A szénhidrátról a fogyókúrázók hallani sem akarnak. Pedig csak egyes fajtái hizlalnak, más típusai azonban éppen, hogy elősegítik a fogyást. Ha megismered őket, tudni fogod, hogyan illeszd be az étrendedbe, hogy elkerüld a hízást és gyorsabban haladj a fogyással!
A szénhidrátok két nagy csoportja az egyszerű és az összetett szénhidrátok. Melyek a hízás szempontjából veszélyesek, azok az egyszerű szénhidrátok. Ezeket a szervezet azonnal energiává alakítja át, de ha túl sok van belőlük, már nem égeti el, hanem raktározni fogja zsír formájában. Egyszerű szénhidrátok a gyümölcscukor (fruktóz), nád- és répacukor (szacharóz) és a szőlőcukor (glükóz).
Az összetett szénhidrátok másként működnek. Hogy feldolgozza, a testnek energiát kell mozgósítani. Ebbe a csoportba tartozik a keményítő és a rostok alkotóelemei is. Éppen ezért egyes keményítőtartalmú zöldségek kifejezetten javasoltak fogyókúrához, mint pl. az édesburgonya. A fogyás érdekében nyugodtan fogyassz magas rosttartalmú szénhidrátokat is, mint a barna rizs, a köles vagy a hajdina.
A rostok valamennyire ugyan lassítják az egyszerű szénhidrátok felszívódását, de ettől még nem érdemes keverni őket. Inkább jó alapanyagokat használj az étkezésedben, azaz próbáld meg kerülni az egyszerű szénhidrátokat.
Nem mindenki szervezete dolgozza fel egyformán a szénhidrátokat. Egyeseknél gyorsítják az anyagcserét, másoknál viszont lassítják, még akkor is, ha összetett szénhidrátot fogyasztanak. Hogy kiderítsd, rád hogyan hatnak, ahhoz érdemes megismerned az anyagcsere típusodat!