Az emberi test csodálatos. Olyan komplikált a működése, hogy a tudósoknak még mindig vannak olyan kérdéseik, melyeket nem sikerült megválaszolni. De miért ne próbáljuk meg kitalálni, hogy testünk mi mindenre képes, és hogy mik a tűréshatárai?
Most hihetetlen dolgokat tudhatsz meg az emberi testről és annak lenyűgöző képességeiről!

1. Az agyad a legnagyobb flash drive a világon

Az agy képes 2,5 millió GB információt eltárolni. Ez nagyjából 300 évnyi videónak felel meg. Memóriánk 25 éves korunkban ér a csúcsra, majd 50 év körül hanyatlani kezd, hacsak nem edzed rendszeresen.

2. A tested le tudja lassítani a folyamatait, hogy megóvjon a fulladástól

Ezt nevezzük búvár reflexnek. Amikor az agyad észleli, hogy a tested vízben merült el, lelassítja a szívverésedet, a végtagokból a létfontosságú szervek felé áramoltatja a vért az oxigén megőrzése érdekében. Minél mélyebbre merülsz, annál lassabb a szívverésed.

3. Babaként szupererős voltál

Az újszülött babák nagyon erősek súlyukhoz és testhosszukhoz képest. Ha egy baba megragad egy vízszintesen lévő rudat, hosszú ideig képes lógni rajta úgy, hogy nem fárad el. Ezt a reflexet az ősienktől örököltük. Az újszülött majmoknak ugyanis meg kell tudniuk kapaszkodni az anyjukban, és csimpaszkodniuk kell a szőrébe. 3 hónapos korukra a babák elvesztik ezt a képességüket.

4. A testünket behálózó erek teljes hossza akkora, hogy 2,5-szer körbeérné a Földet az Egyenlítő mentén

Ha egy átlagos felnőtt testéből kivennénk az ereket, és egymás mellé fektetnénk őket, az általuk alkotott vonal 100.000 km hosszú lenne. Ez elég ahhoz, hogy az Egyenlítő mentén 2,5-szer körbeérje a Földet. A szívünk átlagosan 5,7 millió liter vért pumpál életünk során. Ezzel 3 olimpiai méretű úszómedencét tölthetnénk meg.

5. A férfiak melle is képes tejet termelni

Nemtől függetlenül minden ember mellében találhatók tejmirigyek, tejcsatornák és mellbimbója is mindenkinek van. A férfiak mellét is lehet tejtermelésre ösztönözni. Ez komoly stressz következtében a hormonegyensúly felborulása miatt is előfordulhat.

6. Az álmaidban a színeket az határozza meg, hogy milyen típusú tévét nézel

Hogy milyen típusú tévét néztél gyerekkorodban, az befolyásolhatja az álmaidban a színeket. Egy tanulmányban kimutatták, hogy azoknak a többsége, akik monokróm tévét néztek, fekete-fehérben is álmodtak. Míg azok, akik már a színes tévék korszakában születtek, színes álmokat látnak.

7. Az izmaid úgy fejlődtek ki, hogy képes legyél több tonnát emelni

1982-ben Lawrenceville-ben Angela Cavallo felemelt egy 1964-es Chevrolet Impalát. Az autó leesett az emelőkről, amik tartották, miközben a fia, Tony dolgozott alatta. Mrs. Cavallo elég magasra tudta emelni az autót ahhoz, hogy két szomszédja kihúzza Tony-t alóla. Nem ez volt az egyetlen eset, mikor valaki látszólag lehetetlen dolgot vitt véghez, mikor az adrenalin elárasztotta a testét. Testünkben 640 izom van, melyeknek határait még nem ismerjük.

8. A tested egy váladék termelő gépezet

Egy átlagos felnőtt szervezete 1,5 liter orrváladékot termel egy nap, melynek nagy részét észrevétlenül lenyeljük. Ezenkívül 1 liter nyál, 3 liter gyomorsav, 3,5 liter bélnyálka és 1 liter epe termelődik testünkben.

9. A folyadék, ami kijön az orrodból, az agyadból is származhat

Ami az orrodból kifolyik, agyfolyadék is lehet. Ez az agyad körül helyezkedik el, egy speciális membránban. Néha kis mennyiségben szivároghat az orron keresztül tiszta, átlátszó folyadék formájában.

10. A tested a világ legjobban védett szerkezete

Ezen a képen láthatod, ahogy egy fehérvérsejt üldöz egy baktériumot, elkapja, majd semlegesíti. Ezek a sejtek testünkben azok a “zsaruk”, akik megvédenek minket a betolakodóktól. Ugyanakkor, a testük az öreg és hulladéknak számító sejteket is eltávolítja. Például, miközben ezeket a sorokat olvasod, 22 millió sejted pusztul el. A következő 30 másodpercben 72 millió vörösvérsejted fog termelődni, és a tested 174 ezer régi hámsejttől szabadul meg.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here