Hogy csökkentse bolygónk műanyag szennyezését, a brit MacRebur cég egy forradalmi megoldással állt elő: utat csinál a műanyag szemétből. Ez nemcsak környezetbarát módszer, de jóval tartósabb is, mint az eddig használt hagyományos aszfalt.

Az ötlet szó szerint a szemétben született

Az ötlet akkor pattant ki a vezérigazgató Toby McCartney fejéből, amikor egy jótékonysági alapítvánnyal Dél-Indiában dolgozott, ahol a hulladéklerakókban válogatóként dolgozó embereknek segített. A műanyag egy részét megolvasztották, hogy a kátyúkat töltsék ki vele.

A vállalat által gyártott műanyag hulladékkeverékkel a normál aszfaltban használt anyagok élettartama meghosszabbítható, valamint csökkenthető a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása is, ami szintén jót tesz a környezetnek.

Egyszerű koncepció elképesztő eredményekkel

A módszer alapvetően annyiból áll, hogy a műanyag hulladékból álló keveréket ledarálják és hozzáadják ahhoz az aszfalthoz, melyből az utakat készítik.

Erre nem minden fajta műanyag alkalmas. Hulladéknak kell lennie, újrahasznosított vagy új műanyagot nem lehet felhasználni, ezenkívül a műanyagnak egy bizonyos hőmérsékleten kell megolvadnia.

Bár sok műanyag erre nem alkalmas, a legtöbb igen, köztük a fekete műanyag is, amit nagyon nehéz újrahasznosítani. Az ezzel a technológiával készült utak olcsóbbak, hiszen hulladékból készülnek, mely értéktelen, a városoknak pedig csak plusz kiadást jelentene a lerakókba történő szállítása.

A műanyagból készült utak előnyei a hagyományosan készült utakkal szemben

A műanyagot is tartalmazó utak pontosan ugyanúgy néznek ki, mint bármely más út, de jóval rugalmasabbak. Éppen ezért jobban bírják az időjárás viszontagságait. A műanyaggal készült aszfalt 60%-kal erősebb és 3-szor hosszabb az élettartama, kevésbé hajlamos a repedezésre és a kátyúsodásra.

Ezt a keveréket nemcsak utaknál lehet alkalmazni, de parkolókban, autópályákon, reptéri kifutókon és versenypályákon is.

Az ilyen kezdeményezések bizonyítják, hogy mindig tehetünk valamit a bolygó megmentéséért és a fenntarthatóságért.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

  1. Ha jól emlékszem, kb. 8-10 évvel ezelőtt egy magyar vállalkozó /a nevét nem szeretném kiírni/, és a veszprémi Pannon Egyetem néhány diákja már nálunk is készített ilyen utat kísérleti céllal. Olyan jól sikerült, hogy még kitüntetést is kaptak. Egyébként újságban is megjelen, akkor talán még Veszprémi Naplónak hívták. Ez a találmány vajon most hol pihenget?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét