Hihetnénk, hogy napjaink milliárdosai, mint Bill Gates vagy Warren Buffet a valaha élt leggazdagabb emberek. Ha a történelem nagyjait – mint Nagy Sándor, Dzsingisz Kán, Salamon király, a római császárok és az egyiptomi fáraók – nem is említjük (hiszen pontos adataink nincsenek a vagyonukról), a mai milliárdosok vagyona még mindig semmiség a régmúltban élt gazdagokéhoz képest.
Most megismerheted azokat a leggazdagabb embereket, akik a múlt évezredben éltek, és megtudhatod azt is, hogyan lettek ennyire tehetősek, és mire költötték a pénzüket.

10. Cornelius Vanderbilt – 185 milliárd dollár

Az Egyesült Államok történetének egyik leghíresebb üzletembere, aki vagyonát vasúti és hajómágnásként szerezte az 1800-as években. Legsikeresebb évei alatt vagyona 185 milliárd dollár lehetett. A legtöbb pénzt vasútbirodalmának terjeszkedésével szerezte a polgárháború idején.

9. Henry Ford – 199 milliárd dollár

Az egyik legfontosabb személy Amerika üzleti világának történetében. Vagyonát közel 200 milliárd dollárra becsülik. Ford nem egyszerűen vállalatot alapított, de hírnevet szerzett magának úttörő módszereivel is az üzleti és az ipari szférában. Magasabb fizetést adott az alkalmazottainak, mint ami akkoriban átlagosnak számított, és ő fejlesztette ki a futószalag koncepcióját. Ez tette lehetővé számára, hogy olcsó autókat gyártson átlagembereknek.

8. Moammer Kadhafi – 200 milliárd dollár

Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne hallotta volna a nevét. Kadhafi vagyonát 200 milliárd dollárra becsülik, melyet 42 éves uralma alatt szedett össze Líbia vezetőjeként.

Kadhafi ellentmondásos politikus és vezető volt, de sokat tett az országáért. Ő építtette a Nagy Emberalkotta Folyót (Great Man-Made River), mely jelenleg is biztosítja Líbia sivatagos területeinek vízellátását. Egyes szakértők szerint ez volt a legnagyobb ilyen jellegű projekt az egész emberiség történetében. 6,5 köbméter ivóvizet biztosít naponta.

Kadhafit 2011-ben buktatták meg a polgárháborúban.

7. I. Hódító Vilmos – 209-229 milliárd dollár

Különböző becslések szerint I. Hódító Vilmos vagyona 209-229 milliárd dollárra tehető. Ő volt Anglia első királya az 1066-os normann hódítás után. Vilmos uralkodása óriási hatással volt az országra: ő hozta létre az Angol Királyságot, hadsereget és flottát szervezett, nevéhez fűződik a Domesday Book, ő kezdte meg a kőből készült erődítmények építését – az első közülük egy torony volt, ami 1078-ban épült.

6. Jakob Fugger – 221 milliárd dollár

Talán nem annyira híres, mint a többi listán szereplő gazdag, de akárcsak nekik, Jakob Fuggernek is rengeteg pénze volt. Pénzügyi és kereskedelmi képességeinek köszönhetően 221 milliárd dollárt szedett össze. 1459-ben született és 1525-ben halt meg Augsburgban, Németországban. Vagyonát azzal szerezte, hogy textíliákat árult Itáliában, ezenkívül aranyat és ezüstöt bányászott Magyarországon és Csehországban.

5. VII. Aszaf Dzsah nizám – 230 milliárd dollár

Megvan az esélye, hogy sosem hallottál még róla, ettől függetlenül az egyik leggazdagabb ember, aki valaha élt bolygónkon. Míg az indiai Haidarábád állam vezetője volt, 230 milliárd dolláros vagyont gyűjtött össze. 1911-ben, apja halála után 37 éven át volt az állam irányítója. Fejlesztette az oktatást, az elektromos hálózatot és a vasútvonalakat.

4. Nyikolaj Alekszandrovics Romanov orosz nagyherceg – 300 milliárd dollár

Jövedelme a saját tulajdonában lévő földekből, valamint ipari és kereskedelmi érdekeltségeiből származott. Mivel az orosz ortodox egyház szentté avatta, nevezhetjük őt a történelem legvagyonosabb szentjének is.

3. Andrew Carnegie – 310 milliárd dollár

Hihetetlenül gazdag és befolyásos üzletember volt. A 19. század közepén vált ismertté. Skóciában született egy nagyon szegény családban, majd az 1840-es évek végén Amerikába költöztek. Néhány sikeres vállalati befektetése után Carnegie létrehozta saját vállalatát, az U.S. Steelt, amiből 310 milliárd dollárra becsült vagyonának nagy része származott. Híres arról, hogy pénzének legnagyobb részét adakozásra költötte, úgy emlegetik, mint a világ valaha volt legnagyobb jótékonykodóját.

2. John Rockefeller – 340 milliárd dollár

Az amerikai történelembe örökre belevésődött ez a név. John Rockefeller 340 milliárd dolláros vagyona még ma is az egyik legnagyobbnak számít. 1839-ben született New Yorkban. A Standard Oil egyik alapítója volt, de emberbaráti tetteiről is ismerték: két egyetemet is alapított, a chicagóit és a Rockefeller Universityt. 1937-ben, 97 évesen halt meg.

1. I. Músza – 400 milliárd dollár

A leggazdagabb ember, aki valaha is a Földön élt, I. Músza. A becslések szerint Mali uralkodójaként mai értékben átszámolva 400 milliárd dollár volt a vagyona. 1280-ban született és 1337-ben halt meg. Vallásos muszlimként élt, sok oktatási központot és mecsetet építtetett szerte Afrikában.

Csak összehasonlításképpen: A jelenleg élő leggazdagabb ember az Amazon alapítója, Jeff Bezos 131 milliárd dollárral, a második pedig Bill Gates 96,5 milliárd dolláros vagyonnal.

BÓNUSZ

A legtöbben elképzelni sem tudjuk, valójában mit is jelent ennyi pénz, ezért kézzel foghatóbbá tesszük, hogy mennyire gazdagok voltak ezek az emberek.

Például a Microsoft tulajdonosa, Bill Gates a világon az egyik leggazdagabb ember jelenleg, de vagyona csupán negyede I. Músza császárénak.

Ha Henry Ford ma élne, kb. 79 Empire State Buildinget tudna megvásárolni, ami az 5. legmagasabb felhőkarcoló az Egyesült Államokban.

II. Miklós orosz cár 25 kerületet építhetne Moszkvában a vagyonából.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here