Csupa erő, csupa izom, éjjel-nappal tejet iszom – Talán sokan emlékeznek még erre a kis szállóigére. De vajon melyik tejről szól a mondás? Annyi biztos, hogy az európai országokban legtöbbet tehéntejből értékesítenek, azaz az emberek többsége számára ez a legjobb tejféleség. Ám árnyékában feltörőben van a kecsketej, ami a táplálkozási szakértők szerint teljes joggal söpörné le a színről a tehéntejet.
A kecsketej a tökéletes, természetes élelmiszer
Sokféle előnye van a kecsketejnek, ami mindenki számára ideálissá teszi. A kecsketej kevésbé allergizál, mint a tehéntej. A gyerekeknél a leggyakrabban a tehéntej vált ki allergiát, ami pedig komoly problémákat okozhat, hiszen bőrkiütéssel, hasmenéssel, hányással járhat együtt, de okozhat akár ennél komolyabb tüneteket is. A kecsketej azonban nem tartalmazza azokat a komplex fehérjéket, melyek ezeket a mellékhatásokat okozzák. Éppen ellenkezőleg, segíti az immunrendszer működését, hasonlóan az anyatejhez.
A laktózérzékenyek számára is megfelelő alternatíva. A szervezet nagyon könnyen megemészti, köszönhetően annak, hogy a tehéntejhez képest alacsony a laktóztartalma. A legtöbb laktózérzékeny embernél nem okoz semmiféle panaszt a kecsketej, mellékhatások nélkül ihatják.
A kecsketej egyik legnagyobb előnye, hogy teljesen természetes. Természetes úton homogénezett, azaz nem tartalmaz agglutinint, ami két részre osztaná, úgy mint a tehéntejet zsíros, krémes fölre és a folyékony tejre. A kecsketej természetes állapotban marad, anélkül, hogy bármit is hozzáadnánk vagy elvennénk belőle.
Évtizedeken át a tehéntejet tartották a legjobb kalciumforrásnak, ez a nézet azonban már rég megdőlt. Természetesen van benne a csontokat erősítő kalcium, de sokszor több van a kecsketejben, ezért csontritkulás ellen is érdemesebb ez utóbbit fogyasztani.
A kecsketej tehát egészségesebb választás, mint a hagyományosan fogyasztott tehéntej. Nem tartalmaz hozzáadott anyagokat, a szervezet könnyen megemészti és hasznosítja tápanyagait, a sütéshez, főzéshez is kiválóan felhasználható.
Cirmi tej