A görögdinnye akkor édes, ha barna a szára, a csirkéről pedig onnan tudhatod, hogy friss, hogy megnézed a csomagolás dátumát. Ha azt is hiszed, hogy a kosaradat csupa friss élelmiszerrel töltötted meg, talán mégsem használod vásárláskor az összes érzékszervedet.
A következő tippek segítségével ezentúl csak a legjobb minőségű árut fogod megvásárolni.

1. Kenyér

  • Nézd meg az összetevők listáját. Ha azt látod, hogy teljes kiőrlésű gabonából készült, jól választottál, mert az ilyen termékben sok rost és vitamin van. Jóval több, mint a fehér liszttel készült kenyérben.
  • Kicsit nyomkodd meg a kenyeret. Ha visszaugrik az eredeti formájába, akkor a kenyér jó minőségű. Ha viszont az ujjad nyoma továbbra is látható marad, akkor vagy rosszul sütötték vagy korábban lefagyasztották.

2. Csirke

  • Figyeld rajta a színeket. Ha van bőre, annak halványabbnak kell lennie, mint a húsnak. Ha a bőr sárgás vagy világos barna, hagyd a polcon.
  • A húsnak szilárd állagúnak kell lennie, színe a fehértől a világos barnáig normális. Nem szabad, hogy véres legyen, és fontos, hogy legyen nedvességtartalma.
  • A csomagoláson ne a lejárat dátumát nézd, hanem a csomagolásét. Ha több, mint 2 napja van becsomagolva, ne hozd el.

3. Görögdinnye

  • Keresd meg a szárát. Ha száraz és barna, azt mutatja, hogy a dinnye érett.
  • Figyeld rajta a sárga foltokat. Ezek mutatják, hogy mennyi ideje volt a földön érni a gyümölcsnek. Minél sötétebb a sárga folt, annál édesebb lesz a dinnye.
  • Ütögesd meg. Ha visszhangzik, akkor még nem teljesen érett. Ha viszont tompa hangot hallasz, akkor már alkalmas arra, hogy megedd.

4. Paradicsom

  • Amikor csak lehetőséged van rá, ne vegyél műanyag dobozban lévő paradicsomot. Így nem tudod ellenőrizni a frissességét, és nagy az esélye, hogy a dobozban különböző mértékben érett paradicsomokat találsz.
  • A paradicsom héja egyenletes és kemény legyen. Amikor a kezedbe fogod, érezned kell a súlyát. Egy érett paradicsom nagyjából kétszer annyit nyom, mint egy éretlen.
  • Szagold meg. Ha nem érzel semmit, a paradicsom még éretlen. Paradicsom illatot kell érezned, főleg akkor, ha a szára is rajta van.

5. Sárgadinnye

  • A héja ne legyen túl zöld. Ha sárgás, akkor a gyümölcs elég időt töltött a földön és elegendő napfényt kapott, tehát édesebb.
  • Ütögesd meg az oldalát. Ha rezgést érzel, a gyümölcs már az érettségéhez ért.
  • Tedd a füledhez. Ha hallod benne a vizet, akkor már túlérett és kezd tönkremenni.
  • Fogd meg a két végénél és kicsit nyomd meg. Ha puha, akkor elhozhatod, mert jó édes lesz.

6. Kaliforniai paprika

  • Színe intenzív legyen és ne legyenek rajta foltok. Ha megfogod, érezned kell a súlyát.
  • Nézd meg az alját. Ha 2-3 gerezdből áll, keserűbb lesz, mint az, amelyik 4 gerezdes. Ez utóbbiban ráadásul a mag is kevesebb, ezért könnyebb vele főzni.
  • Figyeld meg a szárát. Ha zöld, ropogós, szilárd, akkor a zöldség friss.

7. Hal

  • Először a hal szemét nézd meg. A pupilláinak fényes feketének kell lenniük.
  • A friss hal bőre szintén fényes és selymes, ha megérinted. Ha ragacsosnak vagy durvának érzed, ne vedd meg.
  • A halhús kemény és áttetsző, felülete rugalmas és sima. Ha megnyomod, nem maradhat benne az ujjad nyoma.

8. Cukkini

  • Figyeld a méretét, mert ez fontos az íz szempontjából. Minél nagyobb a cukkini, annál nagyobb az esélye, hogy keserű lesz. Válassz közepes méretűt, 15-20 cm közöttit. Ezekben kevesebb mag van és sokkal finomabbak.
  • Ellenőrizd a szárát. A friss cukkini szára zöld.

9. Banán

  • A szárát figyeld. Zöld és világos sárga között kell lennie a színének. Ha már elkezdett barnulni és a banán héján is több barna pöttyöt látsz, akkor túlérett.
  • A banán tovább megőrzi a frissességét, ha fürtben és nem egyenként tárolják. Ezért különálló banánt ne vegyél, csak ha azonnal meg is eszed.

10. Méz

  • Hogy a méz áttetsző, az még nem jelenti, hogy jobb is a minősége. A méz színe igen sokféle lehet, de ha opálos, az azt jelzi, hogy kevésbé van feldolgozva, ezért sokkal természetesebb és több benne a tápanyag is.
  • A friss méz könnyen kristályosodik, ha a hőmérséklet lecsökken. Ha az alján egy sűrű réteget látsz, az is a frissesség jele.

11. Saláta

  • Arra ügyelj, hogy a leveleken ne legyenek lyukak és hogy a széleik ne legyenek barnák.
  • A saláta színe világos vagy sötét zöld és nagyon élénk, ha friss. Ha a külső levelek fonnyadtak vagy halványabbak, ne tedd a kosaradba.

12. Konzerv ételek

  • Győződj meg róla, hogy a csomagolás teljesen sértetlen. Figyeld rajta az ütődéseket, horpadásokat. Rozsdás konzervet sose vegyél.
  • A konzervben lévő élelmiszert nem tudod ellenőrizni, ezért nagyon figyelmesen olvasd el a címkét. Figyeld a cukor és a só mennyiségét, hogy ne legyen túl sok benne. A legjobb, ha olyan konzerv zöldséget vásárolsz, amit vízben vagy saját levében tettek el a lehető legkevesebb tartósítószerrel.

13. Sajt

  • Ha túl vastag a kérge, akkor a sajt nem friss. A sajtnak nedvességtartalom kell, hogy meg tudja őrizni a minőségét. A száraz kéreg pedig azt mutatja, hogy már rég felvágták.
  • Ha a kérgén olajos, filmszerű réteget látsz, az azt mutatja, hogy számtalanszor változott a hőmérséklet a tárolás során, ennek következtében kiengedte a benne lévő olajokat. Innen már egyenes az út a megromlásához.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét