Amikor az orvostudomány még nem volt ilyen fejlett, a tengerészek egyik rettegett betegsége volt a skorbut, hiszen őket érintette a leginkább. Ma már tudjuk, hogy a skorbut nem más, mint C-vitamin-hiány. Ha naponta egy narancsot megeszel, már nem kell tartanod tőle.
Megmutatjuk, milyen előnyei vannak, ha mindennap eszel egy narancsot.

1. Segíti a bélrendszer egészséges működését.

Egyes tanulmányok szerint a narancs mindennapos fogyasztása pozitív hatással van a bélrendszer baktériumflórájára. Csökkenti a glükóz szintjét, az inzulinérzékenységet és a káros LDL-koleszterin szintjét is. A narancslé prebiotikumként működik, így segíti elő a hasznos baktériumok szaporodását.

2. Segíthet a fogyásban.

Hogy elérd az álomsúlyt, kiegyensúlyozott táplálkozásra és rendszeres mozgásra van szükség. A narancs illeszkedik az egészséges étrendbe, hiszen tele van alapvető tápanyagokkal.

Egy közepes méretű narancs csupán 60 kalóriát tartalmaz. Van benne 3 gramm rost, ami segíti a bélrendszer jobb működését, és csökkenti a szívbetegség kockázatát. A rostok lassítják a cukor felszívódását is a szervezetben.

Fontos szerepük van abban is, hogy tovább érezd magad jóllakottnak. Ha sok rostot fogyasztasz, megszabadulhatsz az éhségrohamoktól, ezáltal kevesebb kalóriát viszel be, és fogyni kezdesz. Amikor narancsot eszel, fontos, hogy ne csak a levét fogyaszd el, hanem a gyümölcshúst is, hiszen a legtöbb rostot éppen ez tartalmazza.

3. Segíti a kollagén termelődését.

Egy narancsban körülbelül 70 milligramm C-vitamin található. Ennek a tápanyagnak elképesztő hatásai vannak, például javítja a vas felszívódását, csökkenti a gyulladást, csökkenti a vérnyomást, és segíti a kollagén termelődését a csontokban.

A kollagén egy fehérje, amit a testünk állít elő. Támogatást nyújt a szöveteknek, és fontos folyamatokban vesz részt, például a szövetek regenerálódásában és az immunválaszban. Ahogy öregszünk, a kollagén termelődése visszaesik, a bőrünk megereszkedik, száraz és ráncos lesz.

A kollagén mennyiségének csökkenését nem lehet megállítani, hiszen az öregedés természetes része. De lassítani megpróbálhatjuk a folyamatot, például azzal, hogy naponta egy narancsot megeszünk.

4. Hasznos lehet a látás egészségének megőrzésében.

A kutatók szerint napi 1 naranccsal 60%-kal csökkenteni lehet a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát, amelynek során a látás olyan homályossá válhat, hogy azon már a szemüveg sem tud segíteni. Ennek a betegségnek a kialakulása is az öregedési folyamat részét képezheti.

A C-vitamin nagyon fontos a szemünk számára, hiszen hozzájárul a szemben lévő erek egészséges állapotának megőrzéséhez és a szürkehályog kialakulásának akadályozásához. Hogy megőrizd az éles látásodat, jó ötlet ügyelni a megfelelő mértékű C-vitamin-fogyasztásra.

5. Olyan fontos szerveket véd, mint a szív és az agy.

Egy tanulmány szerint, ha a szervezetben megfelelő mennyiségben van C-vitamin, jobban tudunk koncentrálni, figyelni, és javul a memóriánk is. A narancs segít szellemileg frissnek maradni az öregedés során is. Egy közepes méretű narancs pedig már tartalmazza a napi szükséges C-vitamin jelentős részét. Ez a vitamin erős antioxidáns is, ami harcol a káros szabadgyökök ellen, amelyek ronthatják az agy állapotát.

A narancslé fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ebből adódóan segíthet megelőzni a szívbetegséget, ami a leggyakoribb korai halálokok közé tartozik.

Ezek a skorbut vagy C-vitamin-hiány tünetei.

A skorbut ritkán előforduló betegség, hiszen az emberek többsége elegendő C-vitaminhoz jut. A C-vitamin segíti a kollagén termelődését, ha pedig ebből nem termelődik elég, a szövetek elkezdenek pusztulni.

A skorbut tünetei közé tartozik a letargia, a fáradtság, a vérszegénység, az ínybetegség, a fogak elvesztése, a sebek lassú gyógyulása, a depresszió és a csontfájdalom.

BÓNUSZ: Edd meg a héját is, hogy több tápanyaghoz juss.

A narancshéjnak ugyan egy kissé keserű íze van, de a fogyasztásának megvannak az előnyei. 4-szer több rostot tartalmaz, mint a gyümölcshús, 3-szor több C-vitamint, valamint A-, B1-, B2-, B6- és B9-vitamint.

Magas tápanyagtartalma ellenére a héj elfogyasztásának lehetnek hátrányai, például tartalmazhat növényvédő szereket és megemészteni sem könnyű. De ha bionarancsot veszel, alaposan megmosod és lereszeled a héját, akkor élvezheted az előnyeit.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét