30 éves korunktól kezdve a testünk különböző változásokon megy át, és vannak köztük olyanok, amik meglepetésként érhetnek. Például annak ellenére, hogy egyre tapasztaltabbak leszünk, az agyunk mérete mégis csökken. Ha észreveszed, hogy kevésbé izzadsz, az is ezeknek a változásoknak a része.
Eláruljuk, milyen változásokra számíthatsz 30 fölött.

1. Kisebb lesz az agyad.

Az agy nemhogy nem nő a korral, de még össze is megy. Ahogy öregszel, az agy egyes részei elkezdenek zsugorodni. 30 éves kor után naponta körülbelül 50.000 idegsejttel lesz kevesebb, mégsem kell pánikba esned, hiszen az agy tud alkalmazkodni ehhez a változáshoz.

Arra is rájöttek, hogy 40 éves kortól kezdve az agy térfogata évtizedenként körülbelül 5%-kal csökken. Ez pedig érinti a memóriát, főként az epizodikus memóriát.

2. Kevésbé izzadsz.

Jó tudni, hogy az izzadásban ugyanúgy változások következnek be. Ezek egy része a menopauzához kapcsolódik, de kiderült, hogy az izzadságmirigyek szintén zsugorodnak a kor előrehaladtával. Kevésbé lesznek érzékenyek, kevesebb dezodort kell használnod.

3. Ritkábban fázol meg.

Gondolj vissza a gyerekkorodra: a szüleidnek nem volt semmi bajuk, mentek dolgozni, te pedig hiányoztál az iskolából, mert meg voltál fázva. Jó hír, hogy a tüsszögés és köhögés kevésbé fog érinteni 30 éves kor fölött. Ekkorra már annyi betegséggel találkozott a szervezeted, hogy az immunrendszered sokkal jobban tud reagálni rájuk.

4. Gyengül az ízérzékelésed.

Az ízérzékelés romlik, ennek következtében az ételek kevésbé fognak érdekelni. A legtöbben elveszítik az ízlelőbimbóik egy részét, különösen 60 éves kor felett. Az idősek sokszor ezért esznek olyan ételeket, amelyekben több a só vagy a cukor. Ugyanez történik a szaglással is.

5. Csökken az izomtömeged.

Az egyik legszembetűnőbb változás az izomtömeg csökkenése. Ennek következtében gyengébb leszel. Körülbelül 3-8% a csökkenés mértéke évtizedenként 30 éves kor felett, de 60 éves kor után a csökkenés mértéke felgyorsul.

6. Stabilizálódik az anyagcseréd.

Kutatások szerint az anyagcsere stabilizálódik az életkor előrehaladtával, és ennek a legkritikusabb szakasza az 50-60 éves kor. 80 éves kor után lelassul, de végre befejeződik a stabilizációs folyamat. Ez azt jelenti, hogy innentől már nem változik jelentősen a testsúlyunk. Kevesebb kalóriát égetünk el, de kevesebbet is eszünk, mint fiatalabb korunkban.

7. Kialakul a személyiséged, és az leszel, aki valójában vagy.

Ha egész kamaszkorodban csapongtak az érzelmeid, a 20-as éveidben pedig bizonyítani akartál a világnak, akkor örülhetsz, mert 30 éves korodtól egy sokkal nyugodtabb szakasz veszi kezdetét az életedben. Tanulmányok szerint a személyiségünk állandósul 30-50 éves korunk között.

8. Lassabban nő a körmöd.

Egy másik kutatás során arra is rájöttek, hogy fiatalabb korunkban a körmünk gyorsabban nő. Dr. William Bean volt az az orvos, aki megfigyelte, hogy a bal hüvelykujján a köröm 0,123 millimétert nő naponta. 67 éves korától viszont már csak 0,095 millimétert nőtt. Ezt a változást a vérkeringés lassulása okozza.

9. A fogaid kevésbé lesznek érzékenyek.

Ennek oka, hogy a dentin (kemény belső szövet) erősödik a kor előrehaladtával, ez pedig az érzékenység csökkenéséhez vezet.

10. Boldogabbnak érzed magad.

Gyerekkorunkban általában még semmi bajunk az élettel. Aztán ez az érzés elmúlik, és gyakran élünk át kríziseket. Hagyományosan az öregedéshez a fizikai és a szellemi hanyatlást kapcsolják, de a kutatók nemrégiben rájöttek, hogy ahogy öregszünk, úgy érezzük magunkat egyre boldogabbnak és elégedettebbnek. Ilyenkor kevésbé jellemző a depresszió, és erősebb az optimizmus.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here