Mielőtt engednéd gyermekedet rálépni a függetlenség útjára, meg kell tenned bizonyos dolgokat, amikkel a biztonságáról gondoskodhatsz. Most segítünk abban, hogyan tanítsd meg a gyermekedet az idegenekkel való helyes viselkedésre. A képeket meg is mutathatod neki és elbeszélgethettek róluk!

Ne mutasd meg a gyerek nevét

Ne írd ki a gyerek nevét a személyes holmijaira! Ne szerepeljen a hátizsákján, az uzsonnás dobozán, a termoszán. Nincs szükség arra, hogy ezeken a tárgyakon keresztül idegenek személyes információkat tudjanak meg a gyermekről. A név segítségével az idegen rögtön a gyerek bizalmába férkőzhet, innentől kezdve pedig már bármi megtörténhet. Sokkal jobb ötlet a gyerek neve helyett a te telefonszámodat feltüntetni a holmikon. Ezen már elérnek, ha bármi eltűnt, elveszett.

Az autó elől az ellenkező irányba fusson

Arra megtanítjuk a gyereket, hogy ne szálljon be idegenek autójába. De ennél is többet kell megtanulnia! Ha egy autó elkezd lassítani a közelében vagy követni kezdi, hamar kezdjen el futni az ellenkező irányba. Így nyer elég időt ahhoz, hogy segítséget tudjon kérni.

Legyen családi jelszavatok

Ha valaki azt mondja a gyereknek, “gyere velem, elviszlek anyához és apához”, az első dolog, amit a gyereknek az idegentől meg kell kérdeznie, hogy mi a szülei neve és mi a családi jelszó. Találjatok ki egy családi jelszót ilyen vészhelyzetekre, pl. ha egy távolabbi ismerőst vagy kénytelen megkérni, hogy egyik nap menjen el a gyerekért az óvodába vagy az iskolába. Használjatok valami különleges kifejezést, amit egy idegen számára lehetetlen kitalálni.

Tölts le nyomkövető alkalmazást

Hála a GPS-nek, a nyomkövető alkalmazások lehetővé teszik, hogy lásd a gyermek jelenlegi tartózkodási helyét. Sőt, még azt is megtudhatod, a telefonja mennyire van feltöltve.

Vegyetek vészjelző gombbal ellátott karórát

Rengeteg különböző formában léteznek olyan kis készülékek, melyekbe vészjelző gomb van beépítve. Létezik ilyen karóra, kulcstartó, karkötő, medál is. Egy mobil alkalmazás segítségével a szülők folyamatosan a gyerek tartózkodási helyén tarthatják a szemüket. Ha pedig a gyermek megnyomja a gombot, a jel vagy a szülők telefonjára vagy a rendőrséghez fut be.

Kiabálja, hogy nem ismeri ezt az embert

Mondd meg a gyerekednek, hogy ha egy idegen próbálja magával rángatni, teljesen rendben van, ha úgymond “rosszul” viselkedik, azaz üt, rúg, harap és kiabál. Próbálja minél inkább felkelteni a körülötte lévő emberek figyelmét. Ezt segíti elő, ha hangosan elkezdi kiabálni, hogy nem ismeri ezt az embert, aki el akarja vinni.

Szakítsa meg a beszélgetést, és tartson távolságot

A gyereknek tudnia kell, hogy idegenekkel nem köteles beszélgetni, akkor sem, ha felnőttek. Ha a párbeszéd 5-7 másodpercnél tovább tart, a legjobb, ha ott hagyja az idegent, és egy biztonságos hely felé indul. Amíg a párbeszéd tart, a gyermek tartson 2-2,5 méteres távolságot az idegentől, és ha az megpróbál közelebb jönni, lépjen hátrébb. Gyakorold ezt a szituációt a gyerekkel, mutasd meg neki, kb. mekkora távolságot jelent a 2 méter és hangsúlyozd, hogy ezt a távolságot mindenképp meg kell tartani.

Ne szálljon be egy liftbe idegenekkel

Tanítsd meg a gyermekedet, hogy háttal a falnak támaszkodva várjon a liftre, így minden körülötte lévő embert jól láthat. Ha egy idegen szállna be a liftbe, a gyerek találjon bármilyen kifogást, de ne szálljon be mellé. A legjobb, ha úgy tesz, mintha elfelejtett volna valamit. Ha az idegen hívja, hogy szálljon be mellé, a gyerek udvariasan válaszolhatja, hogy a szülei csak azt engedik meg, hogy a szomszédokkal vagy egyedül liftezzen. Mondd el a gyermekednek, hogy ha egy idegen be akarja rángatni a liftbe, esetleg befogja a száját is, üssön, kapálózzon, harapjon és próbáljon meg kiáltani, amennyire csak tud.

Ne tudassa idegenekkel, hogy a szülei nincsenek otthon

Magyarázd el a gyermekednek, hogy ha valaki áll az ajtóban, de a kukucskálón keresztül nem lehet látni, és arra a kérdésre, hogy ki van ott, nem válaszol, semmiképp se nyisson ajtót, még résnyire sem. Továbbá nem szabad elárulnia idegeneknek, hogy a szülei éppen nincsenek otthon. Akkor sem, ha az idegen azt állítja, ismeri a szülőket, vagy hogy valamelyik hivataltól jött. Ha az idegen nagyon kitartó és megpróbál behatolni, a gyerek azonnal hívja a szülőket vagy a szomszédokat.

Internetes ismerősökkel ne találkozzon személyesen

Figyelmeztesd gyermekedet, hogy a bűnözők már az online világban is utat találnak maguknak. Ha valaki azt állítja magáról, hogy a gyermekeddel egykorú és itt lakik a közelben, egyáltalán nem biztos, hogy valóban így is van. Az ártatlannak tűnő online csevegés veszélybe sodorhat minket. A gyereknek tudnia kell, hogy idegeneknek – legyen az egy másik gyermek vagy felnőtt – soha nem szabad kiadni a telefonszámát, címét, nevét. Nem küldhet személyes fotókat az internetes ismerősöknek és nem árulhatja el azt sem, hogy éppen hova indul, mikor hol fog tartózkodni. A személyes találkozásra való invitálást pedig minden esetben vissza kell utasítania.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here