Az állatok világa annyira érdekes, hogy az egész életünket kitölthetnénk azzal, hogy tanulmányozzuk őket, és még akkor is meg tudnának lepni! A kutatások szerint több mint 10.500 ismert madárfaj és 21.000 alfaj él bolygónkon. Közülük néhány úgy néz ki, mintha földönkívüli lenne, néhány pedig nem csak a kinézetével, de a viselkedésével is tud meglepetést okozni.
A következő gyönyörű – és néha kissé furcsa kinézetű – madarak biztosan téged is lenyűgöznek.

1. Királykeselyű

Keselyű és dögevő. Mivel nagy méretű madár, vitorlázik a levegőben, hogy energiát spóroljon magának az elpusztult állatok kereséséhez. Táplálkozási szokásai miatt ez a madár nagyon hasznos a bolygónk számára, mivel kitölti az ökológiai rést, megelőzi a betegségek terjedését a dögök eltakarításával.

A királykeselyű Mexikóban és Argentínában él. A legendák szerint nevét a majáktól kapta, akik a ragadozó madarat királyként tisztelték, és üzenetközvetítőnek tartották isten és ember között.

2. Tarajos szirtimadár

Dél-Amerikában őshonos, a trópusi-szubtrópusi sziklás területeken él. A hímek csodás dísze a feltűnő taraj, amivel magukhoz vonzzák a nőstényeket. Párzási időszakban a hímek megvillantják színes tollazatukat, és különböző csalogató hangokat adnak ki. Párzás után a nőstények különválnak, fészket raknak egy sziklás területen, és egyedül költik ki tojásaikat.

3. Galléros paradicsommadár

Ez egy nagyon apró, kb. 25 cm hosszú madár. Tollazata a fény 99,5%-át elnyeli. Új fajnak is nevezik, mivel viselkedésük nagyban eltér a többi madártól, udvarlási táncuk és énekük is különbözik. A nőstények mérete, kinézete és formája is más, mint a hímeké. Nagyon érdekes madár, mely táncával és különleges megjelenésével valósággal hipnotizál.

4. Aranyfácán

Kína középső részein őshonos, de megtalálható Nagy-Britanniában, Skócia dél-nyugati részein, Spanyolországban és Franciaországban is. Az egyik legragyogóbb színű madár, hosszú farktollakkal. Érdekes, hogy a nőstény aranyfácán 9-11 tojást rak, melyek 3 hét után kelnek ki.

Az aranyfácán a szerencse és a jólét szimbóluma. Ezeknek a madaraknak hihetetlen képességük van a veszély érzékelésében. A gyönyörű aranyfácán sok állatkertben is látható.

5. Szarvascsőrűmadár-félék

Méretük 30 cm-től 120 cm-ig változhat. Mindenevők, fogyasztanak gyümölcsöket, rovarokat, de kisebb állatokat is. Rövid nyelvük miatt nem tudják lenyelni az ételt, hanem a fejük emelgetésével tolják lefelé a torkukon.

Két fő jellegzetességük van. Az első a nyakizmuk, ami nagyon erős, hiszen ennek kell tartania a nehéz csőrt. Éppen emiatt a nyakuk jóval vastagabb, mint egy átlagos madárnak. A másik jellegzetességük, hogy van szempillájuk, ami a madarak világában egyedülálló.

6. Fehérhasú fregattmadár

Kizárólag az Indiai-óceánban lévő Karácsony-szigeteken található meg, angol elnevezése ezért is Christmas frigatebird. Joggal nevezik kalóznak, hiszen más madaraktól lopja el a táplálékot. Többnyire párban él, a hímeket piros torokzacskójukról lehet felismerni, amit párkereséskor felfújnak.

7. Álmosmadárfélék

Közép- és Dél-Amerikában él. Éjjeli madár, a lappantyúfélék és a bagolyfecskefélék rokona. Az álmosmadárféléknek a szájnyílásuk körül nincsenek sörtéik. Napközben nem repülnek, hanem egyenesen ülnek egy farönkön, és próbálják álcázni magukat. Táplálékai közé tartoznak a bogarak, lepkék, szöcskék és termeszek.

8. Nyerges fácán

Élőhelyének csökkenése miatt nagyon kis populációban él. A hímek 79 cm-esre is megnőnek. Nagyon színesek kékes-lilás mellkasukkal, fehér nyakukkal, vörös arclebenyükkel, fehér farktollukkal és tarajukkal.

9. Andoki kondor

Szárnyának fesztávolsága több mint 3 méter, a világ egyik legnagyobb repülő madarának tartják. Súlya elérheti a 15 kg-ot, magassága pedig a 120 cm-t. Ez a lenyűgöző teremtmény a világ legnagyobb ragadozó madara. Nagy szárnyai ellenére nem repül valami jól, mivel az andoki kondornak nagy a súlya is. Érdekes, hogy ezek a madarak csupán egyetlen tojást raknak 2 évente, költési időszakuk pedig 54-58 nap.

10. Mandarinréce

Kínában és Japánban őshonos, arról híres, hogy a világ legszebb récefajtájának tartják. A legtöbb kacsához hasonlóan egy évre választanak párt maguknak, de sok közülük több évre is együtt marad. A nőstény mandarinréce nem hápog, helyette mélyen bugyogó hangot ad, mikor veszélyben érzi magát.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét