Még fontosabb kérdés, hogy ez a hozzáadott anyag biztonságos-e? A dietetikus mindent elmond róla!
Ha elolvassuk az élelmiszereken a címkéket, láthatjuk, hogy a xantángumi szinte mindenben szerepel, kezdve a jégkrémektől és a joghurtoktól a pékárukon át a saláta öntetekig. Ha pedig gluténmentes étrendet követsz, valószínűleg nálad a konyhában is ott lapul. De pontosan mi is a xantángumi és fogyaszthatja-e bárki?
Mi a xantángumi?
A xantángumit az 1960-as években fejlesztették ki, nem sokkal később pedig az élelmiszerekhez való hozzáadását biztonságosnak minősítették. Alapvetően úgy állítják elő, hogy a xanthomonas campestris nevű baktériumot glükózzal kezdik táplálni. Ennek a folyamatnak a melléktermékét megszárítják és fehér porrá őrlik. Az eredmény a xantángumi, egy megemészthetetlen szénhidrát.
Mi a szerepe?
A xantángumi az ételadalékok királya. Sűrítéshez és stabilizátorként is használják, de szerepe van az egyes összetevők megfelelő keveredésének biztosításában is üdítőitaloknál, tésztáknál, édességeknél, sajtoknál, pudingoknál. A szószok állagát selyemsebbé teszi, megakadályozza a jégkrémek kikristályosodását, sok esetben pedig a zsírt helyettesítik vele. A gluténmentes pékáruk egyik legfontosabb összetevője, ugyanis a xantángumi adja a glutén nélkül készült élelmiszereknek a gabona alapú tésztákhoz hasonló állagot.
Ki nem fogyaszthatja?
A xantángumi előállításához felhasznált tápanyagok számos növényi forrásból származhatnak, amelyek közül néhány ismert allergénekből, például búzából vagy szójából származik. Ezek nem kerülnek közvetlenül a végtermékekbe, bár az eljárás elkerülhetetlen maradékai is jelen lehetnek. Emiatt nagyon ritka esetben előfordulhatnak allergiás reakciók, de a xantángumit nem tartják számon allergénként. Aki fokozottan érzékeny a gabonafélékre vagy cöliákiában szenved, a legjobb, ha elkerüli azokat a gluténmentes élelmiszereket, melyek xantángumit tartalmaznak.
Ugyanez érvényes arra, aki allergiás a kukoricára, a szójára vagy a tejtermékekre. Ha úgy tapasztalod, hogy a xantángumi tartalmú élelmiszerek után puffadsz, szintén jobb, ha elkerülöd őket. A xantánguminak igen magas a rosttartalma, így a puffadás természetesnek mondható, de ha a xantángumit tartalmazó élelmiszerek megemésztése szervezeted számára túl nehéz, inkább ne fogyaszd őket.
Lehet a xantángumi fogyasztását túlzásba vinni?
Erről az anyagról nem készült eddig sok tanulmány. Ezért azt mondhatjuk, hogy bár elvileg teljesen biztonságos, mégis érdemes vele elővigyázatosnak lenni és mértékletességet tartani a fogyasztásában. A legtöbb élelmiszerben csak csekély mennyiségben található meg, így azokon keresztül biztosan nem lehet túlzásba vinni a xantángumi fogyasztását.
Három mondat a cikkből:
“Ha pedig gluténmentes étrendet követsz, valószínűleg nálad a konyhában is ott lapul.”
“…A gluténmentes pékáruk egyik legfontosabb összetevője, …” Ezekből azt gondolhatom, hogy jó a glutén érzékenyeknek, ám jön a harmadik mondat: “Aki fokozottan érzékeny a gabonafélékre vagy cölikáliában szenved, a legjobb, ha elkerüli azokat a gluténmentes élelmiszereket, melyek xantángumit tartalmaznak.”
Akkor most jó, vagy nem?
Kedves Giulio!
Alapvetően nem számít allergénnek, de nagyon ritka esetben allergiás reakció mégis következhet be. Ennek előfordulása azonban rendkívül ritka.
A cikket kibővítettem, hogy az ezzel kapcsolatos részek érthetőbbek legyenek.
Köszönöm az észrevételeit!
Kedves cikkíró!
Nem vitatkozni akarok, csak nem értem, hogy ha a xantángumi megemészthetetlen szénhidrát (a Mi a xantángumi főcím alatti utolsó mondat), akkor nem értem az alábbi mondatot: “de ha a megemésztése szervezeted számára túl nehéz, inkább válogasd ki azokat az élelmiszereket, melyek tartalmazzák és ne fogyaszd őket.”
Lehet, hogy másoknak is hasznos lenne, ha kaphatnánk több ismeretet a termelő baktériumról. Vagy nem?!
Köszönöm a válaszát előre is.
Kedves Valéria!
Kicsit talán félreérthető volt az a mondat, ezért módosítottam így: “A xantánguminak igen magas a rosttartalma, így a puffadás természetesnek mondható, de ha a xantángumit tartalmazó élelmiszerek megemésztése szervezeted számára túl nehéz, inkább ne fogyaszd őket.”
Az előállításához használt baktérium a Xanthomonas campestris. A Google-ben rákeresve talál róla bővebben is információt, itt a Kufferen ennél mélyebben már nem mennénk bele a témában.
Köszönjük az észrevételt!
Kedves Cikkíró!
Érdeklődni szeretnék, hogy mit jelent az, hogy megemészthetetlen?
Köszönöm szépen a hasznos cikket és a választ.
Kata
Kedves Kata!
Itt olvashat erről bővebben: https://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/16217/a-rostok-szerepe-az-etrendben
Gluténmentesnek csak akkor nevezhető egy élelmiszer, ha a benne található anyagok is gluténmentesek (határérték alattiak). Ily módon egy gluténmentes étel csak gluténmentes xantángumit tartalmazhat.
Sajnos a cikk mások számára félrevezető lehet.
Kedves Cikkíró!
Nyersen bele lehet keverni az ételbe?
Köszönöm 🙂
Ha jól értem a baktérium állítja elő ezt az anyagot cukrokból, vagyis abból, amivel táplálják a baktériumot. Ez lehet akár gabonaféle is.
Tehát nem lehet teljesen kizárni, hogy a végtermékben nyomokban legyen a táptalajból, illetve szerintem az előállító baktériumból.
Kérdések merülnek fel ugyanakkor avval kapcsolatban is, hogy ezeket a baktériumokat hogyan állítják elő. Génmódosítást nem lehet kizárni!!
Minél bonyolultabb valaminek az előállítása, annál gyanúsabb a végtermék.
Én a xantangumi helyett, inkább a konjak lisztet részesítem előnybe , mert feltehetőleg az természetes anyag.