Bármilyen egészségügyi problémánk van, sokszor az első gondolat, hogy elkészítünk egy csésze gyógyteát, ami majd enyhülést hoz. Hogy ez a remény mégsem teljesül minden esetben, annak lehet, hogy mi magunk vagyunk az okai. Nem mindegy ugyanis, hogy a gyógynövényekből készült főzetet hogyan készíted és hogyan fogyasztod el!
Cukrot teszel bele
Az egyik leggyakoribb hiba, amit az emberek nagy része elkövet, csakhogy “ihatóbbá” tegye a gyógyteát. Márpedig ennek az italnak nem az élvezeti értéke a lényeg, úgyhogy jobb, ha leküzdöd az ellenérzéseidet és natúran, édesítés, ízesítés nélkül fogyasztod el!
Túl forrón vagy túl hidegen iszod
Akár nem kívánt mellékhatásokat is kiválthat, ha túl forró vagy túl hidegen fogyasztod el a gyógyteádat. A szervezet számára ugyanis egyik állapot sem áldásos, ezért a legjobb, ha langyosan iszod meg.
Újramelegíted
A gyógyteát mindig frissen elkészítve fogyaszd! Ha már állni hagytad és kihűlt, ne melegítsd újra, mert gyógyhatásai nem fognak érvényesülni. Az újramelegítés hatóanyagainak nagy részét biztosan lerombolja.
Állandóan csak ezt iszod
Az rendben van, hogy házi gyógymódként vagy vitalizáláshoz, stressz ellen alkalmazod a gyógyteát. De mindegyiknek megvan a maga megszabott mennyisége, hogy naponta mennyit ihatsz belőle mellékhatások nélkül. Ezt tartsd be és ügyelj arra, hogy a napi teljes folyadékszükségletedet ne gyógyteából fedezd!
Lefedve készíted
Mikor forralod a vizet és beleteszed a gyógynövényt, a fedőt ne hagyd rajt az edényen. A gőzt engedd elpárologni és ha folyamatosan kevergeted, a főzet gazdagabban tartalmazza majd a hatóanyagokat is.
Így csináld helyesen!
Forrald fel a megfelelő mennyiségű vizet. Ha friss gyógynövényt használsz, soha ne forrázd le. Közvetlenül forrás előtt lévő vizet önts rá. A szárított növényeket leforrázhatod, de ne főzd őket percekig forró vízben. Ezután fedd le a csészét, és kb. 10 percig hagyd állni a teát, majd vedd ki a gyógynövényt és langyosan fogyaszd el a teádat!