Hallottál már a bulgurról, és szívesen ki is próbálnád, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Most megtudhatod, és azt is, hogy köreten kívül még mi mindenre használhatod.

Mi a bulgur?

A török és a közel-keleti konyha egyik alap hozzávalója. Érett búzaszemekből készítik, ezeket hántolás után előfőzik vagy gőzben párolják, a napon kiszárítják, végül rizsszem méretűre vagy apró szemcsésre törik. A hőkezelés során keményítő válik ki belőle, ezt lekoptatják róla, így főzés közben nem fog összeragadni, mint a rizs.

A világos bulgur számít hagyományosnak, de létezik teljes értékű, barna változata is. Ezt sötét búzából készítik, íze kissé diós.

Egészségre gyakorolt előnyei

A durumbúzából készített bulgurban korpa és csíra is található. Sok benne a vitamin, a rost, az ásványi anyag, kiemelkedően magas a B-vitamin és vastartalma. Kalóriatartalma ugyanaz, mint a rizsnek, glikémiás indexe viszont alacsonyabb, ezért diétás étrendbe is illeszkedik. Kb. feleannyi idő alatt megfő, mint a barna rizs, amit 40 percig főzhetünk.

Hol lehet hozzájutni?

Nagyobb élelmiszerboltokban, drogériákban, valamint reform- és bioboltokban is megtaláljuk a polcokon különböző fajtáit.

Hogyan kell tárolni?

Ha felbontottad a csomagot, a maradékot tedd egy jól zárható üvegbe. Száraz, napfénytől védett, hűvös helyen tartsd. Legfeljebb fél évig tárold.

Így készítsd el

A bulgurt forrázhatod, főzheted, áztathatod, aszerint, hogy mit látsz a csomagolásán ezzel kapcsolatban.
Az instant bulgurt dupla mennyiségű forró vízzel vagy alaplével öntsd le, majd 20 percet hagyd állni és már eheted is.
Ha egész éjszakára hagyod hideg vízben ázni, 8-12 óra alatt megpuhul.

Ha normál bulgurt vásároltál, azt 15 perc alatt készre főzheted, ahogyan a rizst. A barna és világos színű változatot ugyanannyi ideig kell főzni, így a kettőt akár egyszerre is elkészítheted. Kétszer annyi forró vízzel öntsd fel, 10 perc főzés után lefedve hagyd állni 10 percig, hogy magába szívja a maradék vizet.
Hideg vízben is felteheted főni, ekkor forrás után néhány perccel húzd le a tűzről és fedő alatt hagyd megduzzadni.
A konyhakész tasakos bulgur főzési ideje 22-24 perc.

Főzés előtt érdemes a bulgurt folyóvíz alatt átöblíteni, hogy a felesleges keményítőt lemosd róla. Így pergős köretet kaphatsz.

Fűszerezés

A bulgur semleges ízű, így nagyon sokféleképpen fűszerezhető.
Ha keleti ételt készítesz belőle, pirítsd meg forró olívaolajon, szórd meg kardamommal, fahéjjal, római köménnyel. Öntsd hozzá kétszeres mennyiségű zöldségleves alaplevet vagy sima vizet. Forrald fel, lassú tűzön főzd, míg megpuhul. Sót a végén adj hozzá.

Mennyit számolj egy főre?

Mielőtt hozzákezdenél a főzéshez, vedd figyelembe, hogy a bulgur főzés közben megdagad, akár háromszorosára. Egy személyre kb. 3 evőkanál nyers bulgurt számolt.

Mit készíthetsz belőle?

Az arab és a török konyhában a durvább szemcséjű bulgurt köretként fogyasztják hús vagy hal mellé. Paradicsomosan elkészítve főételként is népszerű étel. Kiváló helyettesítője a tarhonyának, adhatsz hozzá párolt zöldségeket, de teheted levesbe is. A török konyha jellegzetes étele a bulgur alapú piláf, ami nagyon hasonlít a lecsós tarhonyához. A mediterrán konyhában a bulgurból fasírtot (köfte) készítenek, adják töltött zöldségekhez és salátákhoz (kiszir, tabulé) is.

Bulgurból desszert?

Főzd fel tejjel, ízesítsd vaníliával, citromhéjjal és cukorral, hiszen a bulgur desszertek készítésére is alkalmas. Tálalhatod friss gyümölcsökkel vagy befőttel.

Bulgur édesen, kompóttal

2 adaghoz forralj fel 2 dl tejet, tégy bele 7,5 dkg bulgurt és fedő alatt főzd 10 percig lassú tűzön. Adj hozzá 1 tasak vaníliás cukrot, majd hagyd kihűlni. Közben 0,5 dl vízben párolj egy hámozott, darabokra vágott almát lassú tűzön, fedő alatt 10 percig, ezután vedd ki. A levébe szórj 15 dkg szárított tőzegáfonyát, adj hozzá 4-5 evőkanál barna cukrot és főzd össze 3 percen át. Tedd hozzá az almát is. 1 dl tejszínt verj kemény habbá és forgasd bele a bulgurba. Tálaláskor kompótot adj hozzá.

Hogyan készül a bulgursaláta?

A tabulé a libanoni konyhából terjedt el. Elkészítéséhez a bulgurt össze kell keverni paradicsommal, hagymával, frissen aprított petrezselyemmel és mentával, olívaolajos-citromos öntettel. Fűszereket is használj hozzá! Tehetsz bele zöldpaprikát, uborkát, céklát, sárgarépát, uborkát, korianderzöldet, feta sajtot, cukorborsót, édesköményt, csicseriborsót.

A bulgursaláta török változata a kiszir. Amit önmagában is fogyaszthatunk, de kitűnő grillezett húsok és zöldségek mellé, adható sajtokhoz, húsos és zöldséges nyársakhoz, csirkemellhez, sült kolbászhoz.

A saláta még finomabb lesz, ha egy kevés olívaolajon apróra vágott hagymát, fokhagymát és csilipaprikát megdinsztelsz. Erre tedd rá a nyers bulgurt, majd egy kevés pirítás után engedd fel kétszeres mennyiségű zöldségleves alaplével.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here