Ki ne szeretné a dinnyét? A legtöbben rajonganak ezért a finom, frissítő gyümölcsért. De ha nem vagyunk tapasztalt termesztők, az édes, lédús, finom dinnye kiválasztása gyakorlatilag olyan, mint a zsákbamacska. Nem kell azonban így lennie, hiszen van néhány trükk, amivel könnyedén rátalálhatsz a legfinomabb dinnyére anélkül is, hogy belevágnál.
Keresd a foltot
A dinnyén ott található egy nagy folt, ahol érése során a talajjal érintkezett. Ez a folt az érett dinnyén vagy világos vagy sötét sárga, de nem fehér.
Nézd a vonalakat
A hálószerűen futó vonalak a dinnyén azt mutatják, hogy a méhek szorgosan látogatták a növény virágát. Minél többször porozták be, annál édesebb a gyümölcs.
“Fiú” és “lány” dinnyék
Sokan nem tudják, de a termesztők nemük szerint is megkülönböztetik a dinnyéket. A “fiú” dinnyék nagyobbak, formájuk hosszúkás, ízük pedig vizes. A “lányok” viszont gömbölyűek és nagyon édesek.
Figyelj a méretre
Sem a legnagyobb, sem a legkisebb dinnyét választani nem szerencsés. Jobban jársz egy átlagos méretűvel. De akár kicsi, akár nagy, a fontos, hogy nehéz legyen!
Figyeld a szárát
Ha a szára már el van száradva, az mutatja, hogy a dinnye érett. Ha még zöld, akkor túl korán szedték le.