Amikor mi magunk is szülővé válunk, akkor jövünk rá, hogy szüleinknek valószínűleg több mindenben volt igazuk, mint ahogyan azt hittük. És feltehetően ők is ugyanerre jöttek rá a saját szüleikkel kapcsolatban. El kell ismerni, hogy a régi családi bölcsességeknek bizony még ma is helyet kellene adni az életünkben.
Most olyan egykori szülői szabályokat ismerhetsz meg, melyeket ideje volna visszahozni.

1. Több legyet foghatsz mézzel, mint ecettel

Amikor szeretnéd, hogy valaki valamit megtegyen, jobb, ha udvariasan, tisztelettudóan kéred és nem követeled. A gyerekeknek meg kell tanulniuk az udvariasságot, ha szeretnének valamit a szüleiktől, meg kell tanulniuk hálásnak lenni azért, amijük van és elfogadni, hogy mindenük nem lehet. A gyereknek sosem szabadna hisztizni azért, hogy elérjen valamit.

2. Nagyon fontos megtanulni, hogy minden egyes forint értékes

Amikor egy gyerek mindent megkap, amit csak akar, egy idő után még többet akar. Ezért még kiskorában meg kell tanítani arra, hogyan kezelje a pénzt, hogyan spóroljon arra, amit meg szeretne venni. Ha nem szeretnéd, hogy felnőtt korában anyagilag rád támaszkodjon, muszáj megtanítanod a pénz értékére.

3. Előnyére fordítani a tanulást

Az iskola nagyon fontos ahhoz, hogy a gyerek célokat tűzhessen ki magának az életben. Magának kell megcsinálnia a házi feladatot, jól kell viselkednie az iskolában, és felelősséget kell vállalnia azért is, ha rosszul teljesít, hiszen nem lehet mindig a tanár a hibás.

4. Mindig meg kell köszönni, ha kap valamit

Mindenki örül annak, ha értékelik a kedvességét. Ezért tanítsd meg a gyermekedet, hogy a kapott ajándékokért mondjon köszönetet, esetleg küldjön köszönő kártyát, így is tudatva a szeretteivel, hogy értékeli az ajándékukat. Ráadásul mindenki sokkal lelkesebb, ha értékelik, amit tesz.

5. Mindenki követ el hibát, a lényeg, hogy tanuljunk belőle

Mindenki hibázik és ez teljesen természetes dolog. A gyerekeknek azt kell megtanulniuk, hogy a legfontosabb dolog a hibákkal kapcsolatban, hogy lehet és kell is tanulni belőlük. Emiatt fontos, hogy néha hagyd hibázni, ne óvd folyton, hiszen így nem taníthatsz meg neki mindent. Elfelejtette, hogy volt házija? Nem a te dolgod figyelni erre helyette!

6. A rosszalkodásnak ára van

Ha azt mondod a gyereknek, meg fogod büntetni, ha rosszul viselkedik, és ő mégis rosszalkodni kezd, tartsd is be, amit ígértél! Ne feledd, a gyerekeknek szülőre van szükségük, nem pedig barátra, hiszen azt bárhol találhatnak. Meg kell tanulniuk, hogy a tetteknek mindig következményei vannak.

7. A vacsorát családként kell elkölteni

Egy jó kis családi vacsora, ahol mindenki együtt ül az asztalnál, segít a családból egy szoros közösséget kovácsolni, és segíti a beszélgetést a családtagok között. Egy házilag elkészített étel pedig mindig jó alkalom arra, hogy megtanítsd az egészséges táplálkozás és az asztali illem szabályait is.

8. Mert azt mondtam…

A szülőknek többnyire nyomós okuk van arra, mikor a gyereknek valamire nemet mondanak. Ha ilyenkor jönnek a kérdések a gyerek részéről, a szülő gyakran veszi elő a “Mert azt mondtam” ütőkártyát és ezt jól is teszi. A gyereknek ugyanis tisztelnie kell a szülői tekintélyt, meg kell tanulnia, hogy nem lehet mindig az, amit akar. De azzal is tisztában kell lennie, hogy a szülő mindig az ő érdekében cselekszik.

9. A házimunka építi a jellemet is

Bár a tanulás fontos, de azok a szülők, akik nem várják el a gyerektől, hogy a házimunkából is kivegye a részét, rosszul járhatnak. A gyerekeknek a felelősség fontosságát is meg kell tanulniuk már egészen kiskorukban, ahogyan azt is, hogyan gondoskodjanak saját magukról, mikor majd felnőnek.

10. Mindig meg kell enni, ami a tányéron van

Hacsak nincs valamilyen allergiája, a gyereknek meg kell tanulnia, hogy mindent meg kell ennie, ami a tányérján van. Hálásnak kell lennie azért, hogy van mit ennie, hiszen az étel olyan dolog az életben, amire nincs garancia. Különösen fontos szabály ez, ha vendégségben vagytok. A gyereknek segítenie kell a főzésben, a terítésben, és meg kell tanulnia értékelnie a jó ételt.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

  1. Nem értek egyet azzal,hogy mindent meg kell enni,ami a tanyéron van,mivel ezálltal a gyereknek erős problémai fognak akadni az étellel és akár evészavara is lehet!+azzal,hogy olyan dolgot erőltetünk rá,amit nem szeretne(persze van kivételes eset,ez mondjuk pont nem az )egy szorongó felnőtt ember lesz belőle.
    Az sincs teljesen rendben,hogy ,,szülőre van szüksége nem barátra”,aki egészséges gyereket szeretne az nem állhat így hozzá,a gyermekeknek szülőre ÉS barátra,bízalmasra van szükségük!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét