Ahogyan a kedvenceink a szőrüket, úgy mi magunk is hullatjuk a hajunkat. Mégpedig naponta, hiszen átlagosan 50-100 szál hajunk hullik ki egy nap során. Ez teljesen normális, és nem is észrevehető, mivel több mint 100.000 hajhagyma található a fejbőrünkön. Néha azonban előfordul, hogy több hajunk hullik ki, mint amennyit az evolúció megpróbált bölcsen előírni.
Mindenki arra vágyik, hogy a haja erős, dús és egészséges legyen. Összegyűjtöttünk néhány dolgot, amit kerülnöd kell, ha neked is ez a célod.

1. Kihagysz étkezéseket.

Ha nem veszel magadhoz elég kalóriát, a tested minden energiáját az alapvető funkciókra fogja fordítani, mint a szív és az agy megfelelő működtetése. A haj és a fejbőr pedig háttérbe szorulnak. A diétázás sokként hathat a hormonokra, ez pedig gyakran a haj elvékonyodásához és hajhulláshoz vezet, miközben új hajszálak sem nőnek a kihullottak helyett. Valójában az anorexia és számos más táplálkozási rendellenesség egyik legfőbb tünete a hajhullás.

  • Táplálkozz egészségesen, fogyassz sok fehérjét és zsírt. A haj nagyrészt fehérjéből (keratinból) áll, ami elkezd lebomlani, ha nem elég az utánpótlás. Fogyassz naponta 46 grammot vagy a teljes kalóriabeviteled 10-35%-át tegye ki a fehérje.

2. Túl sokat vagy a napon.

Amikor kimész a szabadba, az UV-sugarak elkezdik pusztítani a hajszálak rugalmasságát és erejét. A túlzott hő és napfény kiszárítja a hajat és a fejbőrt, károsítja a hajhagymákat és a haj rostjait. Ennek eredménye lesz a töredező haj, ami hajhulláshoz vezethet. A világos színű és vékonyszálú haj különösen sérülékeny a napfénnyel szemben.

  • Amikor csak lehet, viselj kalapot, ami megfelelően véd a napfény ellen. Hidratáld a fejbőrödet, és a hajpakolás használata legyen része a szépségápolási rutinodnak.

3. Szoros copfot viselsz.

A fonatok, copfok, kontyok nagyon és folyamatosan húzzák a hajtüszőket a hajgyökér közelében. Ennek hatására a haj idő előtt kiválik a tüszőből, ami hegesedéshez és elvékonyodáshoz vezet. Szélsőséges esetekben az állandó húzó hatás alopéciát is eredményezhet, ami örökre legyengíti a hajtüszőt, és lehetetlenné teszi a haj növekedését.

  • Viseld lazán a hajad! Amikor csak lehet, hagyd kiengedve, főként alvás közben, mivel a párnán való forgolódás még tovább károsítja a hajszálakat. A hajhoz kíméletes hajgumit használj. Ha már érzed is, hogy a hajad húzza a fejbőrödet, biztos lehetsz benne, hogy túl szorosra húztad a copfod.

4. Nem elég gyakran mosod a hajad.

Ne szokj hozzá ahhoz, hogy kihagyod a hajmosást. A szennyeződések, a hajápoló termékek maradványai és a fejbőrön termelődő faggyú elzárják a hajtüszőket, ettől pedig nehezebben tud nőni a haj. Ha kezeletlenül hagyod, a hajad elvékonyodhat és hajhullás is felléphet.

  • Rendszeresen moss hajat, hajtípustól függően hetente pár alkalommal vagy heti egyszer. Hogy megelőzd a haj kiszáradását, használj szulfátmentes sampont.

5. Nem vágatod rendszeresen.

A haj rendszeres vágása elősegíti az egészséges növekedés folyamatát, és megelőzi a haj elvékonyodását. A vágás során megszabadulhatsz a száraz, töredezett hajvégektől, melyek idővel elérnek a fejbőrhöz, és még intenzívebb hajhullást okoznak. Ellentmondásnak tűnik, de ha egészséges hosszú hajat szeretnél, rendszeresen vágatnod kell.

  • A töredezett végektől szabadulj meg, vágasd a hajad 12 hetente.

6. Forró vízzel zuhanyzol.

A forró víz dehidratálja és stressz alá helyezi a hajszálakat, ugyanolyan hatással van rájuk, mint a bőrre. Szárazzá, törékennyé és hullásra hajlamossá teszi a hajat. A samponnal együtt, ami eleve eltávolítja a védő hatású olajos réteget, arra készteti a fejbőrt, hogy még több faggyút termeljen, ami károsan hat a hajgyökerekre, és hajhullást okoz. A forró víz ráadásul kedvez a baktériumoknak és kórokozóknak is, melyek a fejbőrön telepednek meg.

  • Vedd lejjebb a víz hőfokát, zuhanyozz meleg vízzel, a hajadat pedig olyan hideg vízzel öblítsd le, amit még el tudsz viselni.

7. Vakarod a fejed.

Ha viszket a fejbőröd, az gombásodást, allergiát vagy gyulladást jelezhet. Ezek mindegyike káros a haj számára, és potenciális veszélyt jelent. Ha még ráadásként vakarni is kezded, akkor a hajtüszőket sérted fel, aminek a vége hajhullás lesz.

  • Válts egészségesebb táplálkozásra, fogyassz olyan ételeket, melyekben sok az A-, D- és E-vitamin. Vakarás helyett pedig inkább masszírozd a fejbőrödet. Használj olyan sampont, ami cinket, szelént és más gomba elleni összetevőket tartalmaz.

8. Forró eszközöket használsz a hajformázáshoz.

Forró hajsütővas, hajvasaló, hajszárító – ezek mind károsítják a hajat. A magas hőmérséklet megperzseli a hajszálakat, tönkreteszi a bennük található fehérjéket és olajokat, felborítva a hidratációs egyensúlyt, hajritkulást és hajtöredezést okozva. A hajad száraz lesz és erőtlen.

  • Heti 2-3 alkalomnál többször ne használj hajformázó eszközt. Ha használsz, kezd a lehető legalacsonyabb hőfokkal. Óvd a hajad hővédő termékekkel, melyekkel csökkentheted a káros hatásokat.

9. Játszol a hajaddal.

Csavargatod, húzogatod, dörzsölöd – mindannyian elkövetjük ezeket a hibákat. Sajnos ennek is lehet a vége a haj töredezése és kihullása. Ha folyton húzkodod a hajad, gyengíted a hajtüszőket. A kezeidet pedig talán tisztának hiszed, de biztosan van rajtuk izzadság, szennyeződés, zsír, ami a hajadra kerül, és nem marad következmények nélkül.

  • Ártalmatlanabb dolgokra használd a kezed, például szorítsd ökölbe, vagy játssz valamilyen tárggyal, ha késztetést érzel a hajad piszkálására. Otthon akár le is takarhatod a hajad, például egy törölközővel, hogy ne férj hozzá.

10. Durván bánsz a nedves hajjal.

A hajunk a leggyengébb és a töredezésre a leghajlamosabb akkor, amikor nedves, mivel a víz hatására csökken a védekezőképessége. Ha vizesen fésülöd, majd erősen átdörzsölöd a törölközővel, akkor gyakorlatilag mindent elkövetsz a hajad ellen. Nem csoda, hogy hajszálakkal van tele a fürdőszoba.

  • Még azelőtt fésüld át teljesen a hajtövektől a hajvégekig, hogy bevizeznéd. A vizet préseld ki belőle, majd itasd fel (ne dörzsöld) egy puha, mikroszálas törölközővel.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét