Pontosan tudjuk, hogy a boltokban kapható élelmiszerek jelentős részében arzén található. Ez a mérgező anyag rákot és szívbetegséget is okozhat. Talán nem hiszed, de nap mint nap fogyasztunk toxikus szinten arzént tartalmazó élelmiszereket, gyakran még akkor is, ha maximálisan odafigyelünk az egészségünkre. Egy közülük a rizs, ami pedig sok egészséges diéta alapját képezi. Most megtudhatod, hogyan csökkentsd minimálisra a rizs arzén tartalmát, és hogyan készítsd el, hogy egészséges legyen!

Tesztek bizonyítják, hogy a rizs fajtájától és termesztési módjától függően különböző mennyiségben tartalmaz arzént. Erről a következőket kell tudnod:

  • Az Indiából, Pakisztánból vagy Kaliforniából származó basmati rizs kb. fele mennyiségben tartalmaz arzént, mint a többi rizsfajta.
  • A barna rizsben kb. 80%-kal több az arzén, mint az ugyanolyan típusú fehér rizsben. Ez amiatt van, mert az arzén a rizs külső rétegében szívódik fel, ezt pedig a fehér rizs esetében eltávolítják.

Mit okozhat?

Az arzén karcinogén anyag, számos rákfajtával hozzák összefüggésbe. Ezenkívül növeli a szívbetegség és a 2-es típusú diabétesz esélyét is, veszélyes a várandósokra és a magzatra, gyengíti az immunrendszer működését is. Egyes kutatók szerint pedig a rizs éppen az az élelmiszer, aminek arzén tartalma miatt jóval több veszélye van, mint pozitív tulajdonsága. Más kutatók meg – ahogyan az lenni szokott – vitatják az arzén káros mennyiségben való jelenlétét a rizsben.

Így csökkentsd a rizs arzén tartalmát!

A rizst kiiktatni az étrendünkből nem a legegyszerűbb megoldás. Jobb, ha inkább az arzént próbálod meg a lehető legnagyobb mennyiségben eltávolítani belőle. Ezt megteheted úgy, hogy főzés előtt többször is alaposan leöblíted és leszűröd. Lehet, hogy így a rizs tápértékének jelentős része elveszik, de szerencsére arzén tartalma is nagyban csökken. Az öblítéssel a rizs arzén tartalmának 30%-át eltávolíthatod.

Alternatívák a rizs helyett

Ha biztosra szeretnél menni, és inkább lemondasz a rizsről, bőségesen van választék a különböző gabonafajtákból, melyekkel helyettesítheted. Az amaránt, a hajdina, a köles, a polenta, a bulgur, az árpa vagy a quinoa nem tartalmaznak arzént – legfeljebb jelentéktelen mennyiségben – és sok más szempontból is egészségesebb. Válogass közülük!

2 hozzászólás

  1. Elég szomorú ,hogy így van ?! Viszont az én szervezetem zabpehelyben a zabpehelyt is valami miatt rosszul reagálja , a rizs elhagyása után a zabpelyhet is ki kellett iktatnom.Akkor azzal meg mi lehet?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét