Az emberi természethez hozzátartozik, hogy éppen ellentétesen cselekszünk azzal, mint amit mondanak nekünk. Ez alól a gyerekek sem kivételek, sőt. A megfelelő szavakkal és hangsúllyal azonban hathatsz a gyerekre, és elháríthatod ezt a negatív viselkedést.

1. Ha visszautasítja az ételt vagy mindig hagy belőle a tányéron

  • “Jó evő vagy!”

Biztasd a gyereket minden evéssel kapcsolatos dolognál. Mondd neki, hogy milyen büszke vagy rá, és véletlenül se nevezd válogatósnak. Egy kisgyereknek ugyanis nem ez a legjobb motiváció.

2. Ha nem akarja kitakarítani a szobáját

  • “Szeretnéd egyedül megcsinálni vagy segítsek?”

Természetes, ha ez felidegesít, de a “Rögtön csináld meg! Már hányszor elmondtam!” helyett inkább adj neki különböző opciókat, és ne légy erőszakos.

3. Amikor indulnod kell, de a gyerek nem hajlandó elkészülni

  • “Szeretnél most indulni vagy inkább 10 perc múlva?”

A gyerekek tudnak nagyon bosszantó módon viselkedni. Előfordulhat, hogy te már késésben vagy, de ő mégsem akarja felvenni a ruháit vagy éppen nem akar hazaindulni a barátjától. Ezerszer mondtad már neki, hogy siessen, és szinte felrobbansz az idegtől. Mégis jobb, ha lenyugtatod magad és szépen kéred, hogy induljon.

4. Ha nem akar meghallgatni

  • “A viselkedésed azt mutatja nekem, hogy túl fáradt vagy már ahhoz, hogy ma elmenjünk valahova.”

A gyerek viselkedése nagyon sokat elmond arról, hogy mit szeretne és mit érez. Lehet, hogy szavakkal nem fejezik ki egyértelműen, hogy éppen unatkoznak vagy fáradtak, de sírnak, nem figyelnek, dobálják a játékaikat, ezzel hozzák értésedre, hogy milyen hangulatban vannak. A testbeszéde alapján beszélgess vele arról, hogy vajon hogyan érzi magát.

5. Amikor még egy játékot akar, de nincs rá pénzed

  • “Ezt a játékot adjuk hozzá a szülinapi kívánság listádhoz!”

A kicsikéd meglátott még egy fantasztikus játékot az üzletben és mindenáron ragaszkodik hozzá, de a pénztárcád nem engedi meg, hogy megvedd. Ne mondd azt, hogy “Nem! Elég volt!”, mert ez még egy felnőttet is bántana.

6. Ha mindig hagy piszkos tányért az asztalon

  • “Betennéd azt a mosogatóba, kérlek!”

Eszik, majd elszalad, rendetlenül hagyva maga után az asztalt. Ne használd a “te soha…” vagy “ne hagyd ott a tányért” mondatokat. Jobb, ha pozitívan fogalmazol.

7. Amikor végül megteszi, amit kértél tőle

  • “Köszönöm, hogy figyelsz rám. Nagyon okos vagy!”

Ideges vagy, mikor nem figyel rád, de mikor megteszi, amit kértél tőle, hajlamos vagy nem értékelni a jó viselkedését. Pedig ezzel motiválhatod, hogy a jövőben is így tegyen.

8. Ha azt szeretnéd, hogy valamit hagyjon abba

  • “Segítenél nekem elolvasni ezt a könyvet (vagy bármi mást csinálni) ott?”

Megint azt látod, hogy veszélyes módon vagy helyen játszik vagy éppen akadályoz abban, hogy befejezd a munkádat. Ne parancsolj rá, inkább tereld el a figyelmét.

9. Ha az önbizalmát szeretnéd növelni

  • “Teljesen egyedül csináltad!”

Motiváld önállóságra és jó viselkedésre, ha szeretnéd, hogy nagyobb legyen az önbizalma. Fontos, hogy jól reagálj, ezzel ösztönözheted még több jó dologra a kicsit.

10. Mutasd ki, hogy szereted, még akkor is, amikor nem figyel rád

  • “Én mindig nagyon szeretlek és nagyon szeretem, mikor ezt vagy azt csinálod.”

Az ölelés és a puszik megvonásával büntetni egy gyereket a rossz viselkedésért nem oldja meg a helyzetet. Ettől nem lesz kedvesebb és nem fog jobban viselkedni sem. Ülj le vele szemben, hogy egy szemmagasságban legyetek, és mondd el neki, mennyire szereted.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét