Vannak bizonyos ételek (pl. a gomba), melyek nagyon veszélyesek lehetnek. Ha nem megfelelően fogyasztod őket, még a legegészségesebb étel is okozhat komoly problémát, akár halált is.

1. Vörös hús, szárnyas és tengergyümölcsei

Mikor roston sütöd ezeket az ételeket, a magas hőmérséklet hatására a bennük lévő fehérjék megváltoznak és egészségre ártalmasak lesznek. Hogy elkerüld a kockázatot, inkább alacsony hőmérsékleten süsd őket.

Az alacsony hőmérséklettel csökkentheted a karcinogén anyagok mennyiségét az ételben. A pácolás és a hús gyakori forgatása is hozzájárul a rákkeltő vegyületek csökkentéséhez.

2. Méz

Talán nem tudtál róla, de a mézben rengeteg méreganyag van. Miután összegyűjtik, pasztörizálással semlegesítik ezeket az összetevőket benne. Ha nyers mézet eszel, veszélynek teszed ki magad.

Már egy teáskanál nyers méz is okozhat szédülést, fejfájást, hányást.

3. Bodza

Az egyik legismertebb gyógynövény, amiből lekvárt, szörpöt, bort és teát is készítenek. Ám a növény magjai és levelei mérgezőek, halálos koncentrációban tartalmaznak glikozidokat, melyek ciánt tartalmaznak.

Ha a bogyók éretlenek vagy nincsenek megfelelően átszűrve és így használjuk fel őket, hányingert okozhatnak, de kóma és végül halál is lehet ennek a következménye. Szerencsére a bodzában lévő méreganyagok főzéssel semlegesíthetők. A nyers bodza fogyasztása hányingert, hányást, hasmenést okoz.

4. Burgonya

Ha a burgonyát nedves vagy világos helyen tartjuk vagy túl sokáig tároljuk, elkezd kicsírázni. A csírás burgonyát a legjobb kidobni, még akkor is, ha a csírát már levágtad róla.

Ezek a burgonyák ugyanis mérget tartalmaznak, és ha csak egy darabot is megsütsz belőlük, már az is okozhat emésztőrendszeri problémákat, mint a hasfájás, hányás, hasmenés.

5. Kesudió

A kesudió fogyasztása halálos lehet, főként azoknál, akik allergiásak a mérges szömörcére. Nyers kesudiót sok üzletben lehet kapni, de ezek valójában nem nyersek. Gőzölték őket, hogy eltávolítsák belőlük az urusiolt, ami a mérges szömörcében is megtalálható.

Ha valahol a természetben nyers kesudióval találkozol, eszedbe se jusson enni belőle! Még ha nem is vagy érzékeny a mérges szömörcére, egy maroknyi nyers kesudió már akkor is komoly egészségi problémákat okozhat.

6. Mandula

A mandulának két fajtája van, az édes és a keserű mandula. Ez utóbbiban elég nagy mennyiségben található hidrogén-cianid, ezért ha 5-10 szemet megeszel, az súlyosan károsíthatja az egészséged, gyerekeknél pedig ugyanez a mennyiség akár halálos is lehet.

A feldolgozott keserű mandula azonban biztonságos, mivel a feldolgozás során kivonják belőle a hidrogén-cianidot. Ha az erdőben járva látsz egy mandulafát, inkább ne vállald be a kockázatot!

7. Kenyér

Bár a kenyér a legalapvetőbb élelmiszereink közé tartozik, ártalmas tud lenni. Az előre csomagolt fehér kenyér erősen feldolgozott fehér lisztet és adalékanyagokat tartalmaz, ettől válik veszélyessé. Ha gyakran eszed, az elhízást, a szívbetegséget és a cukorbetegséget kockáztatod.

A teljes kiőrlésű kenyerek is tartalmaznak tartósítószert, hozzáadott cukrot és sót, ami szintén nem tesz jót az egészségnek. A legjobb, ha csírát is tartalmazó kenyeret választasz, mert ezt könnyebb megemészteni és több benne a fehérje, a rost, a folsav és a C-vitamin is.

8. Brazildió

Híresen jó forrása a szelénnek. Ez a tápanyag létfontosságú a szervezet számára, de túlzott mennyiségben mérgező. Felnőtteknek a javasolt mennyiség 50-70 mcg naponta, egy szem brazildió pedig 60-95 mcg szelént tartalmaz.

Ezért, ha egynél többet eszel belőle, már bőven átléped a megengedhető szelén mennyiséget. Ennek következtében memóriazavarok, emésztési problémák, fáradtság és hajhullás léphetnek fel.

9. Tej

Természetes formájában a tej nem más, mint víz, fehérjék, cukrok, ásványi anyagok és vitaminok keveréke. Bár sok egészségi előnye van, fogyasztásának megvannak a kockázatai is. Ha rendszeresen túl sokat iszol belőle, megnöveled az érszűkület és a keringési betegségek esélyét.

Ilyenkor túl sok kalcium kerül a szervezetbe, ami petefészek rákot okozhat a nőknél és prosztata rákot a férfiaknál. A mérsékelt tejfogyasztás tehát fontos az egészség szempontjából.

10. Kagyló

A kagyló kitűnő alkotóeleme az egészséges étrendnek, hiszen sok benne a fehérje, az omega-3 zsírsav, a magnézium, a cink, a vas és a réz. Ugyanakkor ez az egyik olyan élelmiszer, amit nagyon nehéz megfelelően elkészíteni. Ha nem főzöd meg eléggé, egészségre káros szennyezőanyagok maradhatnak benne.

A kagyló könnyen romló étel. Ha nem teljesen frissen készíted el, bakteriális fertőzést és ételmérgezést okozhat. Ezért csak akkor fogyaszd, ha 100%-ig biztos vagy benne, hogy friss és jól átfőtt kagylóból készült az étel!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

  1. A hír , amit az élelmiszerekről írtatok mind igaz, de csak 6 hónapos kor és 98 év fölött érvényes.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét