főleg a szója és a földimogyoró). B-vitaminban bővelkednek a diófélék, a tengergyümölcsei és a marhamáj. De a relaxálást is kipróbálhatod.

5. Egyél vörös húsú halat.

A szakértők szerint amikor csokira vágyunk, azzal szervezetünk a króm hiányát jelzi. Ha tényleg erre van szükség, akkor jobb, ha brokkolit vagy vörös húsú halat eszel, amikben sok króm található.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here