Az alapvető elsősegély-nyújtási módszereket ismerni létfontosságú, de még fontosabb, hogy helyesen sajátítsuk el őket. Ha életet akarunk menteni, abba nem létezik kompromisszum.
A következő összeállításban az elsősegélynyújtásban leggyakrabban elkövetett hibákat ismerheted meg.

1. A sebkezelés hidrogén-peroxiddal, jóddal és alkohollal veszélyes lehet.

Ez a baj vele: A peroxid tönkreteszi a kötőszöveti sejteket, ezzel megakadályozza a seb gyógyulását. A jód és az alkohol megégeti az egészséges sejteket, fájdalmat és égési sérülést okozva ezzel.

Így csináld helyesen: Mosd le a sebet tiszta ivóvízzel vagy felforralt vízzel, majd kend be antibiotikus kenőccsel. Bekötöznöd szükségtelen, ezzel csak hátráltatnád a gyógyulást.

2. Az újraélesztés bordatörést és tüdőkárosodást okozhat.

Ez a baj vele: A kompresszió során a bordák könnyen eltörhetnek, ez pedig súlyos károkat okozhat a tüdőnek és a szívnek.

Így csináld helyesen: Csak akkor kezdj neki az újraélesztésnek, ha meggyőződtél róla, hogy az illetőnek nincs pulzusa, nem lélegzik és nincs orvos a közelben. Míg valaki hívja a mentőket, a másik elkezdheti az újraélesztést, percenként 100 kompresszióval. Csecsemőknél két ujjal és más ütemben kell végezni. A szájból szájba lélegeztetést akkor lehet végezni, ha a szívverés már újraindult. Egy másik módszer, hogy végezz 30 nyomást, majd 2 befújást és ismételd.

3. A paracetamol májkárosodást okozhat.

Ez a baj vele: A paracetamol vagy acetaminofen csökkenti a gyulladást és a fájdalmat, megtalálható nagyon sok gyógyszerben. Túladagolása viszont máj- és vesekárosodást okoz.

Így csináld helyesen: Figyelj az adagokra! Felnőtteknél az egyszeri maximális adag 1 g (4 g naponta). Ez az összetevő sokféle gyógyszerben benne van, főleg az influenza elleni gyógyszerekben. Más gyógyszerekkel való kombinálásának és túladagolásának egyformán komoly következményei lehetnek.

4. Ha vérzik az orrod, ne hajtsd hátra a fejedet és ne feküdj a hátadra.

Ez a baj vele: Ha ezt teszed, a fejedben megemelkedik a vérnyomás. Nem tudhatod, mennyire veszélyes vérzéssel állsz szemben, hiszen a vér bejuthat a tüdődbe és hányást is okozhat.

Így csináld helyesen: Tartsd a fejed egyenesen, hogy csökkentsd a nyomást, tégy hideg borogatást az orrodra, és dugd be vagy fogd be az orrlyukaidat 15 percre. Közben a szádon vedd a levegőt. Ha a vérzés nem áll el vagy sérülés miatt kezdődött, hívd a mentőket.

5. Autóbalesetnél a sérültet ne húzd ki az autóból és ne tedd kényelmesebb testhelyzetbe.

Ez a baj vele: Autóbaleseteknél a legtöbb haláleset oka nyak- vagy gerincsérülés. A legapróbb mozdítás is végzetes lehet a sérült számára, hiszen belehalhat vagy lebénulhat tőle.

Így csináld helyesen: Ha a sérültnél fennáll a fej-, nyak- vagy gerincsérülés esélye (pl. nem érzi a végtagjait, de nem vérzik), hívd a mentőket és figyeld a sérült légzését, míg az orvos kiérkezik.

6. Súlyos mérgezés esetén ne szedj hányást előidéző szereket.

Ez a baj vele: A hánytató szerek megégethetik a nyelőcsövet és utat engednek a mérgező anyagot tartalmazó hányásnak a tüdőbe.

Így csináld helyesen: Ha mérgezést gyanítasz, hívd a mentőket, mondd el részletesen a tüneteket és a mérgezés feltételezhető forrását. Ne az internetről próbálj meg tanácsokat keresni, hiszen a gyógyszer túladagolás vagy az alkoholmérgezés olyan veszélyes lehet, mintha egy pohár benzint egyszerre meginnál. Segítség nélkül egy órán belül beállhat a halál.

7. Az ér elszorítása amputáláshoz vezethet.

Ez a baj vele: Ha nem megfelelően vagy szükségtelenül szorítod el az eret, az túlzott nyomást okozhat a végtagban. A vérzést nem állítja meg, viszont a vérkeringést igen, ami a végtag elhalásához vezet.

Így csináld helyesen: Nagy mennyiségű steril gézt vagy egy tiszta ruhát tégy a sérülésre és nyomd erősen. Ennek elégnek kell lenni, míg a mentő megérkezik. Kivételt képezhet a nagyon erős vérzés, ahol a halál kockázata nagyobb, mint egy végtag elvesztéséé.

8. Ájult embernek ne tégy kanalat a szájába, hogy azzal húzd előre a nyelvét.

Ez a baj vele: Ájult állapotban a beteg lenyelheti vagy megfulladhat a szájába tett eszköztől.

Így csináld helyesen: Az ájult elkezdhet remegni és belilulhat, de a test szabályozza önmagát, magunkban nem sok kárt tudunk tenni ájulás közben. Csak hívj egy orvost és győződj meg róla, hogy az ájult biztonságos helyen fekszik és megfelelően lélegzik. Fizikailag lehetetlen lenyelni a saját nyelvünket, ha pedig ráharapunk, az veszélytelen. Mikor az ájulás véget ér, fektesd az illetőt az oldalára.

9. Ha megmar egy kígyó vagy megcsíp egy mérgező rovar, ne szívd ki a mérget.

Ez a baj vele: A méreg összekeveredik a nyállal és felszívódik a nyálkahártyán keresztül. Ez csak súlyosbítja a mérgezést, tüdőödémát és szívleállást okozhat.

Így csináld helyesen: Ha az egyik végtagodon keletkezett a marás, feküdj le, hogy az érintett rész a szíved alatt legyen. Hívd a mentőket, mondd el, hogy mi történt, és igyál sok folyadékot.

10. Sérült vagy beteg embert ne fuvarozz a legközelebbi kórházba.

Ez a baj vele: Nem minden kórházban van meg a szükséges felszerelés, és a szállítás is túl veszélyes lehet.

Így csináld helyesen: Hívd a mentőket, meséld el a helyzetet és figyelj arra, amit az operátor mond, hogy hova szállítsd a sérültet, vagy várd meg a mentők kiérkezését.

Hogyan adj be injekciót helyesen.

Helytelen: Megfeszített izomba adni az injekciót, túlzottan vagy túl kevéssé beszúrni a bőr alá. Az izom bármely részébe beadni az injekciót.

Helyes: Először fertőtlenítsd a kezeidet és a területet, ahova be fogod szúrni a tűt. Ha a fenékbe adod, képzeletben oszd négy részre. A felső jobb negyedébe szúrd be háromnegyedéig a tűt. Utána alkohollal lefújt vattakorongot tegyél a szúrás helyére.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here