Az ételpazarlás az egyik legfőbb társadalmi probléma, amelynek okai közt szerepel, hogy sokan nem megfelelően tárolják az élelmiszereket, így azok idő előtt megromlanak, illetve vannak olyanok is, akik túl szigorúan ragaszkodnak a lejárati dátumhoz. Fontos tudni, hogy a szavatossági idő ugyan számít, de a legtöbb dolgot sokkal tovább is el lehet tartani.
Ehhez szolgálnak segítségül az alábbi tippek és trükkök.

1. A banánt tárold fellógatva, hogy lassítsd az érési folyamatot.

Egy teljesen megbarnult banánhoz már senki nem nyúl hozzá. Okos trükk, ha fellógatod, például egy fiók fogantyújára egy zacskó segítségével. A leszedésétől kezdve etén szabadul fel belőle, de ha felakasztod valahova, a gáz lassabban fejti ki a hatását.

2. A felaprított banánt locsold meg citromlével, így néhány órán át nem fog bebarnulni.

Ha időt akarsz spórolni, előkészülsz az alapanyagokkal. Ez viszont magában rejti a veszélyt, hogy a minőségük romlani fog, mire elkezdesz dolgozni velük. A banán esetében elég néhány perc, hogy elkezdjen megbarnulni. Locsold meg citromlével, hogy megőrizze világos színét. A citromlevet vízzel hígítva is használhatod.

3. A keksz ropogós marad, ha egy szelet kenyérrel tárolod.

A kekszet eleve légmentesen lezárható tárolóban tartjuk. De ahogy múlik az idő, ez sem elég ahhoz, hogy a keksz megőrizze roppanósságát. Tégy mellé egy szelet kenyeret, ami magába szívja a nedvességet. Így a keksz hosszabb időn át őrzi meg eredeti állagát és frissességét.

4. Locsold meg ecettel a sajtot, hogy ne penészesedjen.

A legtöbben műanyag edényben vagy zacskóban tartják a sajtot, viszont mindkettőben megpenészesedik. Tovább eltarthatod, ha egy kevés ecetet csepegtetsz rá. Ne használj belőle túl sokat, hiszen azzal tönkreteheted a sajt ízét. Ezután csavard be szorosan zsírpapírba és így tedd a hűtőbe.

5. A téli tököt kend be olajjal.

Első lépésként alaposan mosd le a tököt, és törölgesd szárazra. Ha egy kevés nedvesség marad rajta, már attól penészesedni kezd. A száraz tököt kend át olajjal egy rongy segítségével. A héja csillogjon az olajtól, de ne folyjon rajta.

6. A fűszernövényekből készíts fűszervajat.

Ha a fűszernövényeket már nem tudod tovább eltartani a hűtőben, mert megromlanak, keverd össze őket vajjal, és készítsd el a házi fűszervajadat. Ezt aztán főzéshez is felhasználhatod, de kenyérre kenve is isteni lesz.

7. A guacamolét légmentesen zárd le folpackkal.

Az avokádóból készült guacamole a hűtőben néhány óra alatt megbarnul. A legjobb megoldás, ha nem a tál tetejét feded le folpackkal, hanem közvetlenül az ételt borítod be vele. Nyomkodd le a szélein, hogy a lehető legkevesebb levegő maradjon alatta. Így a guacamole akár 3 napig is friss marad, legfeljebb a szélein fog elszíneződni kicsit.

8. A spárgát tedd vízbe.

A legtöbb friss zöldséghez hasonlóan a spárga sem bírja sokáig a hűtőben, hiszen kiszárad. A megoldás, hogy a csokor spárgát beleteszed egy pohár vízbe. Így jó pár napig friss marad, mi több, még nőni is fog.

9. Dörzsöld át a sajtot vajjal, hogy ne keményedjen meg.

A sajtok a helytelen tárolás miatt sokszor gyorsan kiszáradnak és megkeményednek a hűtőben. Ha vajjal átdörzsölöd, megőrzi majd a nedvességét, és nem lesz kőkemény. Ha közben mégis száradna, a repedéseknél újra dörzsöld át.

10. A gyömbért tárold a fagyasztóban.

A gyömbér olyan fűszernövény, amiből egyszerre csak kis mennyiséget használunk fel. Ha lefagyasztod, 2-9 hónapig is eltarthatod, közben a minősége pedig szinte semmit nem változik. Érdemes előre lereszelni és adagonként eltenni, hogy a fagyasztóból kivéve már ne kelljen bajlódnod vele.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét