Egyesek aludni sem tudnak a bekapcsolt ventilátor nélkül. Vagy azért, mert forró az éjszaka vagy a hangja nyugtatja meg őket. Bár önmagában nem egy ártalmas készülék, az ilyen fajta használatának mégis komoly következményei lehetnek.

1. Kiszárad a száj és az orr.

Tanulmányok szerint a működő ventilátor kiszárítja az orrjáratokat és a szájüreget azzal, hogy elpárologtatja a nedvességet. Ha egyébként is száraz a levegő a lakásodban, erre még inkább ügyelned kell. Egy pohár vizet készíts magad mellé, hogy pótold az elvesztett nedvességet.

2. Ronthatja az allergiás tüneteket.

Aki allergiás, annak pláne nem jó ötlet a ventilátor mellett aludni. Kutatások szerint fokozza az allergének levegőben való keringését. Ennek következménye pedig szénanátha, szemszárazság és asztma is lehet.

3. Az egyik oka a lábgörcsnek.

Éjjel a hőmérséklet gyorsan csökken, és ha ennek közvetlenül kiteszed magad, begörcsölhetnek az izmaid. A működő ventilátor még koncentráltabban zúdítja rád a hideg levegőt. Forró nyári éjszakákon pedig a ventilátor hatására megemelkedik a testhőmérsékleted, ami fejfájást és hányingert okozhat.

BÓNUSZ: A ventilátor bekapcsolása helyett a következőket teheted.

1. Aludj nyitott ablaknál.

Egyszerű megoldás, ha éjjelre nyitva hagyod az ablakot. A hajnali hűs szellő lehűti majd a levegőt. Ha a szúnyogok miatt aggódsz, tégy szúnyoghálót az ablakra.

2. Tégy egy nedves törölközőt vagy egy vödör vizet az ágyad mellé.

Hogy ne száradjon ki a szoba éjszaka, alkalmazd ezeket a módszereket. Így biztosíthatod, hogy a páratartalom az éjszaka során is megfelelő legyen a szobában.

3. Kapcsold be, de fordítsd el magadtól a ventilátort.

Ha képtelen vagy aludni ventilátor nélkül, fordítsd más irányba. Így nem fogja közvetlenül rád fújni a levegőt. Beteheted az ablakba is, hogy megfogja a kintről beáramló levegőt.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here