A legtöbben tisztában vannak vele, hogy az egészséges étrend milyen ételeket foglal magában. Ám terhesség idején a szervezet szükségletei megváltoznak, több fehérjére, vitaminra és ásványi anyagra lesz szüksége. A 2. és 3. trimeszterben pedig további 300-500 kalóriát kell fogyasztani mindennap, hogy az anya és a még benne növekvő baba kalóriaigénye ki legyen elégítve. Az anyának pedig szülés után, a szoptatás első hónapjaiban nagyjából ugyanennyi plusz kalóriára lesz szüksége.
A tápanyagok megfelelő mennyiségének figyelembe vételével összeállítottunk egy listát, amiből megtudhatod, a hetek során milyen ételeket kell elsősorban fogyasztanod, hogy a babád még egészségesebben jöjjön világra.

Az első hetek

A terhesség korai szakaszában az általad elfogyasztott ételek szolgálnak tápanyagforrásként a te és a babád számára is. Ezért nagyon fontos, hogy feltöltsd szervezeted a szükséges tápanyagokkal. A folsavban gazdag élelmiszerek ebben a szakaszban meghatározók, mivel ez a tápanyag sok rendellenességet képes megelőzni, pl. a nyitott gerincet. Ha sok zöldet fogyasztasz, még a reggeli hányingert is leküzdheted, köszönhetően magas magnézium tartalmuknak.

  • zöld leveles zöldségek
  • brokkoli
  • tojás
  • hüvelyesek

4-12. hét

A terhesség 6. hete körül kezdenek kialakulni a baba vörös vérsejtjei, a szíve pedig elkezd verni. Ebben a fázisban a vasat tartalmazó élelmiszerek a legfontosabbak. A nem növényi eredetű vas jóval könnyebben felszívódik a szervezetben, de ha vegetáriánus vagy, a felszívódás folyamatát felgyorsíthatod sok C-vitamint tartalmazó gyümölcslevekkel, pl. narancslével.

  • tejtermékek
  • tojás
  • hús
  • tengergyümölcsei

Az első trimeszter végén a baba agya gyorsabban kezd fejlődni, mint bármely más szerve. Ekkor fogyassz omega-3 zsírsavat és DHA-t tartalmazó élelmiszereket, mert ezekkel biztosíthatod a fejlődési folyamathoz szükséges tápanyagokat.

  • makréla
  • szardínia
  • terhességi étrendkiegészítők, melyek EPA-t vagy DHA-t tartalmaznak

13-28. hét

A baba ebben a szakaszban nagyon gyorsan fejlődik, ezért döntő fontosságú, hogy ilyenkor hogyan táplálkozol. Sok tápanyagra lesz szükséged:

Béta-karotin és DHA a szemnek:

  • sárgarépa
  • édesburgonya
  • spenót
  • makréla
  • szardínia

Kalcium a csontok fejlődéséhez és erősítéséhez:

  • tej
  • joghurt
  • tofu
  • sajt
  • szardínia

D-vitamin a kalcium felszívódásához:

  • szardínia
  • hering
  • dúsított tej

Cink a DNS termelődéséhez, helyreállításához és megfelelő működéséhez:

  • vörös hús
  • kagyló
  • bab
  • diófélék
  • teljes értékű gabonák
  • tejtermékek

29-40. hét

A terhesség végéhez közeledve sokféle élelmiszer van, amivel színesítened kell az étrendedet.

K-vitamin a vérrögök ellen:

  • kelkáposzta
  • spenót
  • zöldsaláta
  • mángold
  • brokkoli
  • karfiol
  • káposzta

Kalcium és magnézium az erősebb csontokért:

  • tej
  • sajt
  • hüvelyesek
  • avokádó
  • banán
  • málna

Szelén az egészséges tüdőfunkcióhoz:

  • brazildió
  • tojás
  • barna rizs

Szülés után

Nagyon fontos, hogy szülés után is figyelj magadra. Amit most eszel, az a szoptatás során a baba szervezetébe is bekerül, de fontos a saját egészséged megőrzése is.

Réz a gyulladáscsökkentéshez:

  • szezámmag
  • mandula
  • kesudió

A béta-karotin segíti a baba szemének fejlődését, ami a születést követően még 6 hónapig tart. Ha sok béta-karotint eszel, annak az anyatejen keresztül a baba is fogja élvezni az előnyeit.

  • sárgarépa
  • édesburgonya

Fontos, hogy az ételek magas kalória tartalmúak legyenek. A nőknek a szoptatás első hónapjaiban 300-500 extra kalóriára van szükségük, ezért eszedbe se jusson éheztetni magad!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét