A pára gyakran okoz problémát, hiszen egyrészt árt a falaknak, másrészt támogatja a gombák és a penész terjedését. Az ilyen környezetben élők gyakran tapasztalnak különböző tüneteket, például szemviszketést, orrdugulást, bőrirritációt. Van természetes módszer, amivel csökkentheted az otthonod páratartalmát, ezáltal pedig megszüntetheted a penészedést is. Nem kell más tenned, mint olyan szobanövényeket választani, amelyek a leveleikkel ügyesen magukba szívják a levegőben lévő nedvességet.
Ilyen növényeket gyűjtöttünk össze.

1. Közönséges borostyán

Kúszónövény, amit függő kaspóban tudsz elhelyezni a lakásban. Ha így teszel, elkerülheted, hogy behálózza a falakat és így kússzon felfelé. Az Atlanti-óceán európai partvidékén őshonos ez a növény, mely természetes környezetében páradús erdőkben él. Éppen ezért ideális a legpáradúsabb helyiségekbe is. Teheted a fürdőszobába vagy a konyhába, ahol sok pára képződik.

2. Vitorlavirág

Trópusi növény, mely Amerika egyes vidékein őshonos. Nagyon mutatós, de nem bírja a fagyot és a szárazságot sem, ezért csak benn tartható, elsősorban állandó hőmérsékleten. Hetente egyszer kell locsolni, különösebben nem fényigényes. Jó helyen lesz a fürdőszobában is.

3. Csüngő csokrosinda (zöldike)

Szintén egy olyan szobanövény, ami magába szívja a nedvességet. Képes az otthon levegőjét gyakran szennyező méreganyagok (például a formaldehid) eltávolítására.

Ha a lakásban tartod, tudnod kell róla, hogy közepes a fényigénye. Ha sötétebb helyre teszed, leveleinek jellegzetes fehér csíkja lassan eltűnik. Közvetlen napfényben viszont megperzselődik. A szárazságot jól tűri, hiszen vastag gyökereiben sok vizet el tud raktározni, ezért nem igényel gyakori öntözést. Nyáron vagy ha a szobában meleg van, gyakrabban locsold. Nagyon jól mutat a fürdőkád felett.

4. Tillandsia aeranthos

Ahogy a fotón is láthatod, ennek a növénynek a gyökerei nem a földben vannak, ahonnan más növények magukba szívják a vizet és a tápanyagokat. Ez a faj a világ esős tájain, több száz méterrel a tengerszint felett él, leveleit pedig olyan különleges sejtek borítják, amelyek gyorsan felveszik a rajtuk összegyűlő vizet.

5. Szobapáfrány

Az egyik leggyakoribb szobanövény, amelyet általában magasabb állványra vagy függő kaspóba tesznek. A legjobban páradús környezetben érzi magát, a lakásban a szűrt fényt szereti. Nemcsak a nedvességet szívja magába, de a káros anyagokat is, így nagyon hatékony a levegő megtisztításában.

6. Menta

Ez az illatos növény is csökkenti az otthonod páratartalmát. Kedveli a nedves talajt és környezetet, ezért érdemes a fürdőbe vagy a konyhába tenned, ahol szépen fog fejlődni. Egyébként nagyon jól bírja a különböző körülményeket, akkor is növekszik, ha tűzi a nap. Mivel egész évben fejlődik, a konyhában folyamatosan felhasználhatod fűszernövényként.

7. Zebralevél

Brazíliában és Peruban őshonos, de nagyon kedvelt dísznövény. Mivel eredeti élőhelye a dzsungel, igényli a magas páratartalmat. A megfelelő környezetben akár 1 méter magasra is megnőhet. Lassan fejlődik, de egyszer eléri a maximális magasságát, és akkor megáll a növekedésben. A fürdőszobába is teheted.

8. Orchidea

Ez a gyönyörű, virágzó növény nemcsak otthonosabbá teszi a lakást, de csökkenti annak páratartalmát is. Mivel gyökerei nem földben vannak, a környező levegőből szívja magába a nedvességet. Ha a fürdőszobád folyton párás, helyezd oda.

9. Pálmák

A pálma nagyon jó választás, ha a párát szeretnéd az otthonodban kordában tartani. Ezek a fák a leveleiken keresztül szívják magukba a nedvességet. Számtalan fajta közül választhatsz, a lakásban jól érzi magát az aranypálma, a bambuszpálma és a törpe datolyapálma is.

10. Illatos sárkányfa

Nyugat-Afrikában, Tanzániában és Zambiában őshonos ez a fehér virágokat hozó, illatos szobanövény. A szabadban akár a 6 méteres magasságot is elérheti, de kaspóban nem nő ekkorára.

Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy tisztítja a levegőt a káros vegyi anyagoktól, továbbá csökkenti a páratartalmat.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét