A legtöbben tisztában vannak vele, hogy az egészséges étrend milyen ételeket foglal magában. Ám terhesség idején a szervezet szükségletei megváltoznak, több fehérjére, vitaminra és ásványi anyagra lesz szüksége. A 2. és 3. trimeszterben pedig további 300-500 kalóriát kell fogyasztani mindennap, hogy az anya és a még benne növekvő baba kalóriaigénye ki legyen elégítve. Az anyának pedig szülés után, a szoptatás első hónapjaiban nagyjából ugyanennyi plusz kalóriára lesz szüksége.
A tápanyagok megfelelő mennyiségének figyelembe vételével összeállítottunk egy listát, amiből megtudhatod, a hetek során milyen ételeket kell elsősorban fogyasztanod, hogy a babád még egészségesebben jöjjön világra.
Az első hetek
A terhesség korai szakaszában az általad elfogyasztott ételek szolgálnak tápanyagforrásként a te és a babád számára is. Ezért nagyon fontos, hogy feltöltsd szervezeted a szükséges tápanyagokkal. A folsavban gazdag élelmiszerek ebben a szakaszban meghatározók, mivel ez a tápanyag sok rendellenességet képes megelőzni, pl. a nyitott gerincet. Ha sok zöldet fogyasztasz, még a reggeli hányingert is leküzdheted, köszönhetően magas magnézium tartalmuknak.
- zöld leveles zöldségek
- brokkoli
- tojás
- hüvelyesek
4-12. hét
A terhesség 6. hete körül kezdenek kialakulni a baba vörös vérsejtjei, a szíve pedig elkezd verni. Ebben a fázisban a vasat tartalmazó élelmiszerek a legfontosabbak. A nem növényi eredetű vas jóval könnyebben felszívódik a szervezetben, de ha vegetáriánus vagy, a felszívódás folyamatát felgyorsíthatod sok C-vitamint tartalmazó gyümölcslevekkel, pl. narancslével.
- tejtermékek
- tojás
- hús
- tengergyümölcsei
Az első trimeszter végén a baba agya gyorsabban kezd fejlődni, mint bármely más szerve. Ekkor fogyassz omega-3 zsírsavat és DHA-t tartalmazó élelmiszereket, mert ezekkel biztosíthatod a fejlődési folyamathoz szükséges tápanyagokat.
- makréla
- szardínia
- terhességi étrendkiegészítők, melyek EPA-t vagy DHA-t tartalmaznak
13-28. hét
A baba ebben a szakaszban nagyon gyorsan fejlődik, ezért döntő fontosságú, hogy ilyenkor hogyan táplálkozol. Sok tápanyagra lesz szükséged:
Béta-karotin és DHA a szemnek:
- sárgarépa
- édesburgonya
- spenót
- makréla
- szardínia
Kalcium a csontok fejlődéséhez és erősítéséhez:
- tej
- joghurt
- tofu
- sajt
- szardínia
D-vitamin a kalcium felszívódásához:
- szardínia
- hering
- dúsított tej
Cink a DNS termelődéséhez, helyreállításához és megfelelő működéséhez:
- vörös hús
- kagyló
- bab
- diófélék
- teljes értékű gabonák
- tejtermékek
29-40. hét
A terhesség végéhez közeledve sokféle élelmiszer van, amivel színesítened kell az étrendedet.
K-vitamin a vérrögök ellen:
- kelkáposzta
- spenót
- zöldsaláta
- mángold
- brokkoli
- karfiol
- káposzta
Kalcium és magnézium az erősebb csontokért:
- tej
- sajt
- hüvelyesek
- avokádó
- banán
- málna
Szelén az egészséges tüdőfunkcióhoz:
- brazildió
- tojás
- barna rizs
Szülés után
Nagyon fontos, hogy szülés után is figyelj magadra. Amit most eszel, az a szoptatás során a baba szervezetébe is bekerül, de fontos a saját egészséged megőrzése is.
Réz a gyulladáscsökkentéshez:
- szezámmag
- mandula
- kesudió
A béta-karotin segíti a baba szemének fejlődését, ami a születést követően még 6 hónapig tart. Ha sok béta-karotint eszel, annak az anyatejen keresztül a baba is fogja élvezni az előnyeit.
- sárgarépa
- édesburgonya
Fontos, hogy az ételek magas kalória tartalmúak legyenek. A nőknek a szoptatás első hónapjaiban 300-500 extra kalóriára van szükségük, ezért eszedbe se jusson éheztetni magad!