A macskák nem érzik az édes ízeket. Egyes ételek nemcsak íztelenek, de veszélyesek is számukra. Miközben azt gondoljuk, hogy jó gazdik vagyunk, könnyen árthatunk is kedvencünknek. Egyes ételekkel meg is mérgezhetjük a macskát, ezért különösen oda kell figyelni arra, hogy mit adunk nekik, hiszen jobb az elővigyázatosság, mint később bánkódni.
Ha cicádnak egészséges és hosszú életet szánsz, a következő ételeket sose add neki.

1. Tej és tejtermékek

A felnőtt macskák szervezete nem tudja tolerálni a laktózt. Bár a tej és a tejtermékek ízét szeretik, soha ne etesd őket ilyesmivel, mert nagyon káros a gyomrukra. Hányást, hasmenést okozhatnak, ezért ha a cica szomjas, inkább adj neki vizet.

2. Csokoládé és cukorka

A csokoládéban két összetevő van, ami a macskák számára nagyon veszélyes: a koffein és a teobromin, amiket az emberi szervezet könnyedén megemészt, de a macskáké nem. Mikor egy macska csokit eszik, az összetevői mérgezik és májelégtelenséget okozhatnak nála.

A cukorka sem javasolt a macskák számára. A sok cukor éppen úgy káros nekik, mint nekünk. De egyes cukorkák mérgezőek is lehetnek és fulladást is okozhatnak náluk.

3. Nyers hús és nyers hal

A nyers húsok és halak baktériumokat és parazitákat tartalmazhatnak, melyek komoly betegségeket válthatnak ki, és sokszor ellenállnak az antibiotikumoknak is. Magas zsírtartalmuk miatt pedig heveny hasnyálmirigy-gyulladást idézhetnek elő.

4. Nyers tojás

Nyers tojást soha ne adj a macskádnak! Olyan baktériumok lehetnek benne, melyek károsíthatják a macska bélrendszerét. A nyers tojásban lévő fehérjét a macskák szervezete nagyon nehezen dolgozza fel, ezért vitaminhiányt okozhat. Ha tojással szeretnéd etetni a macskád, főzd meg neki, vagy még jobb, ha más ételekhez hozzáadva készíted el.

5. Hagyma, fokhagyma, snidling

Ezekből már egy kis mennyiség is nagyon veszélyes a macskára nézve. Hatásukra vérszegénység alakul ki, a vörösvérsejtjeik törékennyé válnak. Ilyenkor nehézlégzés, hasi fájdalom lép fel, és elszíneződik a vizeletük.

6. Szőlő és mazsola

Az emberek számára ezek egészséges csemegék, de a macskáknál komoly problémák okozói. Mind a szőlő, mind a mazsola erősen mérgezőek a macskák számára, veseelégtelenséget, komoly vesebetegséget okozhatnak náluk. Hogy miért, azt eddig a tudománynak nem sikerült kiderítenie.

7. Kelt tészta

A legnagyobb baj az, ha a macska nyersen eszi meg az élesztővel készült tésztát és az élesztő tovább kell a bélrendszerében. Ilyenkor elzárhatja a beleket, ráadásul erjedés után az élesztő olyan cukrokat állít elő, melyek alkoholt tartalmaznak, ez pedig mérgező a macskák számára.

8. Diófélék

A dióféléknek és egyéb magvaknak nagyon magas a zsírtartalmuk, ezért a macska könnyen meghízik tőlük. A diófélékben található fehérjék és zsírok az ember számára egészségesek, de a macskák számára nehezen emészthetők. A túl sok zsír gyomorproblémákat is okozhat, ami hányást válthat ki a macskánál.

9. Gombák

Míg egy kis mennyiségű, boltban vásárolt gomba semmilyen gondot nem okoz, egyes gombákban olyan méreganyagok lehetnek, melyek súlyosan károsíthatják a macska egészségét. Mindig jobb, ha ellenőrzöd, hogy az adott gombafajta biztonságos-e macskáknak is, és csak ezután adod neki.

10. Paradicsom

Az éretlen paradicsom és annak levelei, szára tomatin nevű anyagot tartalmaznak, ami nagyon mérgező a macska számára. A megemésztése hányást, a pupillák kitágulását, étvágycsökkenést és sok más tünetet okoz.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A nyers hussal picit melle lottetek. Nyers hust nyugodtan fogyaszthat a macska, ha az emberi fogyasztasra alkalmas es friss.

    • Ez így van.hiszen a macsek vadászik is..gondolom nem sütik meg maguknak fogyasztás előtt.sőt halat is esznek nyersen.valóban a frisseségen van a hangsúly.

  2. bizony…ragadozó a ciccus…a pipihús lehet nyersen is, más husi falatok csak főzve-sütve…a füstölt sprotniért egyenesen megőrül… 😀

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here