Szinte mindennap járunk boltba, de csak ritkán gondolkodunk azon, hogy egyes vásárlási szokásaink mennyire rosszak. Pedig a leghétköznapibb dolgok is vezethetnek ahhoz, hogy a kelleténél jóval többet költünk élelmiszerre.
A következő listából megtudhatod, milyen hibákat ne kövess el, hogy spórolni tudj a bevásárláson.

10. Rossz sorrendben vásárolod meg a termékeket.

Sokszor nehezünkre esik kontrollálni azt, hogy mennyi dolgot pakolunk a kosarunkba. Ha nem tudsz lemondani arról a látványról, hogy a kosaradat a tetejéig megpakold, kezdd a vásárlást a zöldségeknél. Ezek jó nagy helyet foglalnak el, így kevesebb hely marad a drága és egészségtelen élelmiszereknek.

9. Nem vagy tisztában azoknak a termékeknek az árával, amiket rendszeresen megveszel.

Próbáld megjegyezni vagy akár írd fel azoknak a termékeknek az árát, amiket mindig vásárolsz. Így nem tudnak majd becsapni az akciókkal, mikor a termék ára ugyanaz marad, de az árcímkén mégis extrém csökkenést tüntetnek fel. Legközelebb már kevesebb előre nem tervezett vásárlást csinálsz, és jobban ki tudod használni a valódi kedvezményeket.

8. Nem tervezel előre.

Nemcsak arról van szó, hogy nem írsz bevásárlólistát, de még inkább az a baj, hogy nem tervezed meg előre a következő hetet főzés szempontjából. Ha hétfőtől péntekig előre kitalálod és összeírod, hogy mit szeretnél főzni, csak olyan élelmiszereket fogsz majd vásárolni, amikre szükséged van. Így jóval kevesebbet fogsz költeni.

7. Nem veszed figyelembe a termék súlyát.

A polcon van két, ránézésre egyforma méretű vaj, de az egyik olcsóbb, mint a másik. Ne tedd rögtön az olcsóbbat a kosaradba! Először nézd meg a termék súlyát, mert könnyen kiderülhet, hogy a drágább vaj nagyobb is, ezért lehet, hogy mégiscsak azt éri meg jobban megvenni.

6. Nem veszel saját márkás termékeket.

Szinte minden szupermarketnek vannak saját márkás termékei. Ezek pedig sokkal olcsóbbak, mint a nagynevű gyártók termékei. A minőségük pedig nem rosszabb, különbség köztük csupán a csomagolásban van. A saját márkás termékeket is a neves gyártók készítik.

5. Nem próbálsz ki új termékeket.

A legtöbben ragaszkodunk egy bizonyos márkához, és már megszokásból is azt vásároljuk, nem merünk kísérletezni. Pedig a kevésbé ismert márkák sokszor nagyon jó minőségű termékeket kínálnak jóval alacsonyabb áron. Próbáld ki őket, mert ezzel egyrészt spórolhatsz, másrészt lehet, hogy új kedvenc termékre találsz.

4. Nem figyeled az akciókat.

Léteznek olyan alkalmazások, melyekkel a hozzád közeli üzletek akcióit követheted nyomon. Ezek segítségével összehasonlíthatod a különböző üzletek árait és a legolcsóbbat vásárolhatod meg.

3. Elkerülöd az olcsó termékeket.

Sokféle müzlit, sót, cukrot, fűszereket és hasonló terméket lehet megvásárolni igen kedvező áron. Például egy egyszerű nejlontasakban árult cukor pont olyan minőségű, mint amelyiket menő csomagolásba bújtatták.

2. Azokat a termékeket választod, melyek közelebb vannak a polc széléhez.

A legfrissebb termékeket ne a polcokon legelöl keresd. Ide ugyanis azokat teszik, melyeknek közeleg a lejárati dátuma. A frissebbeket a polc hátsó részében, ezek mögé sorakoztatják fel.

1. A marketingfogások áldozatául esel.

A növényi olaj E-vitaminnal, a GMO mentes só és az élénk narancssárga színű tojássárgája olyan marketingfogások, melyekkel igen jól tudják növelni az eladásokat. Mielőtt megveszed ezeket a “különleges” termékeket, gondold át, hogy valóban megérik-e az árukat. Hiszen a napraforgóolaj eleve tartalmaz E-vitamint, GMO csak növényi vagy állati eredetű termék lehet, a só nem, az élénk színű tojássárgája pedig annak köszönhető, hogy a gazdálkodók speciális etetőanyagot adnak a csirkéknek.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét