Miközben a katonák igazi csatamezőn vívják a harcaikat, közülünk sokan a békés világban vívjuk meg a magunk csatáit. Az alváshiány nagyon gyakori probléma, aminek létrejöttében nagy szerepet játszik a mindennapos stressz, a kiegyensúlyozatlan napirend és az érzelmi nehézségek. Statisztikák szerint csak az Egyesült Államokban 70 millió ember szenved alvászavarban, de Magyarországon is minden harmadik ember elégedetlen az alvásának minőségével. Ilyen esetekben már nem segít, hogy besötétíted a hálószobát.

A jó éjszakai alvás jó nappalokat jelent. Hogy ebben végre neked is részed legyen, most megismerheted az amerikai haditengerészet trükkjét, amivel teljesen biztonságosan 120 másodperc alatt álomba szenderülhetsz.

A gyors ellazulás és elalvás titkát először 1981-ben írták le egy könyvben, de ennek elméletéről és gyakorlatáról még csak most vitatkoznak és kísérleteznek.

A módszer feltalálását egy kemény katonai vezetőnek tulajdonítják, aki aggasztónak találta katonái teljesítményét. A fáradtság és az alváshiány náluk olyan hibákhoz vezetett, amiket egy jó katonának nem szabadna elkövetnie. Sokkal figyelmesebbnek kellett volna lenniük. Ez a módszer 96%-ban bizonyult hatékonynak a tesztelés 6 hete során.

A módszer fizikai és mentális lépésekből áll, melyek nagyjából 1,5 percet vesznek igénybe (nem számolva azt a két percet, míg elalszol).

1. lépés

Lazítsd el az arcizmaidat, beleértve a nyelvet, az állat és a szem körüli izmokat.

2. lépés

Engedd le a vállaidat amennyire csak tudod. Majd lazítsd el az al- és felkarodat az egyik oldalon, ezután a másikon is.

3. lépés

Fújd ki a levegőt, és lazítsd el a mellkasodat. Lazítsd el a lábaidat a comboktól az alsó lábszár felé haladva.

4. lépés

Az eddigi lépéseket egyszerű volt végrehajtani, de most az következik, hogy teljesen tisztítsd meg az elmédet.

10 másodperc relaxálás után itt az ideje az alvásnak. A könyv szerzője, Lloyd Bud Winter azt javasolja, képzeljünk el 3 képet magunkban, ami segít kitisztítani a fejünket, és zárjunk ki minden mást.

Az első kép: Egy kenuban fekszel egy nyugodt tavon, ahol semmi más nincs, csak a kék ég feletted.

A második kép: Ringatózol egy fekete bársony függőágyban egy koromsötét szobában.

A harmadik kép: Mondogasd magadban 10 másodpercig: Ne gondolkozz! Ne gondolkozz! Ne gondolkozz!

A központi idegrendszered az első, ami megszenvedi az alváshiányt, ha hosszútávon problémáid vannak az alvással. De ez negatívan hat az immunrendszerre, a memóriára, magas vérnyomást, elhízást és egyéb egészségi problémákat is okozhat. Miért kockáztatnád ezt, ha kipróbálhatsz egy teljesen új megoldást?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here