Tükörtojást bárki össze tud ütni – gondolhatnánk, pedig az igazság az, hogy a tökéletes tükörtojást elkészíteni gyakran még a tapasztalt háziasszonyoknak is nehézséget okoz. A következő tippek segítenek, hogy te is úgy készíthesd el, ahogy valójában kell!
Serpenyő
Ha olyan szerencsés vagy, ha birtokodban van egy régi, öntöttvas serpenyő, vedd is elő, mert ebben fogod tudni elkészíteni a legjobb tükörtojást! A vastag aljú, tapadásmentes serpenyőből könnyen a tányérra tudod csúsztatni az elkészült tükörtojást.
Zsiradék
Egyéni ízléseden múlik, hogy vajat vagy olajat használsz-e. Ha ropogósabbra szeretnéd elkészíteni, az olajat válaszd, mivel magasabb hőfokra felhevíthető, mint a vaj. Ám a vajtól kellemesebb íze lesz a tojásnak.
Ha kísérletező kedvű vagy, kipróbálhatod a ghít, az indiai konyhában használt tisztított vajat. A hagyományos vajhoz képest magasabb hőmérsékletet is bír anélkül, hogy leégne. Házilag is elkészítheted, ha alacsony hőfokon felolvasztasz vajat, majd folyamatosan leszeded a habját egy kanál segítségével. Az aranysárga vajzsírt apró lyukú szűrőn keresztül szűrd át egy befőttesüvegbe (még jobb, ha papírtörlővel is kibéleled a szűrőt), és hagyd lecsepegni. Akár évekig is eltarthatod.
Tojás
A legfrissebb tojást használd hozzá, hogy a közepe szépen egybe maradjon, a fehérje pedig egyenletesen terüljön el körülötte. Mielőtt feltöröd a tojást, kocogtasd a serpenyő széléhez és közvetlenül a serpenyő felett válaszd szét. Fontos, hogy a tojássárgája és a tojásfehérje együtt kerüljenek a zsiradékba.
Ha biztosra akarsz menni, hogy a tojássárgája ne terüljön szét, a tojást előbb üsd bele egy nem túl mély, de széles tálkába és innen öntsd a serpenyőbe.
Kreatív formázás
Hogy az elkészült tükörtojás tökéletesen kör alakú legyen, ahhoz beszerezhetünk speciálisan tükörtojáshoz készült öntöttvas vagy tapadásmentes bevonattal ellátott serpenyőket. Ugyanakkor léteznek különböző formák szilikonból vagy nyeles változatban, melyekkel szinte bármit megformázhatunk a tojásból.
Ha ilyen nincs kéznél, kaliforniai paprika közepéből vágjunk ki egy darabot, hogy szép virágformát kapjunk, vagy egy toast kenyérből pogácsaszaggatóval szúrjunk ki egy kört és ebben üssük bele a tojást.
Sütési hőmérséklet
A tojássárgája 65-68 fokon, míg a tojásfehérje 75-80 fokon éri el a szilárd halmazállapotot. 62 fokosan azonban már mindkettő fogyasztható. A tojásfehérjének nagy lángon elég néhány másodperc ahhoz, hogy ropogós legyen, de a tojássárgája ennyi idő alatt még folyós marad. Közepes lángon a tojássárgája lágy marad, de a tojásfehérje megpörkölődik. Jobb, ha alacsony lángon sütöd, így a tojássárgájának van ideje megszilárdulni és a tojásfehérje sem sül túl.
Lefedve
Egy percre fedd le a serpenyőt, hogy gőzben a tojásfehérje egyenletesen sülhessen, a tojássárgája pedig lágy maradhasson. Ha szeretnéd jobban átsütni a sárga részt, tartsd kicsit tovább a fedőt a serpenyőn.
Kétoldalas tükörtojás
Ha szeretnéd elkerülni, hogy a tojássárgája folyós legyen, fél perccel azután, hogy a serpenyőbe tetted, villával bökd meg a tojássárgáját, hogy kissé szétterüljön. 2 perc múlva fordítsd át lapáttal, és a mások oldalát is süsd 2-3 percig.
Sütőben, mikróban
Serpenyő nélkül is készülhet tükörtojás. Sütőben egyszerre több adagot is elkészíthetsz. Egy kivajazott vagy olajozott tűzálló tálba vagy tepsibe üsd bele a tojásokat, majd 175 fokon 8 percig süsd őket. A tojásfehérje megszilárdul, a sárgája pedig félkemény lesz.
Muffinformába is töltheted a tojásokat. Béleld ki a formát bacon szeletekkel, üss bele 1-1 tojást, majd 150 fokos sütőben 15 percig süsd. Tálaláskor sózd, borsozd. Pizzatésztával is bélelheted a muffinformát.
Mikróban pillanatok alatt készre sül a tojás. Egy bögrébe üsd bele egyenként a tojásokat, majd 750 w-on 25-30 másodpercig melegítsd. Másik módszer, hogy egy tányért kikensz olajjal, beleütöd a tojást és a legerősebb fokozaton sütöd meg. A tojássárgáját azonban szúrd ki, nehogy a mikróban szétrobbanjon!
Ha zsemlében sütöd a tojást, utána mosogatnod sem kell! Vájd ki a zsemle belsejét, üsd be a tojást, és előmelegített grillsütőn pár perc alatt süsd készre.
Ízesítés
A profi tükörtojás készítők a serpenyőt sózzák, nem pedig a tojást. Egy kis olajat vagy vajat tégy a serpenyőbe, sózd meg, majd így üsd rá a tojást. Ha alulról sózol, a tojás nem fog leragadni, és nem lesz foltos sem a sótól.
A tükörtojáshoz használhatsz borsot, pirospaprikát, curryport és szerecsendiót is.
A tojás kiszedése a serpenyőből
Ha a tojásfehérje opálosra sült, de a sárgája még szépen fénylik, végy egy lapátot és nyúlj vele a tojássárgája alá úgy, hogy a tojásfehérje egésze is rákerüljön a lapátra. Mivel a tükörtojás pillanatok alatt kihűl, előmelegített tányéron tálald.
Kreatívan
A tükörtojás nem csak reggeli lehet, de főételeket is feldobhatsz vele. Kiváló zöldséges és húsos ételek mellé, de akár tésztaféléket is kiegészíthetsz vele.