Vannak ételek, amik elsőre teljesen ártalmatlannak tűnnek, de gyakran a háttérben szívbetegségeket, a koleszterinszint emelkedését és még sok egyéb problémát okozhatnak.
A következőkben ezekről az ételekről hull le a lepel. Kerüld őket, ha fogyni szeretnél!

1. Tészta

Nagyon magas a szénhidrát tartalma. A szénhidrát persze jó is lehet, de túl nagy mennyiségben egészségügyi gondokat okozhat. Egy 117 366 emberen végzett tanulmány például kimutatta, hogy a magas szénhidrátbevitel növelheti a szívbetegségek kockázatát. Emeli a vércukorszintet is, ezért fontos, hogy étrendedben a szénhidrátok mennyisége egyensúlyban legyen. Főleg, ha fogyni is akarsz.

2. Állati fehérje

Állati fehérjére szükségünk van. Tartalmazza a tojás, a hús, a tejtermékek. Ez a tápanyag kulcsfontosságú mindenki számára. Ugyanakkor túl sokat sem szabad fogyasztani belőle.

Az állati fehérje nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, ami a csontoknak és a vesének is árt. Leterheli a veséket, sokkal inkább, mint a zöldségek vagy a gyümölcsök. Eltart egy ideig, míg a vese kiszűri őket, ezért jobb, ha nem eszünk belőle túl sokat.

3. Diétás üdítők

Látszólag segítenek a cukorfogyasztás csökkentésében, ám a cukrot bennük mesterséges édesítőkkel, legtöbbször aszpartámmal, ciklamáttal és szacharinnal helyettesítik. A diétás üdítőkhöz több betegség kialakulását is kapcsolják, ilyen a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegség. A legjobb, ha teljesen mellőzöd őket.

4. Cserepeshal

Kiderült, hogy a cserepeshalban sokszor nagy mennyiségben található higany. Minden halhús tartalmaz valamennyit, de a cápa, a kardhal és a nálunk nem jellemző cserepeshal a legmagasabb higanytartalmúak, mivel ezek tovább élnek, így a szervezetükben több halmozódik fel ebből a káros anyagból. A cserepeshal fogyasztását jobb teljesen mellőzni. Idővel a benne lévő magas higanytartalom magas vérnyomást, a káros koleszterin szintjének emelkedését és a szívroham kockázatának növekedését okozhatja.

5. Rizs

Talán a legártalmatlanabbnak tűnő étel, de ne hagyd magad becsapni. Számos problémát okozhat, például csökkenti a hasznos HDL koleszterin szintjét, növeli a triglicerid szintet és a vérnyomást. Normál mennyiségben fogyasztva nem okoz gondot, de ha túl gyakran és túl sokat eszel belőle, akkor ártalmassá válik.

6. Instant tészták

Ebben az ételben nagyon sok a nátrium. Egy adagban kb. 861 mg található, de ha az egész csomaggal megeszed, akkor 1722 mg nátriumot viszel be a szervezetedbe. A túlzott nátrium fogyasztás pedig súlyos problémákat okozhat, különösen azoknál, akik érzékenyek a sóra.

Nagyon magasra emelheti a vérnyomást, de azt is bebizonyították, hogy a nátrium fogyasztás visszafogása akár 30%-kal képes csökkenteni a szívbetegség rizikóját. Ha fogyni akarsz, akkor is jobb, ha elkerülöd.

7. Mikrós ételek

Sok mirelit ételben megvannak a megfelelő tápanyagok. Viszont sok olyan is van, amiről ezt nem lehet elmondani. A fagyasztott és mikrózható ételek általában sok sót és cukrot tartalmaznak, nem beszélve a tartósítószerekről.

A másik ok, ami miatt érdemes kerülni őket, az a műanyag csomagolás, ami ftalátokat tartalmaz, ezek pedig az ételbe is bekerülhetnek.

8. A legtöbb gyümölcslé

Ha fogyni akarsz, tartsd magad távol a gyümölcslevektől. Bár egészségeseknek tűnnek, hiszen gyümölcsökből készülnek, a legtöbbjük erősen feldolgozott és tele van cukorral. Olyannyira, hogy sokszor ugyanannyi vagy még több cukrot tartalmaznak, mint a szénsavas üdítőitalok. Rost viszont nincs bennük, ezért jobban jársz, ha egészben eszed meg a narancsot ahelyett, hogy narancslevet innál, ami talán csak nyomokban tartalmaz narancsot.

9. Fehér lisztből készült gabonapehely

Nagyszerű reggelinek tűnik, de sok finomított cukrot és gabonát tartalmaz. Érthetetlen, hogy miért reklámozzák úgy, mint ideális reggeli ételt a gyerekek számára. A túl sok cukor szívproblémákhoz, cukorbetegséghez és májbetegséghez vezethet. Alacsony a rosttartalmuk, márpedig enélkül nem lehet teljes értékű egyetlen étel sem.

10. Fagyasztott joghurt

Nem minden joghurt egészséges. A fagyasztott joghurtot jobb, ha kerülöd, ha vigyázni szeretnél magadra.

Sokszor hasonlítják a jégkrémhez, mivel sok cukor van benne. Ezenkívül olyan feltéttel kaphatók, mint a gumicukor, keksz, csokidarabok stb., melyektől a cukortartalma csak még tovább nő. Jobb, ha kihagyod az étrendedből.

BÓNUSZ: Élelmiszerek, amiket sose egyél, ha fogyni akarsz

Feldolgozott húskészítmények

Ezekben az élelmiszerekben rengeteg nitrát található, melyek számos betegséggel hozhatók összefüggésbe, például a rákkal is. Nátrium-nitritből hozzák létre őket és adják hozzá a különböző húsokhoz, hogy megőrizzék azok színét.

A feldolgozott húskészítmények nagy mennyiségben tartalmaznak nátrium-kloridot is, és mivel biztos, hogy nem ez az egyetlen étel, amit fogyasztasz és sok só van benne, csak még tovább növeled velük a káros sóbevitelt.

Granola szelet

A legtöbb granola szelet nem áll másból, mint cukorból és hidrogénezett olajból, fehérje viszont egyáltalán nincs bennük.

Általában alacsonyabb a kalóriatartalmuk, mint egy hagyományos ételnek, de nem lehet velük egy valódi étkezést kiváltani. Az ízük meghozza az étvágyat, de utána mégis éhesnek érzed magad. Ha fehérjét is szeretnél hozzáadni az étrendedhez, jobb választás egy minőségi fehérje szelet.

Füstölt sajt

Nemcsak a füstölt hús a kerülendő, de a füstölt sajt is. Nagy mennyiségben fogyasztva azért káros, mert PAH-okat, azaz policiklusos aromás szénhidrogéneket tartalmaz, ugyanúgy, mint a szén, a benzin vagy a kőolaj.

Ez az anyag jelen van a sajt belsejében is, de a legnagyobb mértékben a kérgében koncentrálódik.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét