Vágysz néha arra, hogy jeget vagy valami sósat egyél? A szakértők szerint ezek is jelei lehetnek komolyabb dolgoknak, például tápanyaghiánynak. Ezért nagyon fontos figyelni a tested jelzéseit, és ha bármilyen új szokást vagy változást észlelsz magadon, azt ne söpörd a szőnyeg alá.

1. Hangyamászás-érzés a lábon

Ha ezt érzed, vagy azt, hogy a lábadat muszáj mozgatnod, az a nyugtalan láb szindróma tünete lehet. Ez a rendellenesség hosszútávon alakul ki, tüneteit leginkább éjszaka érezheted, amikor pihentetni szeretnéd a lábaidat.

2. A bőr megvastagodása

A bőrproblémákat sem szabad alábecsülni. Ha a bőr megvastagszik és viszketni kezd, az egy sor problémát jelezhet, például hormonzavart, ekcémát, allergiát. Ha ez a probléma tartósan fennáll, vérvizsgálattal lehet felderíteni a kiváltó okát.

3. A kézírás megváltozása, a szaglás romlása, túl intenzív álmok

Mindenki hallott már a Parkinson-kórról, de a tüneteit kevesen ismerik. Remegés, a mozgás lassulása, rossz alvás, rémálmok, a beszéd és a kézírás megváltozása az orvosok szerint mind jelei lehetnek a betegségnek.

4. Düh és agresszív viselkedés

A dühkitörések nem mindig a személyiségből fakadnak. Valójában összefüggésben lehetnek a depresszióval is. Ez ugyanis nemcsak enerváltságban vagy levertségben jelentkezik, de agresszív viselkedést is eredményezhet.

5. Túl sok alvás

Ezt az állapotot hypersomniának nevezik. A kóros aluszékonyság nem egyenlő a lustasággal. Az alvászavarok egyik formája, de a lefekvés előtt elfogyasztott alkoholos italok is kiválthatják.

6. Szemszín megváltozása

Ha valakinek fehér vagy szürke kör jelenik meg a szaruhártyáján, az a 45 év alattiaknál magas koleszterinszintet jelezhet. Önmagában ez a kör ártalmatlan, de jól látható.

7. Sóvárgás a sós íz után

Abban semmi különös nincs, ha szereted a sós ételeket, de ha észreveszed magadon, hogy szinte kizárólag a sós íz után sóvárogsz, akkor ideje elgondolkodni, hogy ez miért lehet. Jelezhet vashiányt, vérszegénységet, dehidratációt, de lehet a premenstruációs szindróma tünete is.

8. Feledékenység, fáradékonyság, libidó csökkenése

Gyakran depressziónak hiszik, de az orvosok szerint egyáltalán nem biztos, hogy erről van szó. Ezek a tünetek ugyanis a pajzsmirigy hormonnal kapcsolatos problémákat is jelezhetnek. Főként, ha hízás és fázás is társul hozzájuk.

9. Állandó szomjúság

Mindig szomjasnak érezni magunkat nem természetes dolog. Egyes ételek is okozhatnak szomjúságérzetet, ezért figyeld meg magad, hogy mit eszel, miután szomjasnak érzed magad. Többnyire a fűszeres és sós ételek váltanak ki ilyen hatást. De a cukorbetegségnek és a terhességnek is jele lehet.

10. Jeget akarsz rágcsálni

Ez nem csak egy különös szokás. A vashiány és a vérszegénység is oka lehet a jég iránti sóvárgásnak. A legjobb, ha vérvizsgálatot végeztetsz és elkezdesz táplálékkiegészítőt szedni.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here