A hegszövet akkor jön létre, amikor a test megpróbálja helyreállítani a sérült bőrszövetet. Ez természetes része a gyógyulási folyamatnak, ami sok időt és türelmet igényel. Ezt a folyamatot egyes módszerekkel felgyorsíthatod, és szebbé teheted a hegszövet gyógyulását. A következő hasznos tippek segítenek, ha szeretnéd eltüntetni a balesetekre, a rosszul sikerült borotválkozásokra vagy a fájdalmas műtétekre emlékeztető hegeket.

10. Vazelin

Tanulmányok szerint a vazelin bizonyítottan hatékonyabb és megbízhatóbb, mint a hegek kezelésére készített krémek és szérumok. Naponta 3-szor használd 1-3 héten keresztül. Ezzel a kezeléssel hidratálhatod a bőrt, így a heges bőr kevésbé fog száraznak és durvának tűnni.

A vazelin a legjobb atrófiás hegek, bárányhimlő után maradt hegek, akné és striák kezelésében.

9. Tiszta aloe vera gél

Az aloe verát évszázadok óta használják gyógyhatásai miatt. Levelei gélszerű anyagot tartalmaznak, ami elősegíti a bőr regenerálódását, csökkenti a gyulladásokat és fertőtleníti a sérült bőrt. A 100%-os tisztaságú aloe vera gélt vidd fel a hegre, és körkörös mozdulatokkal masszírozd be. Hagyd fenn 30 percig, majd mosd le. Naponta kétszer használd.

A legjobb császármetszés és egyéb műtét után maradt hegekre.

8. Szilikon

A hipertrófiás és keloidos hegek kezelésére alkalmasak speciális kötések is, mint a szilikonos tapaszok vagy a szilikon gél. A szilikon növeli a bőr hidratáltságát és véd a baktériumoktól. Ennek következtében a heges bőr puhább és egyenletesebb lesz. 2 héttel azután, hogy a seb begyógyult, használj szilikonos tapaszt napi 12-24 órában legalább 2 hónapig. A szilikon gélt naponta 2-szer vidd fel a bőrre egészen addig, míg változást nem látsz.

A legjobb hipertrófiás és keloidos hegekre.

7. Esszenciális olajok (szantálfa és levendulaolaj)

Az esszenciális olajok elősegítik a kollagénszintézist és fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, adszorbeáló, gyógyító tulajdonságokkal is rendelkeznek. Különösen a szantálfa és levendula illóolajok képesek a gyógyulási és regenerálódási folyamatok támogatására rendszeres használat mellett. Próbáld meg az olajokat a hegbe masszírozni, és látni fogod, hogyan válik egyre kevésbé észrevehetővé.

Valamennyi típusú hegre ideális.

6. Masszázs

Másik nagyszerű módja a heggyógyulás elősegítésének a masszírozás. Testápolóval finoman masszírozd a területet 15-30 másodpercig naponta több alkalommal. Ez segít lebontani a kollagén sűrű sávjait, melyek a mögöttes szövethez kapcsolódnak.

A legjobb keloidos hegekre, császármetszés és más műtétek után maradt hegekre.

5. Naptej

Ha szeretnéd mielőbb meggyógyítani a hegszövetes bőrt, soha ne tedd ki erős UV-sugárzásnak. Ez lelassítja a regenerálódás folyamatát, és támogatja a sejtek pigment termelődését, aminek következtében sötét foltok, elszíneződés jelentkezik. Mindig használj legalább 15-ös faktorszámú naptejet.

Valamennyi típusú hegre érdemes használni.

4. Hagyma kivonat

Gyulladáscsökkentő, antioxidáns és antibakteriális hatásai miatt a hagyma kivonat alapú gélek jelentősen csökkenthetik a heges terület érdességét, és puhítják a bőrt anélkül, hogy bármilyen kárt okoznának. A hagyma kivonatot tartalmazó gélt a hipertrófiás hegekre naponta 3-szor alkalmazd, egészen a műtét utántól kezdve.

A legjobb égési, hipertrófiás és műtéti hegekre.

3. Almaecet és méz

Antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságai miatt az almaecetet széles körben használják fertőtlenítéshez és a bőr összehúzásához. Az akné okozta hegeket ugyan nem fogja maradéktalanul eltüntetni, de kevésbé láthatóvá teszi őket. Hogy elkerüld a pirosságot és a bőrirritációt, az almaecetet keverd össze mézzel, vidd fel a hegre, és 10 perc után öblítsd le.

Akné okozta hegekre alkalmazd.

2. Olajok (olívaolaj és kókuszolaj)

A természetes növényi olajok sokféleképpen kihasználható terápiás hatásokkal rendelkeznek. A kókuszolaj például laurinsavat, kaprilsavat és kaprinsavat tartalmaz, melyek segítik a károsodott bőr gyógyulását azzal, hogy fokozzák a kollagén termelődést. Az olívaolaj rengeteget tartalmaz az alapvető vitaminokból, melyek gyorsítják az akné okozta hegek gyógyulását, hidratálják, táplálják a bőrt. Kókusz- vagy olívaolajjal masszírozd az érintett részt 5-10 percig, naponta több alkalommal, míg el nem éred a kívánt eredményt.

A legjobb akné okozta hegekre.

1. C-vitamin

A hegek állapotában nagy javulást nem az E-vitaminnal érhetünk el, ahogyan azt sokan hiszik. Sokkal inkább a C-vitamin az, ami támogatja a kollagénszintézist, növeli a bőr rugalmasságát, csökkenti a pirosságot és gyorsítja a sebgyógyulást. Külsőleg és belsőleg is érdemes használni.

Akné és műtéti hegek esetén a legideálisabb.

BÓNUSZ

Jó hír, hogy a hegek többsége idővel halványodik, de ha nagyon mély és régi heged van, az nem fog csak úgy eltűnni. Ilyen esetben kérd ki orvos véleményét, mert ezeket a típusú hegeket lehetetlen teljesen eltüntetni invazív orvosi beavatkozás nélkül. Mivel megelőzni mindig könnyebb, mint kezelni, a következőket teheted, hogy a seb után ne maradjon csúnya heg:

  • A sebet tartsd mindig tisztán, és folyamatosan hidratáld.
  • A sebet mindig kösd át.
  • Ne tedd ki közvetlen napfénynek, mindig használj naptejet.
  • Nyílt sebre semmit ne tegyél.
  • Ne tépegesd a varrt a sebedről.
  • Mozogj
  • Légy következetes és türelmes.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét