A hírnév és a pénz nem mindig vezet kapzsisághoz. Sok sztár vesz részt jótékonysági akciókban, támogat szervezeteket, és nemcsak a pénzét szánja erre, hanem teljes mellszélességgel kiáll egy-egy nemes ügy mellett.
A következő listán olyan sztárok szerepelnek, akik sokat segítenek a rászorulóknak. Sűrű elfoglaltságaik közepette ez az, amire mindig jut idejük.

1. Keanu Reeves

Az egyik legkedvesebb sztárként ismerjük. Akik találkoztak már vele, csakis jót tudnak mesélni róla. Nemrégiben a Mátrix: Feltámadások című filmért kapott fizetésének 70%-át ajánlotta fel rákkutatásra. 2009-ben elmondta, hogy létrehozott egy magánalapítványt, ami a rákkutatást finanszírozza, de nem szereti, ha ehhez az ő nevét kapcsolják.

2. Jaden Smith

11 éves kora óta környezetvédelmi aktivistaként tevékenykedik. A most 23 éves Jaden már létrehozott egy vállalatot Just Water elnevezéssel, amely növényi alapú csomagolásban palackoz vizet, hogy ne ártson a környezetnek további műanyaghulladék termelésével. Az alacsony jövedelemmel rendelkezők által lakott városrészekben pedig vízszűrő rendszereket telepíttetett.

3. Angelina Jolie

Sokan tudják róla, hogy amellett, hogy tehetséges és gyönyörű, elhivatott humanitárius is. Rengeteget tett azért, hogy a világunk jobb hely legyen. A közelmúltban részt vett egy olyan projektben, amelynek célja, hogy lehetőséget teremtsen a nők számára a méhészkedésre. Ezzel a kampánnyal egyszerre segít megmenteni a méheket és munkahelyeket teremteni a nőknek.

4. Alicia Keys

2003-ban hozta létre a Keep a Child Alive nevű alapítványt, ami HIV-fertőzött és AIDS-es gyerekek kezelését támogatja. A szervezet célja, hogy ezek a gyerekek hosszú és teljes életet élhessenek.

5. Elton John

Az Elton John AIDS Alapítvány célja, hogy 2030-ra véget vessen az AIDS-krízisnek, azaz: többé senki ne haljon meg ebben a betegségben. Az alapítványt 1992-ben hozta létre, azóta pedig az egyik legjelentősebb szervezetté nőtte ki magát, ami az AIDS megelőzéséért és legyőzéséért harcol.

2021 novemberében brit becsületrend tagjává avatták jótékonysági tevékenységéért. Az énekes úgy fogalmazott, ez a kitüntetés arra ösztönzi, hogy még többet tegyen úgy a zene, mint a jótékonykodás terén.

6. Viola Davis

Két szervezettel is együttműködik, hogy felszámolja a gyermekek éhezését. Személyesen is kapcsolódik ehhez a problémához, hiszen gyermekkorában ő is megtapasztalta ezt, ahogyan azt is, hogy mennyit bántották és mennyit szégyenkezett emiatt. A színésznő elmondta, hogy nagyon ijesztő érzés, mikor nem tudod, mikor ehetsz legközelebb, ő pedig mindent megtesz azért, hogy ezt egyetlen családnak se kelljen átélnie.

7. Dolly Parton

1988-ban létrehozta a Dolly Alapítványt, amely ösztöndíjak felajánlásával ösztönzi tanulmányi sikerek elérésére a középiskolásokat. Eredetileg az alapítvány csak az Egyesült Államokban működött, viszont már kiterjesztette működését az Egyesült Királyságra, Kanadára és Ausztráliára is. Az alapítvány fő célja, hogy segítsen jobb életminőséget megvalósítani az embereknek.

8. Jane Fonda

A 84 éves színésznő régóta jótékonykodik. Sok évtizeden át támogatta a háborúk megelőzését és a nők jogainak érvényesítését. Nemrégiben a környezetvédelemmel is elkezdett foglalkozni, célja, hogy felvilágosítsa az embereket a környezetvédelmet érintő kérdésekről, továbbá a homofóbiáról, a rasszizmusról és a szexizmusról.

9. Constance Wu

Hisz abban, hogy mindenféle igazságtalanság ellen fel kell szólalni, és ezt is teszi évek óta. Együttműködik a Miry’s List nevű szervezettel, amelynek célja a menekültek és bevándorlók segítése. Hisz abban, hogy a bevándorlók békét és biztonságot keresnek, amit mindenki megérdemel.

10. Eva Longoria

Nővére inspirálta egy szervezet létrehozására. Az Eva’s Heroes, azaz Eva Hősei speciális igényű embereket támogat. A szervezet missziójának tekinti, hogy ezek az emberek is teljes értékű életet élhessenek, akárcsak Longoria nővére, akit a színésznő igazi áldásnak tekint. A szervezet eddig közel 2000 emberen segített.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét