A hálószoba egy intim hely a lakásban, amit igazán a sajátunknak érzünk. Ezt mindenki a maga egyéni ízlése és elképzelései szerint rendezi be és dekorálja. Annak ellenére, hogy a hálónkban szabad kezet kapunk, van néhány hibalehetőség, amire érdemes odafigyelni. Ha ügyes vagy, a hálószobád egyszerre lehet otthonos és praktikus, csak a következő bakikat ne kövesd el.
Összegyűjtöttünk 10 olyan hibát, amit az emberek gyakran elkövetnek a hálószobájuk kialakítása, berendezése során.

1. Túl alacsonyak vagy túl magasak az éjjeliszekrények.

Mikor éjjeliszekrényt választasz, ne csak arra figyelj, hogy szélességét tekintve megfelelő-e a mérete, hanem gondosan nézd meg a magasságát is. Hogy biztosra menj, csak egy lámpára lesz szükséged: ha a lámpa kényelmesen elfér rajta, és marad még hely az éjjeliszekrényen, akkor a mérete megfelelő. Magasságát tekintve pedig a legjobb, ha az ággyal egy szintben van, mert így tudod a legkönnyebben elérni.

2. Túl nagy ágyat veszel egy kicsi szobába.

Amikor új ágyat veszel, vedd figyelembe a hálószoba méretét, és olyat válassz, ami nem túl nagy a helyiségbe. Általános szabályként alkalmazhatod a következőt: az ágy körül legalább 30 centi hely maradjon.

3. Túl sok a párna.

Ez egy klasszikus hiba, amit sokan elkövetnek. Vannak, akik imádják a rengeteg dekoratív párnát az ágyon, mások viszont nem. Minél több dolgot pakolsz az ágyra, annál kisebbnek és szűkösebbnek fog tűnni a hálószoba. Nem beszélve arról, hogy reggelente több időbe telik bevetni az ágyat. Ha nincs elég párna, akkor pedig hiányosnak tűnhet az ágy. Az egyensúlyt úgy találd meg, hogy a saját kényelmedet és az ágy méretét is vedd figyelembe.

4. Nem megfelelő ágyvéget választasz.

Az ágyvégnek passzolnia kell a hálószoba stílusához és dekorációjához. Az ágyvégnek a falon elfoglalt helyét is számba kell venni. A választásnál gondolj arra, milyen funkciót szánsz neki. Csak a kinézete miatt veszed, védeni akarod vele a falat, vagy a kényelmi szempontok játsszák a főszerepet a választásodban – esetleg mindez egyszerre.

5. Behozod a munkát a hálószobába.

A hálószoba a kényelemről és a nyugalomról kell hogy szóljon. Semmi olyat nem érdemes behoznod ide, ami a munkára emlékeztet, például az íróasztalt vagy a számítógépet. Ez az alvás minőségére is hatással lehet. Ha nincs más hely a lakásban, ahol a dolgozósarkot kialakíthatnád, a lehető legtávolabb helyezd el az íróasztalt az ágytól, hogy fekve ne is láss rá. Az is fontos, hogy a hálószobában lévő íróasztalon mindig rend legyen.

6. Túl kicsi a szőnyeg.

Ha szőnyeggel szeretnéd feldobni a hálószobát, fontos, hogy az alvásra használt terület nagy részét lefedje, különben rendezetlen hatást kelt. Ideális esetben a hálószoba nagy részét beborítja a szőnyeg.

7. Csak egy fényforrás van a hálószobában.

Gondosan tervezd meg, hogy hova és milyen fényforrást teszel a hálószobában. Különböző lehetőségek közül választhatsz, de akár kombinálhatod is őket. Ha vannak külön helyek, amelyeket szeretnél megvilágítani a szobában, oda tehetsz kiegészítő világítást, például az éjjeliszekrényre. Azt viszont tartsd szem előtt, hogy a több fény nem jelenti azt, hogy a szoba hangulatosabbá válik. Inkább a minőségre, mintsem a mennyiségre figyelj.

8. Túl vastagok vagy túl vékonyak a függönyök.

A függönyök alapvető kellékek a hálószobában, hiszen intimitást adnak a helyiségnek. A túl vastag függönyökkel vigyázz, mert sötétebb lesz tőlük a szoba. Ettől pedig zordabb és komorabb lesz, még reggel is, mikor napfényben kellene úsznia. Meg kell találnod az egyensúlyt az intim hangulat és a fény erőssége között. Rolóval könnyen szabályozhatod, hogy mennyi fény jusson a hálóba.

9. Túl sok a bútor.

A kevesebb néha több. Ha a hálóba túl sok bútort zsúfolsz be, rendezetlennek és szűkösebbnek fog tűnni. Az ágy már eleve egy hatalmas bútordarab, ehhez még jönnek az éjjeliszekrények és esetleg egy ruhásszekrény is. Jól gondold át, hogy ezeken kívül még mit szeretnél elhelyezni a hálószobában.

10. Erős színre festeted a falakat.

Jobb, ha a hálószobában kerülöd az intenzív árnyalatokat, mint a piros, a narancs vagy az élénk sárga. Ezek a színek ugyanis inkább élénkítenek, mintsem az ellazulást segítenék elő. Inkább lágy színeket használj, amelyek megnyugtatnak. A fehér azért is jó választás, mert nagyobbnak tűnik tőle a szoba. Természetesen arról se feledkezz meg, hogy a kiegészítők színe passzoljon a fal színéhez.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét