Idővel testünk tápanyagszükségletei megváltoznak. Fontos, hogy minden életkorban tisztában legyünk azzal, mi az, amire különösképpen oda kell figyelnünk, ha egészséges, teljes életet szeretnénk élni 50 év felett is.
50 év felett
Vedd figyelembe a hormonális változásokat.
Készülj fel, hogy hormonháztartásodban nagy változások fognak bekövetkezni. A nők belépnek a menopauza időszakába, ami legtöbbször súlygyarapodást von maga után. Figyelj oda, hogy az energiaszinted mindig megfelelő legyen és ne hagyd, hogy a túlsúly csapdájába ess! Napi 30 g-nál több cukrot ne fogyassz, az édes rágcsálnivalókat a lehető legnagyobb mértékben iktasd ki a mindennapjaidból!
Törődj a csontjaiddal.
A nők ilyenkor fokozottan ki vannak téve a csontritkulás veszélyének. Ha az emésztésednek nem okoz problémát, fogyassz sok tejterméket, zöld leveles zöldséget, hogy kellő mennyiségű kálciumhoz és D-vitaminhoz juss. Vagy pótold ezeket étrendkiegészítőkkel! Nyári hónapokban napi 15 percet tartózkodj a napon, hogy elősegítsd a D-vitamin termelődését, amire ebben az életkorban különösen nagy szükséged van.
Gondolj a szívedre.
A szívproblémák egyre nagyobb gyakorisággal fordulnak elő 50 év felett. Az egészséges zsírsavak megfelelő arányban történő bevitelével ezek esélyét nagyban csökkentheted. Egyél több diót, lazacot, szardíniát, tofut, szójababot, karfiolt, lenmagot. A telített zsírok fogyasztását csökkentheted, ha hús helyett más alternatívát választasz és korlátozod az olajban sült ételek, az édességek és a zsíros ételek fogyasztását.
60 év felett
Vizsgáld át az étrendedet.
Jó alkalom ez az időszak arra, hogy áttekintsd a táplálkozási szokásaidat és ha kell – nagy valószínűséggel így lesz –, akkor meglépd a szükséges változtatásokat. Legyen a napodban 3 fő étkezés, azon belül is egy bőséges reggeli, amiből egész napra energiát nyerhetsz. Emellett élj aktív életet, kertészkedj, sétálj! Az egészségtelen étrend energiahiányt okoz és hajlamosabbá tesz a betegségekre.
Figyelj az emésztésedre.
Sok embernek 60 év felett szüksége van az emésztés támogatására, mivel a nyál és a gyomorsav csökkenő termelődése miatt az emésztési funkciók gyengülni kezdenek. A probiotikus ételek, mint az élő kultúrával rendelkező joghurtok, kefírek, a savanyú káposzta és más erjesztett ételek, valamint a zab fogyasztásával is sokat segíthetsz ezen a problémán. Növeld a B6-vitamin mennyiségét, ezt teljes értékű gabonákból és egészséges magvakból szerezheted meg. Változatos étrendet kövess, benne minél több zöldséggel és gyümölccsel.
70 év felett
Egyél sokszor keveset.
A 70-80-as években az öregedési folyamatnak már számos jele tapasztalható. Egészséges étrenddel azonban még mindig kezelhetők ezek a változások. Az étvágy ebben az életkorban jellemzően csökken, a fiziológiai funkciók lelassulnak. A betegségekből lassabban megy a felépülés és a legtöbben ilyenkor már tartósan gyógyszereket szednek egy-egy problémára. A 70 év felettiek jelentős részére jellemző az alultápláltság, ezért különösen fontos odafigyelni arra, hogy a nap során bőségesen táplálkozzunk és tápanyagokban gazdag ételeket fogyasszunk.
A tápanyagokban bővelkedő ételek fogyasztása egész életünkben kiemelt fontossággal bír, de idősebb korban még nagyobb szerepe van, mint korábban. Az emésztés támogatása, az késő esti evések megszüntetése, a sok zöldség – répa, káposzta, brokkoli – fogyasztása mind előnyünkre fog válni. A nyers ételeket kerülni kell a kevesebb gyomorsav termelődése miatt. Ha a rágás problémát okoz, a tojás, a burgonyapüré, a túró, a joghurt fogyasztása ajánlott.