Olyan időket élünk, mikor a külsőnkkel foglalkozni nem csupán normális, de egyenesen kötelező. Gyakran azt gondoljuk, hogy a szem előtt lévő testrészeink, mint az arc, a nyak, a kezek igényelnek különös figyelmet. Csak nagyon kevesen fordítanak gondot a kevésbé látható területekre, melyek viszont jobban árulkodnak a valódi korunkról, mint hinnénk.
A következőkben megmutatjuk, hogy a különböző testrészek hogyan változnak az öregedéssel. Megosztunk néhány tippet is, melyek segíthetnek lassítani az öregedés folyamatát.

10. Szempilla

Az ösztrogén hormon felelős a fiatal és egészséges bőrért és hajért. A szintje azonban a kor előrehaladtával folyamatosan csökken. Ez pedig a szempillákat is érinti, rövidebbek, vékonyabbak és törékenyebbek lesznek.

Így előzd meg:

Hogy ezt elkerüld, a szakemberek azt javasolják, lefekvés előtt mosd le a szemedről a sminket, és ne használj túl gyakran szempillagöndörítőt, mert az agresszív göndörítés károsítja, akár el is törheti a szempillákat.
Ha a szempilláid idővel vékonyabbá válnak, tápláld őket kondicionálóval és szérummal, hogy helyreállítsd az állapotukat.

9. Szemöldök

A szemöldökünk ugyanezen okok miatt válik egyre vékonyabbá, elveszti fényét és színét is. Szinte alig lesz látható, a tekintet így kevésbé kifejezővé válik.

Így előzd meg:

A szemöldök állapotát helyrehozhatod professzionális termékekkel és házi megoldásokkal is. Otthon egy megfelelő színárnyalatú ceruzára, egy szemöldökkefére és fixáló zselére lesz szükséged. Ha radikálisabb és tartósabb eredményt szeretnél, válaszd a microblading szemöldök tetoválást. Mielőtt emelett döntenél, konzultálj bőrgyógyásszal, hogy elkerüld a lehetséges komplikációkat.

8. Haj

Az ősz haj az egyik legnyilvánvalóbb jele az öregedésnek. Ezenkívül viszont a haj vastagsága és struktúrája is változik a korral. A hajszálak vékonyabbak, könnyebbek lesznek, sok hajtüsző abbahagyja a működést. Ennek következtében a haj mennyisége csökken, a fejbőr jobban láthatóvá válik.

Így előzd meg:

Az időt nem tudod visszaforgatni, de a hajad öregedését lelassíthatod. Ehhez a megfelelő termékekre van szükség, de ne feledkezz el a hidratálásról és a táplálásról sem. Ne használj túl sok sampont, és legalább hetente kétszer moss hajat.

7. Orr

Annak az oka, hogy az orrunk megnyúlik és a bőr itt is megereszkedik, a gravitáció, a fehérjék, a kollagén és az elasztin fokozatos lebomlása, főleg az orr hegyénél.

Így előzd meg:

Bár ez a folyamat teljesen természetes, aligha örül bárki is ennek a változásnak. Ne aggódj, az orrod formáját ártalmatlan módszerekkel is korrigálhatod, például kontúrozással.

6. Száj

Idővel a szánk egyre keskenyebb lesz, a kontúrja pedig elhalványodik. Ennek oka, hogy a szervezet kevesebb kollagént termel. Ez az anyag felelős a bőr rugalmasságáért és tartásáért, és ez adja az ajkak formáját is. Az UV-sugárzás szintén gyorsítja ezt a folyamatot, a bőr állapotára általánosan káros hatása van.

Így előzd meg:

A napsugárzás káros hatásait kivédheted fényvédős ajakbalzsammal és rúzzsal. Hogy az ajkaid visszanyerjék üde kinézetüket, válassz tartós sminket. Előtte azonban tanulmányozd a lehetséges mellékhatásokat, és győződj meg arról, hogy valóban hozzáértő szakembert választasz.

5. Medence

Tanulmányok szerint a nők medencéje idővel keskenyebbé válik. Ezen a területen a csontok fiatalkorban nőnek, de amint elérjük a termékenység csúcsát, a folyamat visszafordul. Egy 70 feletti nő medencéje átlagosan 8%-kal keskenyebb, mint egy középkorú nőé.

Így előzd meg:

Sajnos ez ellen semmit sem tehetünk. Az egyetlen lehetséges módszer, hogy csontjaink egészségét a lehető legtovább óvjuk. Ehhez vizsgáld felül az étrendedet, egyél több friss zöldséget, kalciumban és fehérjében gazdag ételt. A rendszeres edzés is segíthet a csontok erősítésében.

4. Lábfej

A korral összefüggő hormonváltozások vastagabbá teszik a bőr külső rétegét, a bőr alatti szövet pedig idővel elvékonyodik. Ennek hatására a bőr szárazzá és feszessé válik. Ez főként igaz a lábfejre: a bőr durva, hámló és repedezett lesz.

Így előzd meg:

Naponta használj hidratálót, hogy megelőzd a hámlást és a bőr feszülését. Ami a tyúkszemeket és a bőrkeményedéseket illeti, egy kozmetikus vagy ortopédus tud adni megfelelő termékeket.

3. Térd

A térd rengeteget mozog, ezért nem meglepő, hogy rajta a bőr megnyúlik. A térdizmok és ínak is gyengébbek lesznek a kor előrehaladtával, ez pedig hatással van a lábak kinézetére, valamint fájdalmat és kellemetlen érzést okozhat.

Így előzd meg:

Sajnos lehetetlen fiatalabbnak láttatni a térdeket. De az izmok erősítésével megelőzheted az öregedésüket, ezért ajánlott a rendszeres séta, a guggolás és a biciklizés.

2. Hónalj

A hónalj is árulkodik az életkorunkról. Itt a bőr nagyon érzékeny, és elég korán elveszti a rugalmasságát.

Így előzd meg:

Ahelyett, hogy ruhák alatt rejtenéd el, próbáld elodázni a bőr megereszkedését, ameddig csak lehetséges. A vállaid környéke éppen annyi edzést igényel, mint például a hasad. Ne feledkezz meg erről a területről sem, mikor edzel. A tricepsz formálásához végezz fekvőtámaszokat és más tricepszfejlesztő gyakorlatokat.

1. Pupilla

Az idő múlása gyengébbé teszi azokat az apró izmokat, melyek szabályozzák a pupilla méretét. A pupilla egyre kisebb lesz, és kevésbé érzékeny a fény változásaira. A 60-as éveikben lévő embereknek ezért van szükségük 3-szor annyi fényre a kényelmes olvasáshoz, mint a huszonéveseknek. A kis pupilla a sötétben való látást is nehézkesebbé teszi.

Így előzd meg:

Sajnos a szem belsejében végbemenő változások ellen nehéz tenni. Rendszeres szemészeti vizsgálatokkal, megfelelő táplálkozással, a vércukorszintre és a vérnyomásra való odafigyeléssel azonban elkerülheted a komolyabb látási problémákat idősebb korban.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét