Otthonunk tisztán tartása nagyon fontos, ugyanakkor nehéz feladat is. Folyamatosan tenni kell érte, és mikor azt hiszed, végeztél, egy újabb koszos folt vagy kellemetlen szag figyelmeztet az ellenkezőjére. A fürdőszoba az a helyiség, amit talán a legkevésbé szeretünk takarítani, pedig igazából nem olyan bonyolult dolog.
A következő trükkökkel mindig friss illat uralkodhat a fürdődben.

1. Tartsd szárazon a törölközőket.

A lakás egyik helyiségében se tárolj nedves törölközőket. A fürdőszobában pedig főleg ne, hiszen eleve páradús a levegője. Használat után a legjobb, ha a napra teszed ki őket, ezután újra fellógathatod a törölközőket a fürdőszobában. Fontos, hogy rendszeresen mosd őket, és ha lehet, ne összehajtva, hanem felakasztva tárold.

2. Használd fel a citrom savasságát.

Ha takarításról és friss illatokról van szó, a citrom lehet az egyik legjobb társad. Semlegesíti a kellemetlen szagokat, és finom illatot hagy maga után, ezenkívül pedig természetes tisztítószer. Ezeket a hasznos tulajdonságait a citromsav adja. A legjobb, ha a félbevágott citrommal dörzsölöd át a felületeket, miután mindent megtisztítottál a hagyományos tisztítószerrel. A citromtól tovább fog kitartani a tisztaság.

3. Illatosíts olajokkal.

Illóolajokkal finom illatot varázsolhatsz az otthonod bármely helyiségében, a fürdőszobádban is. Egy vattapamacsot márts bele az olajba és helyezd el valahol a fürdőben. Tehetsz belőle a szemetesbe, hogy mikor felnyitod, minden alkalommal finom illat áradjon belőle. Tarthatod a WC-papír-guriga belsejében vagy akár a fogkefetartóban.

4. Készíts illatosítót víz és öblítő keverékéből.

Egy jó kis trükk, amitől a törölközőid mindig illatozni fognak, főleg azok, amiket a leggyakrabban használsz, mint például a kéztörlő. Mivel a törölközőn összegyűlnek a bőrdarabkák, és idővel megjelennek rajta a baktériumok, gyorsan kialakulnak a rossz szagok. Víz és egy kevés öblítő keverékét töltsd szórófejes flakonba, és fújd be vele a törölközőket. Ha szódabikarbónát is adsz a keverékhez, használhatod szobaillatosítóként.

5. Bízz a szódabikarbóna erejében.

A szódabikarbóna egy olyan háztartási termék, amire bátran rábízhatod magad és az otthonod. Még a legrettenetesebb bűzt is képes száműzni. A legjobb, ha takarításhoz forró vízben elkeverve használod. Így öntsd rá arra a felületre, amit tisztítani akarsz. Egy darabig hagyd állni, majd töröld le.

6. Készíts parfümöt a WC-keféhez.

A WC-kefének sem kell piszkosnak és büdösnek lennie. Éppen ellenkezőleg: varázsolhatsz belőle illatosítót. A hotelekben szokták bevetni azt a trükköt, hogy illatosítják a WC-kefét. Használat után csepegtess rá egy kevés illóolajat. Ez fokozatosan párolog majd el róla, így jó ideig árasztja magából a kellemes illatokat.

7. Tégy illatos szappanokat a fürdőbe.

Használhatsz illatos szappant vagy akár többféle szappan kombinációját. Az biztos, hogy a belőlük áradó illat meghatározó lesz a fürdőszobában. Válassz egy kedvedre való illatot, és tedd a szappant például a mosdóra, de a fürdő több pontjára is kihelyezhetsz illatos szappanokat.

8. Önts öblítőt a WC-tartályba.

Az öblítővizet is illatossá teheted, mégpedig nagyon egyszerűen. Tölts a tartályba egy kevés öblítőt, így mikor legközelebb lehúzod a WC-t, már finom illat fog szétáradni a fürdőben.

9. Készíts házilag légfrissítőt.

A légfrissítők nagyon közkedveltek, sokan szeretik őket használni. És egyre többen kezdenek el kísérletezni azzal, hogy otthon, jóval kevesebb pénzből készítsék el a kedvenc illatosítójukat. Házilag légfrissítőt készíteni valójában nagyon egyszerű. Szükséged lesz hozzá egy kis üvegre, pálcikákra, vízre, alkoholra és illóolajra.

Néhány tipp a legfinomabb illatokra:

  • levendula
  • teafa
  • eukaliptusz
  • borsmenta
  • édesnarancs
  • citromfű

10. Mindennap szellőztess.

A legfontosabb, hogy mindennap alaposan szellőztesd át a fürdőszobát. Engedd, hogy körbejárja a friss levegő, ami kiviszi magával a kellemetlen szagokat. Naponta legalább 15 percre hagyd nyitva az ablakot. A fürdőszoba levegője ezzel nemcsak kellemesebb illatú, hanem egészségesebb is lesz, hiszen a baktériumok és vírusok távoznak a helyiségből.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét